Koliko kalorij v povprečju porabiš na dan?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Kolegica je brala neko knjigo, kjer je na dolgo in široko razloženo, kako naj bi ljudje jedli samo enkrat na 3 dni... s tem naj bi zadostili vsem potrebam oz. živeli bistveno bolje (manj bolezni, težav..). No, pa sem nameraval malo preračunati tole s kalorijami, če gre skozi...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Načeloma je to res... vendar bi moral živeti v večni lakoti (niti ni pomembno, kako pogosto bi jedel, idealno čim pogosteje pravzaprav). Vnos kalorij bi moral biti vedno na spodnji meji normale, poleg tega bi moral noro pazit, da zaradi majhnega vnosa hrane ne trpi vnos esencialnih snovi (aminokisline, vitamini, minerali). Skratka - na dolgi rok bi živel, da ješ. Rezultat je manjša produkcija prostih radikalov, ki počasi in vztrajno načenjajo naš genski materiali in znotrajcelično mašinerijo.

Vnos kalorij je pravzaprav še najmanjši problem. GOTO BurgerKing in se naješ za en teden vnaprej kar se tiče energijske preskrbe. Problem je držati ravnovesje med ogljikovimi hidrati (ki so dandanes v izobilju) ter ostalimi hranili.

Človeštvo najbolj tepe dejstvo, da je človeški organizem "designed" (by Evolution, of course
10.gif
) za življenje v vsesplošnem pomanjkanju. Najbolj kompleksen stroj na tem planetu, ki ga lahko tankaš z vodo vsake 2-3 dni in s hrano vsake 2-3 tedne. Kdor se je kadarkoli poglobil v malo človeške fiziologije ve, da imamo najbolj neverjetne mehanizme za varčevanje z energijo. Ampak na drugi strani imamo samo par enostavnih mehanizmov za preprečevanje debelosti, pa še ti so namenjeni bolj temu, da se ne bi ob nenadnem pojavu hrane najedli do te mere, da bi poškodovali prebavila.

Kar pa se raznih novodobnih diet tiče... BULLSHIT. Na eni strani bi ljudje težili k življenju v pomanjkanju (poizkusi jesti vsake tri dni... to je mučenje), po drugi strani pa se množica prebivalcev prenažira.

Ob neki zmerni prehrani, BMI med 20 in 25, odsotnosti genskih bolezni ter izogibanju virov prostih radikalov (kajenje, življenje v kletnih prostorih, delo pod zemljo, pogosto letenje) ter ostalih škodljivih učinkov okolja - lahko ob medicini danes vsak pričakuje povprečno življenjsko dobo 85+.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
To je stradanje. Poješ 3-6 obrokov na dan, v vsakem mora biti dovolj proteinov, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov, mineralov. In ja, večina ljudi poje preveč ogljikovih hidratov, ponavadi v obliki kruha in krompirja oz. keksov, tort in peciv hehe. Rediš se, ko poješ preveč vsega, ne samo maščobe. V bistvu so večinoma problem ogljikovi hidrati v obliki sladkorja. Maščobe niso vse enake in nekatere lahko tudi pomagajo pri izgubi maščobe.

Formula za izračun potrebnih kalorij imaš v linku spodaj. Je samo približek. Vsako telo je unikatno, kaj deluje pri enem mogoče nebo pri drugem. Edini način so poskusi. Torej točno si pišeš kaj vse poješ in spremljaš kako se telo odziva. Če se ti zdi, da se rediš zmanjšaš za recimo 300 kalorij in vidiš kako je. Nekateri imajo težave pri hujšanju, drugi jedo goro hrane, da skoraj bruhajo, da se malce zredijo in zakrijejo kosti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate

Večina diet je v bistvu stradanje, kar pa nikoli ni dobro. Folk ugotovi da se preveč redi, in se začne stradati. Izgubi maščobo ampak obenem tudi mišice. Potem se neha stradat in spet gre jest vse po vrsti, tokrat z manjšim BMR-jem in se zredi še bolj. Potem pa jok in stok kako je genetika kriva. Sploh vse te revije za ženske in tudi moške so polne bedarij.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
ksz.

Samo da se razumemo, ideja ni bila v iskanju diete, ampak le v tem, da se malce poglobim v informacijo, ker se mi je zdela (na dolgi rok) malce neverjetna.. Slej ko prej lahko sicer pridemo do kakšne od teorij zarote (npr. prehrambene industrije, ki bi propadla, če bi vsi ljudje jedli na 3 dni), ampak tako daleč se že nebi spuščal
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Glih na 3 dni ne, ampak veliko manj kot pojemo sedaj. Imaš v ameriki neki psihopati tako živijo, človek naj bi tako brez problema doživel 120 let. Tako pravijo, je bila na discoveryu enkrat oddaja o tem. AMpak jih je večina šla ven iz tistega "balona" kjer živijo, ker so bili preveč lačni. Jedo pa samo zelenjavo, ki jo pridelajo tam pri sebi.

Saj mislim da mora nekje na internetu pisati kaj o tem, ampak nimam pojma kako bi to našel.

LP

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Svašta, da 3 dni ne jem nič? Največ kar je, se grem post z zelenim čajem in sadjem za en dan. Sicer pa kcal ne štejem, dnevno jih zaužijem povprečno pomoje okoli od 800-1400-1600, odvisno od dneva, porabim jih pa skor vsak dan več kot sem jih zaužila. Sploh zadnje dni ko neki delamo na vrtu in je pravo fizično delo, da se fitnes skrije lohk.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če bi jedel 1x/3dni bi iz osebnih izkušenj bil sedaj že ali prozoren, ali mrtev, ali pa živi okostnjak.
Jem vsak dan, za zajtrk se kar najem, malica če slučajno je, kosilo bolj malo, popoldne pa sadje. Pa sem v enem letu konkretno shujšal. Ko so kaki prazniki in polne mize se ne šparam.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Še jest nebi rabil, baje bi naj kozje mleko imelo vse kaj bi človeško telo potrebovalo.

Stem da ob taki prehrani dvomim da lahko normalno funkcioniraš v glavi.
Zase vem, nisem ravno biser matematike, in recimo ko sem delal v poslu kjer sem
moral konstantno računat podatke kot so 3x17+7x8+4x35+1x11 in če sem bil pošteno
lačen ali če čez dan nisem jedel nič mesa sem imel dosti večje težave pri delu.

Vbistvu bi človeško telo lahko hiberniralo tudi ob hrani 1x na teden popolnoma "normalno",
skratka hodil bi lahko, ampak po parih letih bi bilo telo že pošteno načeto.

Jest bi moral 5x na dan, zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja.

Jaz jem približno 10x na dan
smile-1.gif
Zajtrk, pa krekerji in kafe v sluzbi, pa malica, pa spet kake napolitanke in kava,
kosilo, vmes kakšna banana ali drugo sadje, malica, pred večerjo spet kak sladoled, keksi, bobipalčke,
večerja, po večerji v postelji ali za rač. pa spet obvezno kak kakav in kakšno sadje, ostanke od večerje, bobipalčke.

Skratka dost jem, nisem ravno suh ampak tut debel nisem, se vidi da sem ded
smile-1.gif

Kolega vegetarianec, sicer je zelo dosti, ampak solato in pdoobno sranje, in ima pri 185cm 70kg in je
ko perica, dobesedno grd na pogled.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Svašta, da 3 dni ne jem nič? Največ kar je, se grem post z zelenim čajem in sadjem za en dan. Sicer pa kcal ne štejem, dnevno jih zaužijem povprečno pomoje okoli od 800-1400-1600, odvisno od dneva, porabim jih pa skor vsak dan več kot sem jih zaužila. Sploh zadnje dni ko neki delamo na vrtu in je pravo fizično delo, da se fitnes skrije lohk.

in zato že celo življenje vztrajno izgubljaš težo, a ne?

in potem svizec zavije čokolado
hysterical-1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.803
550
113
42
povsod malo
Jaz ima 62 kil. Jem takrat ko sem lačen. Testenine, pico, hrenovke, piščanca... praktično vse razen paradižnika in pehtrana tega ne maram. Pa juhe ponavadi tudi ne.
Malce več pojem ko grem na 30-50 km pohod takrat pojem kakšne musli čokoladke, frutabello. itd.

Brez hrane sem bil 5 dni po sili razmer vikend v Kriruni (najbolj severno Švedsko mesto okolica je itak za celo slovenijo velika).
Naju je zamedlo 1m snega pa -25 brez vetra pa sva pač jedla skoraj 0. Sej shramba je bila polna ampak ker ne veš kdaj so bodo priplužl do tebe pač varčuješ s hrano dokler lahko.