Kontaktne leče in rok uporabe?

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Kako je s tem. Npr. Imaš leče katere so zapakirane(fabrško).
Koliko časa je rok uporabe oz izgubijo lastnosti??
lp

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Kaj nimaš gor napisanega roka uporabe (na škatlici oz. na "ovitku" od vsake posamezne leče? Jaz vem, da ko sm jih nosil je pisal gor rok uporabe.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Tudi pri meni piše rok uporabe gor.

Včasih je dobro pogledati že pri nakupu leč kaj je z datumom, saj se mi je že zgodilo, da je bil rok krajši kot trajanje leč (manj kot 6 mesecev recimo)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Na vsaki posamezni leci mora pisati rok uporabe.

Naceloma je rok uporabe nekje 3-5 let.

tejca

Pripravnik
25. avg 2009
38
0
6
Notranjska
Imam eno vprašanje glede leč. Imam 14 dnevne leče, uporabljam jih samo po 2-3 ure na dan. Kakšen dan jih tudi ne rabim. Ali moram tisti dan, ko jih ne rabim, vseeno zamenjati tekočino v kateri so leče shranjene? Hvala za odgovor.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Proizvajalci tekočine za kontaktne leče bodo kričali "JA, SEVEDA"
smile-1.gif
.

Po mojem ni potrebno. Leče so zaprte, tekočina je tako ali tako antibakterijska in po mojem se ni za bat, da bi se kaj "zaredilo" noter.

Če imaš tak način uporabe leč, razmisli o dnevnih. Če jih nosiš samo 2-3 ure na dan, jih mirno daš v tekočino in uporabiš še enkrat.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.361
5.649
113
Mam mesečne mehke......včasih grejo tud po 2 mesca
smile-1.gif
Je pa res da pol niso več udobne za oko....pa dioptrija ni več čist ok!

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Citat:
Uporabnik tejca pravi:
Imam eno vprašanje glede leč. Imam 14 dnevne leče, uporabljam jih samo po 2-3 ure na dan. Kakšen dan jih tudi ne rabim. Ali moram tisti dan, ko jih ne rabim, vseeno zamenjati tekočino v kateri so leče shranjene? Hvala za odgovor.
Ni treba, jaz jih včasih ne rabim tudi nekaj tednov, pa ne menjujem tekočine in nisem nikoli imel težav.
Da ne govorimo o tem, da uporabljam tekočino tudi več kot predpisanih 6 mesecev po odprtju, perem škatlico za leče z vodo, ne s tekočino itd.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vse ql, samo škatlice plis ne spiraj z vodo iz vodovoda. Vsaj destilirano vodo uporabi, če že moraš spirat (ali pa tisto za čistit leče).

For me. Please.
wink-1.gif

PS: Tekočino moraš porabiti v 1 (enem) mesecu od odprtja. Tako vsaj piše na škatlah... Samo če malo potegneš, tudi ne bo panike.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Vse ql, samo škatlice plis ne spiraj z vodo iz vodovoda. Vsaj destilirano vodo uporabi, če že moraš spirat (ali pa tisto za čistit leče).

For me. Please.
wink-1.gif

Zakaj? Resno, me zanima.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Vnetje roženice kot posledica okužbe z Akantamebo. V razvitem svetu se pojavlja izključno pri uporabnikih kontaktnih leč, ki ne znajo pazit na higieno. Nasty stuff.

acanthamoebakeratitisgm0.jpg

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
O ti božiča.
Pa je možno to pozdravit? Sicer pa si me prepričal, od sedaj naprej perem posodico s tekočino in ne z vodo.
zmaga.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Samo če se odkrije dovolj zgodaj...

Saj ne rečem, ne dogaja se ravno pogosto. Je pa najhujši možni zaplet nošenja kontaktnih leč in je povezan skoraj izključno s higieno.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
OK, konec spiranja z vodo, slika je bila dovolj prepričljiva.

P.S.: sem pogledal na mojo tekočino in piše da naj jo porabim v roku 6 mesecev od odprtja (OptiFree)

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo... prisegel bi, da je bilo včasih na Aoseptih 1 mesec.

No ja, toliko bolje, če leče bolj poredko uporabljaš...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Če leče uporabljaš bolj poredko, se dobijo tudi manjše pakunge. Jaz sem od začetka imel tekočino v enih ampulah (vem da je od nivee fiziološka raztopina v enaki embalaži). Je bilo ravno prav za enkratno uporabo.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Hm zanimivo tole!
Mi pa ni jasno, zakaj te na ta vrag nihče ne opozori, niti zdravnik, nit okulist ....

Je pa higiena in leče res prava jeba, sploh če kampiraš in več hodiš naokoli asaj je higiena včasih boljša v avtu kot na/v sanitarijah.
Ali pri umivanju/spiranju oči ni takih problemov s tem ali kako?

Matr tole me je kr mal *zazebl* zdele.

Aja pa še to.

Kolikšna pa je razširjenost tega in ali je to v samo bolj čudnih koncih kjer vodovod načeloma ni tako čist
hysterical-1.gif
kot pri nas

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hja, razlogov je več:

- stvar je precej redka... recimo eden do dva na leto v Sloveniji
- VSI opozorijo na pomembnost higiene
- skrbno čiščenje leč
- ne plavat z lečami (kar po pravici povedano počnem tudi sam, vendar SAMO z dnevnimi lečami)

Problem je sladka voda. Stoječa še precej bolj kot izpod pipe.

Kar pa se higiene tiče... odgovor so dnevne leče. Odpreš, razkužiš roke, vstaviš, nosiš, razkužiš roke, odstraniš, zavržeš.

Za razkuževanje uporabi mešanico etanola in propanola, ki se dobi v priročnih 100ml embalažah v praktično vsaki lekarni (lahko jo imaš tudi na letalo, čeprav gor piše "POZOR, VNETLJIVO". Samo da ni več kot 100ml
bonk.gif
).