Kompaktni fotoaparat v obliki DSLR

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Foter kupuje fotoaparat - kompaktnega v obliki DSLR, torej kakšen S5 IS, 590UZ itd.

Cena do nekje 400€.

Kaj vzet? Prebral sem cel kup testov in je še najbolj hvaljen 590UZ. Ampak se pojavljajo velika odstopanja med mnenji strokovnjakov (ali ''strokovnjakov''), ki so testirali in mnenji uporabnikov - tako kot ena tema v tem podforumu.

Tale test sicer daje delen odgovor na te razlike - pri Olympusu je potrebno fotografije na računalniku obdelat:

http://www.e-fotografija.si/templates/default.aspx?a=2317&z=1&page=5

Ampak foter komaj obvlada pasjanso, ne da bi še slike obdeloval. Torej nekaj, kjer slikaš (avtomatsko ali ročno) in bodo slike dovolj obdelane za razvijanje.

Jaz sicer navijam bolj za S5 IS, še posebej ker sem imel 3 Canone, pa me noben ni razočaral, ampak v primerjavah je zmagal 590UZ. HX1 iz zgornjega testa je malo drag. P90 je v akciji v Big Bangu za 350€.

Pomoč prosim
redface-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nene, hoče nekaj v obliki DSLR. Vedno je imel tak fotoaparat in preprosto ne zaupa raznim žepnim zadevicam. Oldskul tip, kaj mu čem, denar je njegov
tongue-1.gif

Kaj pa DSC-H5? Verjetno ''rahlo'' zastarel.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Sony? no go. naj nima takih predsodkov. pokaži mu fotke, katere sem nazadnje prilimal tja, kamor fotke limamo, s koncerta skupine Dream Theater - to so narejene s Panasonicom TZ6 - pa ne zgleda prav nič kot dslr, fotke dela pa take, da podnevi pri normalni svetlobi skoraj raje z njim fotkam kot z DSLR-jem ...
redface-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To bo hudičevo težka naloga. Zdaj ima Canona A530, ki je sicer precej osnoven glede funkcij, ampak slike so super. Sam pa še vedno sanja o dobrem starem EOS-u, pa čeprav je slikal vedno s auto ali scenami
tongue-1.gif

Jutri grem z njim v Big Bang na Ptuj, sem gledal da imajo na zalogi SX20, P90 in 590UZ. Kaj bi priporočal od teh treh? Ker potrpljenja nima, fotoaparat bo mu všeč na videz in ga bo kupil, potem bo pa meni težil naj mu slike na računalniku popravljam
cry12bpy.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ta je tudi v ožjem izboru, precej pozitivni testi.

Se pa itak strinjam s DizzyReedom - kompaktnega Panasonica. Sem mu pokazal TZ7, pa ga zaradi majhnosti sploh ni zanimal, čeprav je po testih št. 1.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Razlika med Panasonicom FZ38 (še boljše bi bilo FZ28) in Olympusom 590 je v kvaliteti posnetkov velika, celo tako velika, da bi Olympusa morali rangirati med klaso 'trotl-kompaktov', torej tistih ki imajo skoraj samo dva gumba, ok, pretiravam, pa vendar...
Tudi omenjeni Canon SX20 je daleč nad Olympusom, v primerjavi s Panasonicom mu manjka le ena funkcija - RAW, ki pa jo po zapisanem oče itak ne bo potreboval.
Torej: Canon ali Panasonic, 590 pa naj počaka koga drugega.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.658
5.845
113
Glede na prebrano nekaj postov nižje in po priloženih fotografijah bi se jaz ognil Olyja 590 na velikem krogu. Vsekakor pa sta favorita Canon S20 ali Panasonico FZ38.

Nazadnje urejeno:

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Oče sanja o starem dobrem EOS-u, ti pa mu kupuješ kao kompakta v DSLR ohišju?
Kupta DSLR Canon EOS 1000d z kit objektivom ( v Avstriji za 395 euro ) ki dela na avtomatiki tudi zelo dobre slike, čez čas pa dodajta en univerzalen objektiv ( recimo Sigma 18-200 ) in bo to daaaaleč boljše od vseh teh kompakt jajc z senzorji velikosti četrtine nohta!!

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glejta - imel je EOS 1000E, ki ni bil bogvekaj fotoaparat. Takrat je stal ogromno, prišvercal ga je iz Avstrije in rad bi spet imel ''nekaj takega''

Seveda sem tudi jaz za to, da bi kupil EOS-a in dal gor objektiv, samo se bojm, da bo potrebno slike pred razvijanjem obdelovat, kar pa nikakor ne pride v poštev. Na računalniku obvlada samo najnujnejše (pasjansa in moorhuhn
grin1.gif
) in res nimam živcev ga učit kako naj slike obdeluje. Vse, kar sem mu uspel pokazat je kako v programu za naročanje slik malo sliko posvetlit ali potemnit, pa še to mu moram vsake toliko na novo kazat.

Sam pa še vedno sanja o ''EOS-u'', torej štiklu plastike, ki ga bo držal med prsti
grin1.gif
Ampak mora biti zadeva vseeno toliko trotl-ziher, da slike ne bo potrebno obdelovat. Torej auto oz. scene.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
EOS 1000D zelo dobro obvlada tudi avtomatiko in mu ne bo treba nič obdelovat na računalniku... Če ima že kakšne objektive od prej bo to ok nakup.

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Brez skrbi - 1000d dela boljše slike kot katerikoli kompakt. Ko pa bodo svetlobni pogoji slabši ( temneje,... ) pa mu tak ali tak noben kompakt ne sega niti do gležnjev.
Probaj slikat z kompaktom ( pa je lahko v kateremkoli ohišju ) pri ISO 1600 in nato na EOS 1000D z ISO 1600 in boš doživel razsvetlenje.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Glede ISOta...
rolleyes-1.gif

Tole je moj posnetek s Fujifilm Finepix S9600 (slikano iz roke):
ISO1600
F 2,8
t 1/3 sec.

Fotko sem sicer malo obdelal s programom NoiseWare, vendar je tudi original uporaben. :lol:

Lp.- 8)

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Ne vem kje so se začele te buče o tem, da rabiš pri DSLRjih NUJNO obdelovati fotke, da so OK. Kot da nima vsak DSLR možnosti nastavitev za JPEG v samem aparatu - sharpness, saturation, contrast,...
confused-1.gif
In to enkrat nastaviš, kot ti je najbolj všeč in dobiš že obdelane fotke. O ostrini in detajlih, šumu pri visokem ISO proti kompaktu pa sploh ni vredno izgubljati besed.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zgodba je zaključena.

Šla sva v Big Bang, tam je okoli in okoli obračal SX20, P90 in 590UZ. SX20 mu je bil najbolj všeč (kar ni presenetljivo, ker ostala dva izgledata kot Lada
tongue-1.gif
). Sam sem mu rekel, da sem pregledal milijon testov, in je dobil slabšo oceno kot 590UZ, ampak sem prepričan, da slike ne bodo zanič.

Torej je zgodba zaključena, prodaja pa EOS 1000E s 35-80 objektivom in 80-200 Canon objektiv (skupaj ali posebej). Če je kak interesent se naj javi.