Koliko znašajo subvencije mobilnih operaterjev?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Pri nakupu mobitelov? Mogoče zna kdo ocenit od do? Subvencija z vidika stroška za operaterja in z vidika uporabnika mobilne telefonije.

Z vidika stroška za operaterja...kaj pa vem? 0-400 EUR. Odvisno od paketa in mobitela.

Z vidika uporabnika - 50-500 EUR...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Potem pa ugibajmo.
grin1.gif

Ne zanima me za točno določenega operaterja...na splošno. Zanima me koliko približno porabijo operaterji za pridobiti enega naročnika s subvencijami in vezavo.
smile-1.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.560
463
83
V prosti prodaji cene aparatov več kot navite. V EU se verjetno zelo velik % aparatov proda operaterjem. Ti zagotovo dosegajo precej ugodne cene. Koliko dajo "iz žepa" pa uporabniki ne bomo zlepa izvedeli.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ajde, tkole od uča, taveliki operaterji verjetno 20% maloprodajne cene, več ne. Naši pa do 40%.

Iz tega se lepo vidi, koliko so prenapihnjene cene pogovorov, da lahko talajo telefone in računajo s tem, da jih bomo zagobcali. Če bi spustili cene, bi bilo verjetno manj subvencij.

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Nasi placajo vec kot 40%... NIHČE nimam popusta 80%. Ne vem, kdo vam prodaja buče, da dobijo operaterji telefone na pol zastonj.

Subvencija je pa različna glede na to, v katerem paketu se telefon proda. Median je 50 EUR. od cene, po kateri operater dobi telefon.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Nasi placajo vec kot 40%... NIHČE nimam popusta 80%. Ne vem, kdo vam prodaja buče, da dobijo operaterji telefone na pol zastonj.

Subvencija je pa različna glede na to, v katerem paketu se telefon proda. Median je 50 EUR. od cene, po kateri operater dobi telefon.
Ja saj se mi je prec zdelo, da sem malo pretiraval.
bonk.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Jap, res je.

(OK, ne morem govoriti za vse operaterje). Naceloma je - kar je vidno tudi iz cen - subvencija precej vecja. Samo TUS poglejte - pri garantiranih 70EUR/mesec dobis vse telefone prakticno zastonj.

Prakticni primer iz resnicnega zivljenja (ker se ga pac spomnim):

Ko je 8800 prisla ven je bila cista MPC nekaj nad 1000 EUR. Pri nakupu 50 kosov jo je operater dobil za 880 EUR.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
ksz

Z redkimi izjemami operaterji kupujejo telefone pri uradnih distributerjih / uvoznikih. Cene tam so poznane, količinskega popusta nekaj sicer je, ampak daleč od tega, da bi dobili telefone zastonj.

Recimo, da znaša arpu 20€, telefone pa subvencionirajo 1x na dve leti. V dveh letih plačaš 500€, koliko te je operater pripravljen nagradit? Evrofilova ocena 50€ znese 10%, kar pije vodo.