Koliko sadja za sok

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Letos bomo prvič delali sok iz jabolk (mošt, potem pasterizacija). Zdaj pa me zanima, koliko jabolk potrebujemo za npr. 100 litrov mošta. Vem, da je najbrž odvisno od sto faktorjev, ampak rabim eno približno oceno.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
res je precej odvisno od sočnosti jabolk, kako na drobno jih boš zmlel, pa kako boš stisnil prešo.....
če boš imel sočne, potem recimo takole od oka računaj na 200 kg jabolk za 100 litrov mošta..... če pa daš za pivo, pa ti lahko za vikend izračunam bolj točni izplen
wink-1.gif

edit: možno je da tudi notranjceva cifra drži.....
 
Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Za pivo dam brez problema, sam ne mi reč potem 9374 jabolk premera 8 cm za sto litrov soka, ker jih ne mislim štet.

Glede mletja in stiskanja pa nimam pojma. V žlahti je nek mlini in preša na katera računam. Je pa preša kar velika.

Še glede pasterizacije. A bo 85 st. dovolj? Slišal sem različne ocene. Bo pa v rostfrei sodu s parafinskim oljem, pač klasika.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Lani sem jabolčni sok spravil v 30 L rostfrej sod. Sod sem oplaknil z etanolom, sok pa segrel na 85°C in je zdržal pod pultom v kuhinji do pomladi...
Kako pa boš delal mošt? Nekaj sem tuhtal v tej smeri pa sem ugotovil, da reč niti ni tako preprosta...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Mislim da se sama pasterizacija zgodi pri okoli 75.
Viki pravi takoloe:;
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pasterizacija
Jaz (in svak in še kdo) ne vem kaj delam narobe, ker mi redko katero leto uspe ohraniti sokv RF sodu do spomladi. PO dobrem mesecu mi začne v sodu fermentirat. Mi je pa v 15 letih od kar imam sod mogoče ene 3 uspelo. vendar razloga ne poznam.
Delam pa vedno po podobnem psotopku.....
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Lani sem jabolčni sok spravil v 30 L rostfrej sod. Sod sem oplaknil z etanolom, sok pa segrel na 85°C in je zdržal pod pultom v kuhinji do pomladi...
.
kak etanol (%)
sod pod pritiskom ali s parfinom zali?
kje si grel sok. v sodu ali na štedilniku in prelival?
si parafin vliv na vroč ali mrzel sok.?
kakšno količino si ga vlil.?
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Lani sem jabolčni sok spravil v 30 L rostfrej sod. Sod sem oplaknil z etanolom, sok pa segrel na 85°C in je zdržal pod pultom v kuhinji do pomladi...
.
kak etanol (%)
sod pod pritiskom ali s parfinom zali?
kje si grel sok. v sodu ali na štedilniku in prelival?
si parafin vliv na vroč ali mrzel sok.?
kakšno količino si ga vlil.?

Etanol je bil 96%, treba pa je oplakniti vse dele soda, še posebno tiste skrite kote okoli pipice. Sok sem segreval na štedilniku in vročega vlival v sod. Med tem, ko sem čakal na nov lonec soka, sem sod pokrival s pokrovom, ki je bil tudi razkužen. Skratka, moraš se potrudit, da je vse kar pride v stik s sokom, ko se ta že začne hladit, sterilno. Na koncu sem na sok postavil plavajoč pokrov, ki je bil tudi obrisan z etanolom in še na vroč sok vlil parafinsko olje. Koliko ne vem, kak cm ga je bilo v špranji med sodom in pokrovom.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Za sok sem nekje zasledil, da priporočajo 85-90°C, 10 min. Si morda premalo časa držal sok na temperaturi? Če ti je sok fermentiral pomeni, da se je nekako okužil. Lahko da sok ni bil pasteriziran, lahko je bila posoda okužena ali pa si ga okužil z orodjem (žlica, zajemalka)...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
hmmm, žlica


z njo pobiram "pene" iz soka, preden gre v sod
pa še zna se zgodit pri "prelivanju" ker običajno g ne kipnem direktno v sod

bom malo razmislil..... v tej smeri