Koliko močno varovalko

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
Ljubljana ter center dolenjske
Ker nisem ravno domač v elektro vodah, prosim za pomoč pri izbiri cevne varovalke.
Gre za podaljšek za hi-fi rack, kjer bo max. obremenjen 400-450W. Predelal sem ga tako, da sem dodal 2 varovalki na fazo in nulo, da je vsak dovod "varovan". Zanima me pa kakšno moč varovalk bi dal notri da niso premočne in ne premajhne (500mA so dovolj?)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
moč = napetost * tok
Tok = moč / napetost

.. to govoriš za 220V napetost? Torej 500VA(W)/220V, rabiš vsaj 2.3A varovalko. Tu pazi, hi-fi enote lahko cuknejo precej velike občasne (peak) moči, torej bi sam dal 5A varovalko.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Pa malce pazi, ker če misliš varovalke uporabljat za precizno varovanje niso OK! Lahko bi dal recimo 2.5A varovalko pa bi zdržala klasične obremenitve, ampak ko bi prišla neka prenapetost bi čez varovalko še vedno udarilo dovolj toka da ti skuri komponente.

Varovalke primarno torej niso namenjene varovanju naprave ampak varovanju napeljave!
evil.gif

Za dobro zaščito rabiš poleg varovalke tudi dobro narjeno ozemljitev in še kakšno boljšo prenapetostno zaščito. Najboljša zaščita pa je fizičen izklop podaljška, ko sumiš da se lahko kaj hudega zgodi (recimo ob nevihti)!

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
Ja če bo bliskalo ali če me dolgo ne bo doma bo šlo vse skupaj ven, to sem bolj naredil za npr. nihanja, da pride premočna napetost (sunek), ali v tem primeru pomaga ali gre naprej ta sunek (pa ne mislim velikega povečanja, samo občasno zaradi bližine trafo postaje zaniha in doseže tudi čez 230V (je bilo tudi izmerjeno))

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Za sunke s trafota oz. drugje iz napeljave varovalka ne pomaga nič, tu rabiš "aktivni" izravnalni filter. Pa če narase napetost in ostane enak tok, varovalka ne bo naredila nič (poglej moje formule)!

Če imaš vredne komponente se splača investirat (par) 100EUR v dobro aktivno zaščito.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kaj pa noriš ?
Dodatna varovalka na podaljšku v sobi ?
Vsaka aparatura ima svojo, že vgrajeno varovalko.
Varoval bi še dodatno dovod ? Zakaj že ?
Kaj nimaš varovalk v omarici hišne napeljave ?
Napetost niha na koncu dolgega voda, ne pa v bližini transformatorja.
Bog pomagaj, s čem vse se eni ne obremenjujete ...

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pa se glede vrednosti: ne daje se taka z 2x visjo nazivno vrednostjo takrat, ko pricakujes obcasne tokovne spice, ampak pocasnejso, npr. B namesto A ali C namesto B. Ze tako "2.5A" ne pomeni, da bo odletela takoj, ko bo tok presegel 2.5A, ampak ima nekaj inercije ....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Ne ne učit krive vere!
evil.gif

Varovalke se da tako močne kot jo zdrži napeljava (velja za glavne varovalke), varovalke v napravah (te steklene, palične) pa so ponavadi 50-100% močnejše kot je nazivna vrednost max. obremenitve. Ni pa nobena varovalka namenjena varovanju same naprave, ampak je namenjena varovanju napeljave ... v primeru ko je vgrajena v samo napravo pa varuje predvsem uporabnika oz. napeljavo od vtičnice do naprave!

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Citat:
Uporabnik KYPCK pravi:
Ker nisem ravno domač v elektro vodah, prosim za pomoč pri izbiri cevne varovalke.
Gre za podaljšek za hi-fi rack, kjer bo max. obremenjen 400-450W. Predelal sem ga tako, da sem dodal 2 varovalki na fazo in nulo, da je vsak dovod "varovan". Zanima me pa kakšno moč varovalk bi dal notri da niso premočne in ne premajhne (500mA so dovolj?)

Kaj bi ti sploh rad varoval in pred čim. Hi-fi pred zunanjimi vplivi ali inštalacijo pred preobremenitvami hi-fi. Ker inštalacije ne rabiš varovat ker ima ponavadi 10 ali 16 avtomatsko varovalko če hočeš da ti ne skuri hi-fi ja ima ta že vrajene varovalke znotraj naprave če želiš varovati hi-fi pred zananjimi prenapetostmi kot je strela ( pa ne srat z prenapetostni na trafotu
bonk.gif
) potem rabiš prenapetostno zaščito pa ne samo tisto na podalšku ker tisto je za en k....

KYPCK

Pripravnik
30. okt 2007
110
0
16
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Kaj pa noriš ?
Dodatna varovalka na podaljšku v sobi ?
Vsaka aparatura ima svojo, že vgrajeno varovalko.
Bog pomagaj, s čem vse se eni ne obremenjujete ...

ja eni se pač mal mormo obremenjevati, saj ni to en kr x stolp, gre za izbrane komponente ki nanesejo par jurčkov €....zato se mi gre da jih še dodatno zaščitim, vem da ima vsaka naprava vgrajeno varovalko.

Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
Napetost niha na koncu dolgega voda, ne pa v bližini transformatorja.

saj če bo bliskalo bo izklopljeno, najbol me motijo ta nihanja ki bi jih vrjetno naprava tudi preživela bp, samo rad bi se pred njimi zaščitil. Je pa to izmeril strokovnjak, da ne bo pomote, ki že celo živlenje ureja transformatorske postaje in napeljave na trafo postaje. Dejal je da se temu tukaj ne morem izogniti, da je bol za en drek trafo. Saj ga meče ven že ob manjših preobremenitvah...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik KYPCK pravi:
saj če bo bliskalo bo izklopljeno, najbol me motijo ta nihanja ki bi jih vrjetno naprava tudi preživela bp, samo rad bi se pred njimi zaščitil. Je pa to izmeril strokovnjak, da ne bo pomote, ki že celo živlenje ureja transformatorske postaje in napeljave na trafo postaje. Dejal je da se temu tukaj ne morem izogniti, da je bol za en drek trafo. Saj ga meče ven že ob manjših preobremenitvah...

Torej nabavi "mag-amp" (aka. "saturable reactor"), ne pa varovalke, ki nima prakticno nic s tem. Tvoj strokovnjak naj gre v (nezasluzeno) penzijo, ce za nihanje napetosti svetuje dodatno varovalko
bonk.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Še vedno ne vem, zakaj varovalka na fazi in nuli ?

Če imaš par jurjev E za HiFi, potem kupi še kvaliteten stabilizator napetosti, pa ne boš imel težav z nihanjem..

Sicer pa, leta 1989 sem kupil ojačevalec in predojačevalec Uher (danes Harman Kardonn), cena je bila 3700 DEM/komplet . Zadeva je bila studijska klasa, 20 let je delovala BP, neglede na nihanja napetosti in ... Lani je šel komplet z zvočniki v prodajo, ker je bil zamenjan z drugim. Tudi ta dela brez težav in strahu ob nihanju napetosti.

Res ne vem od kje ti ta strah.

LP

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Če bi vedel da isti tok teče čez fazo in nulo bi dal samo eno varovalko in sicer v fazo ker se na ničelni vodnik varovalk nikoli ne daje

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
In kako bo vedel, kako je ta podaljšek vštekal, bo varovalka na fazi ali na nuli?
evil.gif

Tako da kar lepo 2 varovalki, pa mogoče še na začetku podaljška dve in na koncu 2, da bodo 4.
Še resno:
Če je stvar res toliko vredna, se ne bi mogoče zrihtalo kako zavarovanje?

MKL

Zelenc'
6. avg 2008
6
0
1
Ne, da se ne daje, ampak je ne smeš dat! Če ti varovalka na "nuli" odleti, več nimaš nule, zaščite, torej lahko na ohišju dobiš preveliko napetost dotika!

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Človek, v Sloveniji imamo nominirano napetost 240 V (če je že niso ki dvignili na 250 V). Pa tudi če boš pogledal zadaj na napravaj ti bo pisalo da je naprava delana za 250 V in ne za 220 V.
Polek tega imajo (skoraj) vse elektronske naprave v notranjosti (pred vso elektroniko) stabiliziran pretvornik napetosti (iz 240 V AC na stabiliziranih nekaj 10 V DC), ki pobere vse špice (ki v omrežju naj nebi obstajali).