Nemoreš si privoščit da se sam vseliš nekam. Kok mi je znano delaš priložnostna dela ane? Sej ne da si nebi mogo privoščit
dejansko, ampak z vidika da se nemoraš razvijat dalje (šparanje dnarja, investicije)... Računaj 400€ mesečno z vsemi stroški povprečno
stanovanje recimo 40m2. Boljše šanse za preživetje imaš, če se vseliš z kakim frendom ali punco, stroški narastejo mogoče za 20%,
(hrana, voda, štrom), ampak še vedno če si delita je to 50% ceneje, torej 200€, če fejst fušaš, maš to plačano če delaš samo sobote
16 ur ali petek/sobota 2x po 8 ur.
Štajerci rečemo da "matematika gre vun", torej se splača. Prištej koliko boš prištedil na gorivu, gumah, amortizaciji nasploh, ker boš v službo lahko hodil peš ali z bajkom.
In glede nato da sem znan po tem da se zelo dobro znajdem, v službi ne povem da sem se preselil bliže, torej ne spreminjam
naslova ampak sem recimo še vedno na starem naslovu (doma), mi tisti denar, ki ga dobim za prevoz ostane oz. nerabim it na petrol,
če pa nisem vozil. Če pa imam kartico s katero tankam služben avto ki mi je v privatni uporabi, pa lahko dalje tankam in to nafto
prodajam dalje kolegom, in dobim 90% keša nazaj.
Če se gremo extreme. Sicer pa tako čist realno:
Jaz imam službo 16km od doma, sem in tja se peljem vsaj 2x, včasih tut po 4x odvisno od dneva in gužve v kateri sem, mesečno mi
to navrže cca 150-200€ bencina, kar je recimo pol mesečnih kompletnih stroškov. Prištejma še da letno naletim na 3 radarje manj,
da skurim gume v dveh namesto enem letu, da se servisni intervali zmanjšajo oz. obdobje se nategne, da je amortizacija avta znatno
manjša, torej tut za avto po 2 letih vreden kakšnega jurčka več, zdaj pa še prištejma trud oz. čas ki ga zgubim... Neka računica, ki mi govori
da MORAM v novo stanovanje bliže, ker bom s tem prišparal, pa še na boljše grem.
Razmisli.
Letna "škoda" takega živlenja? 5000 evrov. Brez bilokakega preseravanja. Niti piva ob kosilu.
Žalostno za nekoga ki trdo dela,
ampak to je naša EU ki smo jo tako želeli.