Kompakt z izmenljivim objektivom

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Fantje, budget za fotič je cca. 600€ (+/- 15%). Rad bi enostavno in relativno zmogljivo napravo z možnostjo menjave objektiva.
Zaenkrat sem pri Nikon-u V1, ki je sicer nekoliko čez budget. Torej iščem "kompakta" z izmenljivim objektivom. Zanima me, kaj v tem cenovnem razredu bi bilo top šit. Izbire je vedno več, Panasonic Lumix DMC-GF1, Olympus PEN E-PM1, Samsung NX100, Sony Nex5,...

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Če te ne motijo večji objektivi kot pri ostalih, potem Sony Nex 5N. Najboljši image quality med brezzrcalnimi. Cena z 18-55 je okrog 650€

Pred Nikona V1 bi jaz postavil vsaj še Olympusa in Panasonica. Mene namreč Nikon 1 (sem testiral oba, J1 in V1) ni prepričal. Nad samo kvaliteto slike niti nimam pripomb (nisem ravno pixel-peeper), ampak kaj, ko me je motilo kup drugih reči. Na primer:
- objektivi nimajo manual focusing ringa (zame največji deal-breaker)
- ročne nastavitve globoko v menijih
- neintuitiven UI
- velika globinska ostrina (zaradi majhnega senzorja)
- build quality objektivov - delujejo zelo "plastično" in nič kaj trpežno

Mogoče sem malce pristranski, ker imam sam Sony Nex 5N, ampak ta aparat me je res navdušil, medtem ko je Nikon pustil en tak "meh" vtis. Pa sem drugače prej imel Nikon DSLR-ja.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik Jamaican_Lion pravi:
Nikon 1? V bigbangu 499 evrov
http://www.bigbang.si/foto-in-...-PLUS-vr10-30mm

zmaga.gif

Dejte mi tisti, ki ste ga že preizkušali povedati, je fokus res tako svetlobno hiter kot se oglašuje?

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
@panoramic, ta Nikon je narejen v prvi vrsti za ljudi, ki želijo imeti kvaliteto DSLR in pa velikost kompakta ter jim M nastavitve ne pomenijo veliko. Zato tudi jim manual fokus na objektivu ne pomeni nič. Lahko pa ga uporabljajo tudi zahtevni uporabniki, ki noče vlačit polek svojega DSLRa in še vedno hoče napravit kvalitetno sliko (tudi tukaj ne rabi tak uporabnik manual fokusa - vsaj jaz ga na potovanju ne uporabljam). Glede ročnih nastavitev v meniju je res, da bi lahko mogoče dali jih na gumb, ampak sej ko 1x nastaviš v meniju na M,A,S,P tega več ne spreminjaš vsako fotko, čas, zaslonko pa nastavljaš preko gumbov.
Objektivi pa so "slabši" kot pri nexu zato ker tehtajo 5x manj in so tudi precej manjši. Ker kot sem že napisal je namen aparata spravit dobro kvaliteto v čim manjšo in lažjo napravo.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
panoramic, hvala za super komentar. Bom še malo review-je počekiral. Upam, da med tem pade še kakšen komentar.

Ali je tole v redu deal za takšno ceno kot je napisana? Brez carine in drugih dajatev.

Če ostanem pri Nikonu, pa to.

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik Huggy_Bear pravi:
@panoramic, ta Nikon je narejen v prvi vrsti za ljudi, ki želijo imeti kvaliteto DSLR in pa velikost kompakta ter jim M nastavitve ne pomenijo veliko. Zato tudi jim manual fokus na objektivu ne pomeni nič. Lahko pa ga uporabljajo tudi zahtevni uporabniki, ki noče vlačit polek svojega DSLRa in še vedno hoče napravit kvalitetno sliko (tudi tukaj ne rabi tak uporabnik manual fokusa - vsaj jaz ga na potovanju ne uporabljam). Glede ročnih nastavitev v meniju je res, da bi lahko mogoče dali jih na gumb, ampak sej ko 1x nastaviš v meniju na M,A,S,P tega več ne spreminjaš vsako fotko, čas, zaslonko pa nastavljaš preko gumbov.
Objektivi pa so "slabši" kot pri nexu zato ker tehtajo 5x manj in so tudi precej manjši. Ker kot sem že napisal je namen aparata spravit dobro kvaliteto v čim manjšo in lažjo napravo.

Jasno, Nikon 1 cilja na tiste, ki jim tehnikalije niso glavna prioriteta in večinoma fotkajo na avtomatiki. Sam pa sem pisal iz svojega vidika, kaj meni, kot advanced userju pri Nikon 1 ne odgovarja.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
panoramic, hvala za super komentar. Bom še malo review-je počekiral. Upam, da med tem pade še kakšen komentar.

Ali je tole v redu deal za takšno ceno kot je napisana? Brez carine in drugih dajatev.

Če ostanem pri Nikonu, pa to.

Optično so objektivi pri Nikonu zelo na nivoju (razen motoriziranega 10-100, ampak ta te najbrž itak ne zanima). Palačinka (10 mm) je precej boljša od Sonyjeve palačinke (16mm), ki je na robovih zelo mehka, 30-110 je tudi ok.

Sony 18-55 je ok, palačinka 16 2.8 ne preveč (mehka na robovih), 55-210 pa še nisem imel v rokah, ampak po testih na netu kaže, da je ok.

Glede cene ... kaj pa vem, če prišteješ DDV in stroške pošiljanja, prideš na podobne cene kot v EU. Na goodije pa jaz ne bi gledal, ker te torbice, filtri, kartice, itd., kar dajejo zraven, je ponavadi najbolj cheap roba. Vprašanje če je tista no-name kartica na sliki sploh dovolj hitra za HD video. Poglej, kakšne cene ima kaj foka.nl, poštnina v SLO pa je 30-40€.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Še 1x hvala za napisano. Tudi ostalim uporabnikom, ki so podali svoje mnenje, hvala.
Mislim, da bom naročil tole. Je 166€ ceneje. Dajatve pa pustimo ob strani
evil.gif

P.S: sem potalal zvezdice
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
1,5X
Čip pa je enako velik kot pri DSLR-jih, kar se zelo pozna pri visokih ISO. Ostali brezzrcalneži imajo manjše čipe.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Lepa. No bodimo natančni :D Čip je enako velik kot pri aps-c dslr-jih, kar je res lepa za tako kompaktnost.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Lepa. No bodimo natančni :D Čip je enako velik kot pri aps-c dslr-jih, kar je res lepa za tako kompaktnost.
In naj se bere še tako neumno, vsaj glede do sedanjih (tudi mojih) mnenj - 24Mb pri NEX 7 je resnično koristna velikost.
To sem se uspel prepričati v tistem tednu, kolikor sem ga imel in vse primerjave z aparati z manjšim (12, 16) tipali so moje prejšnje mnenje, da so 'piksli samo trgovski štos' postavili precej pod vprašaj.

Pici_Mile

Pripravnik
14. apr 2008
108
0
16
Nex je glede kvalitete senzorja odličen, ostalo je pa pogreb...da moras za vsako nastavitev, kot je ISO , cez menuje, je totalno nepraktično za kaj resnega
To zame ni fotoaparat za resno uporabo. Drugi minuss o objektivi, kjer nimajo nic pametnega za pokazat. 24 je zanimiva, a predraga.
Pretivaral so s premajhnim flange distance-om, kar prinese prevelke objektive glede na body-e, plus povprečna kvaliteta slike izven centra. No to so resili z novejsimi senzorji
Avtofokus ni na nivoju micro 43 kamer

Nikon-a še nisem stestiral, tako da ne bom govoril, me pa velikost senzorja ne prepriča

Sam uporabljam micro 43 kamerco Panasonic G1, kupljeno za 150€, čakam na kakšno ugodno g3 ali GH2, ko bo najavljena naslednja serija.
+
Samyang 7.5
Olympus 9-18mm
Panasonic 20mm 1.7
Olympus 45 1.8
OM 135mm 2.8
+
14-54 2.8 se od 43sistema

Zame je micro 43 sistem pravo ravnovesje med velikostjo in zmogljivostjo

http://www.flickr.com/photos/vagabund-stream/