Komu pripada v etažni lastnini

Foreigner

Fizikalc
18. nov 2019
120
76
28
Komu pripada v večstanovanjski hiši stropna plošča in estrih?

Drugače povedano, ali lahko spodnji sosed prepove rezkanje stropne plošče ker v nivoju estriha ni dovolj prostora za sifon in je treba poglobiti v beton 2 cm. Ali pripada del stropne plošče spodnjega stanovanja tudi tlem zgornjega?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.337
4.153
113
Ajoj, kaki problemi. Pri nas smo morali pri WCju štemati v ploščo in seveda je plošča spodaj počila, logično. Ampak ker smo v hiši in ena družina to ni problem. Končna posledica, predvsem v bloku, bo zelo verjetno mrežica, malo izravnalne mase in barve. Torej izvesti se da marsikaj ampak če že v štartu sosed v luft skače, bo težko.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.749
1.890
113
Logično, da ne smeš posegati v nosilne strukture brez soglasja ostalih etažnih lastnikov. Tudi če nič ne poči. Tukaj se preveč omejuješ le na spodnjega in zgornjega. Vsem lastnikom pripada, ker to so skupni deli.

Zdaj kdo bo opazil 2 cm luknjo je pa druga stvar. Enako kot če v zid zvrtaš luknjo za TV.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.592
2.420
113

Drugače povedano, ali lahko spodnji sosed prepove rezkanje stropne plošče ker v nivoju estriha ni dovolj prostora za sifon in je treba poglobiti v beton 2 cm. Ali pripada del stropne plošče spodnjega stanovanja tudi tlem zgornjega?
Kar sem obnavljal kopalnic v starih blokih, smo skoraj vedno naredili luknjo v strop spodaj. Običajno ko jemlješ ven stari svinčeni sifon spodaj kaj odpade, ali pa pri priklopih odtočnih cevi na vertikale.
Problem je, ker so že pri osnovni montaži naredili luknje, ki so jih flikali z betonom/ometom. In ponavadi te flike odpadejo. Tako da je to del procesa obnove, nič posebnega.
Razen če imas idiota spodaj.
Zakleni vrata, varovalko ven od zvonca, musko na glas pa poštemajte kar imate čim hitreje.
Pa rešena zadeva

sad

Guru
24. avg 2007
21.496
10.159
113
A se ni lažje zmenit s sosedom spodaj in pred delom položiti zaščito v prostoru spodaj, če slučajno omet/strop odpade, da ni dodatnih poškodb?
Bo lažje/ceneje potem še recimo poškodovano kad zamenjati? :sprasujemse:
Ali pa bog ne daj, da je recimo kdo spodaj in mu kos cementa na glavo pade. Morda mati novorojenčka ravno kopa. :eek:

Včasih se sprašujem, če je čisto vsa zdrava kmečka pamet res zapustila ta svet.:(

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.599
7.226
113
pri taščici

Kako bo pa spodnji sosed vedel da bos postemal 2cm plošče za sifon?

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.353
2.660
113
Jaz imam tudi levičarja spodaj!
1 teden po njegovi obnovi kopalnice pride k meni in reče, da od mene zamaka na njegov novi strop. Lepopisno pravilno iznesel in opisal stanje.
Takoj v akcij in smo zrihtal.
1 teden po sanaciji mu odnesem 50€ za težave, ki jih je/bo imel zaradi sranja pri meni. Ne vem sicer razloga, čez 3 dni dobim v poštnem nabiralniku v kuverti denar nazaj!
Nisem mu ostal dolžan! Dve milki za otroke pustim na njegovi omarici. Sedaj je že več kot 1 teden, in jih še ni vrnil! :)

p.s. ni mi nerodno priznat, da mi je pokazal, kako se dela! Nikoli ne veš, kdaj boš odvisen od soseda!