Komunikacija s tujimi podjetji/proizvajalci

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Mi pa počasi kar pritisk dviga.
Kakšne imate izkušnje s feedbackom, če pošljete kak mail na nekega tujega proizvajalca/dobavitelja?

Jim pošljem internetno stran, z določenimi artikli, ki jih prodajam, opišem, s čim se ukvarjamo, vprašam, če je kakšna možnost sodelovanja ipd.

Pa da bi vsaj odgovorili nazaj - obrnite se na tega pa tega(če obstaja kak zastopnik v SLO recimo), ali pa pač enostavno, da jih ne zanima. Karkoli. Ampak to ne jebejo 5%. Pa to so resne in velike firme. V Nemčiji, Franciji, Češki itd.
Napišem v angleščini, ne vem, a jim gre to v nos. Skratka katastrofa.
A imate kaj boljše izkušnje?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Verjetno nisi edini ki pise in se jim ne da odgovarjat...kaj pa kaki specializirani sejmi? Bos ziher lazje stike navezal in probal not prit

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Imajo nekoga, ki se je prvi spomnil na veliko sodelovati z njimi in je ta za njih ekskluzivni za določeno državo. Se ne prckajo z ostalimi, kontaktiraš lahko samo ekskluzivnega zastopnika in je to to ... (za njih).

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Čisto odvisno od branže in velikosti podjetja. Manjša mi prej odpišejo. najbolj mi gre na živce, ko nimajo objavljenega e-maila ampak lahko z njimi kontaktiraš preko njihovega obrazca. Nanj seveda ne odgovorijo, me pa vseeno dajo v bazo za pošiljanje reklam.

Predvsem je pomembno, da je pismo pravilno sestavljeno. Mora biti čim manj podobno: Helo, my name is Judy and I am senior manager in factory which has 11 experience in tralala

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Mi pa počasi kar pritisk dviga.
Kakšne imate izkušnje s feedbackom, če pošljete kak mail na nekega tujega proizvajalca/dobavitelja?

Jim pošljem internetno stran, z določenimi artikli, ki jih prodajam, opišem, s čim se ukvarjamo, vprašam, če je kakšna možnost sodelovanja ipd.

Pa da bi vsaj odgovorili nazaj - obrnite se na tega pa tega(če obstaja kak zastopnik v SLO recimo), ali pa pač enostavno, da jih ne zanima. Karkoli. Ampak to ne jebejo 5%. Pa to so resne in velike firme. V Nemčiji, Franciji, Češki itd.
Napišem v angleščini, ne vem, a jim gre to v nos. Skratka katastrofa.
A imate kaj boljše izkušnje?

Da ti povem kako to izgleda z druge strani:

Vsak teden me v povprecju kontaktira vsaj en headhunter, ki mi ponuja svoj folk, en headhunter, ki bi mene prodal nekomu, tri firme ki imajo "najboljsi tecaj/predavanje na svetu za XY", dva, ki bi naredila "popolni raztur, ce bi mi zaceli prodajati njihov software/hardware), in nekdo, ki mi bo pomagal pri mojem osebnostnem razvoju z coachingom.

Potem je pa se ves spam na LinkedInu. Danasnji zmagovalec je: "I am regarded by many in the space as one of the leading Excel experts in the world. I’m offering a two-day course in advanced financial modelling in Excel. Benefits to business include: increased productivity, far fewer errors and greater flexibility to adapt to change. We can show you a series of creative methods and best practices that will blow your colleagues away."

Go [cenzura] yourselves.
smile-1.gif
Ce bom jaz kaj rabil bom sam poiskal ponudnika - ce seveda nima firma ze dolocenega na EU/Global ravni.

Torej, kot so ti ze povedali: Vse take stvari romajo direkt v ta okrogel fascikel. Najdi nacin, kjer bos imel dostop do ljudi, ki se ukvarjajo s tocno tvojim podrocjem v firmi s katero bi rad prisel v stik (info@firma.net gre v kanto), in cas, ko so se pripravljeni o tem pogovarjati. Pri posiljanju na slepo bo pa hit rate vedno 0.01%... Upostevaj tudi, da velike firme naceloma (iz vec razlogov) ne sodelujejo z mikro- in mini- podjetji...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Bo pa hate rate malo boljši.

Ko zadostkrat pošljejo kliknem na mail samo še za to, da mi več ne kaže neodprtega sporočila. Če že ne leti v spam.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Jep... Pri tretjem mailu/follow-up se zgodi "Block Sender & mark as Spam".
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Bodi srecen, da mi je napisalo Unknown Number.
smile-1.gif

P.S.: Pa mail poglej in povej kaj rabi
smile-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hvala vsem za odgovore.
Več ali manj te firme nimajo zastopnikov po Sloveniji. Smo jim premajhni očitno.
Vseeno pa ne vem, kaj jih stane, če bi kake 5k na mesec pokasirali od mene.
Očitno jim res (pre)dobro laufa
tongue-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Cakaj, a ti bi rad njihovo robo prodajal, al bi rad da oni tvojo prodajajo?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
V Nemčiji, Franciji, Češki itd. Napišem v angleščini

Mislim, da si si ze sam odgovoril
smile-1.gif
ne ocenjuj s slovenskimi standardi....

Nemci bodo govorili anglesko ce bodo prodajali tujcem, ce pa bodo oni kupovali pa zelijo vse v nemscini, ze zato ker je v primeru sodnega spora merodajno sodisce v nemciji in te povabijo podpisat pogodbo v Nemcijo.
Za Francijo velja podobno.

Moje izkusnje s Cehi. jezik, ki se ga najbolj ucijo je Nemski.

Ce hoses posel v anglescini delat se obrni na Nizozemce....

P

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Jaz bi njihovo prodajal.

Sem si še enkrat prebral prvi post in res tako deluje, kot da bi jaz turil nekaj.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
V nemciji in franciji so zelo pomembne vljudnosti. Ali si slucajni zacel pismo s Hello? Ali si uporabil ustrezno zakljucno formulo? Ali si najprej poklical invprasal za ime primernega naslovnika. Ne kar naslavljati na generalnega direktorja.... p

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem začel tako kot smo se učili pisat to vljudnostno/poslovno pismo.
Je pa res, da nisem poklical. Naslovil na info - pač njihovi podatki za kontakt kao...
No, so tudi izjeme, kjer nisem imel problemov. Je pa dejansko več takih, ki enostavno ne odpišejo.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Bodi srecen, da mi je napisalo Unknown Number.
smile-1.gif

P.S.: Pa mail poglej in povej kaj rabi
smile-1.gif

Your Majesty...

Sincerely...

cry12bpy.gif
:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.680
6.442
113
Probaj najprej poklicati po telefonu (tujina je sedaj smešno poceni), da dobiš email ustrezne osebe. Splošni naslovi so problematični, ker lahko prejemajo velike količine sporočil.

V mailu imej podpis / signature, to ponavadi loči spam od resnih sporočil.

Sejme so ti tudi predlagali, tam imajo ljudje ponavadi čas se pogovarjati. V sejemskih katalogih pa imaš ponavadi tudi neposredne kontakte.

Mogoče probaš še starodavno metodo - faks.

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
JA, potem pa če ne govori prav lepo angleško, pa se sliši kot: Hello, my name is Lucy I work in company that sells very good stocks, may I connect you with our senior manager who will explain..bla bla...točno v taki angleščini
smile-1.gif

Rusi so tudi svojeglavi...pri enih se menim v angleščini, drugi pa mi piše poslovensko z gugl translejtom in to je samo delo. Najprej v angleščino, potem prevest v ruščino potem pa komaj poslat. Saj ne vem, če ne zna ali noče
smile-1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Če tako nastopiš, te nikoli resno ne jemljejo. Reskiraj nekaj eur in na primeren sejem...... ne pa telefon in mail marketing, jaz to v naši firmi vse skenslam.