Kokosovo olje, maslo

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Ga uporabljate za peko? Kako drugače?

No, jaz sem se včeraj odpravila v Mečkator in poiskala KOKOSOVO maslo in olje.
Ja, celo oboje imajo...s tem, da je ogromna razlika v ceni!

250g tablica kokosovega masla je okoli 2 eur.
450 ml bio kokosovega olja pa je čez 10 eur!! Res je, da je to olje ekološko pridelano, hladno stisnjeno na Solomonovih otokih južnega pacifika...a vseeno :p

Olje: http://www.cobio.si/izdelki/malaita/

malaita_certfikati_ok.jpg

maslo:

987_1.jpg

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sem šla brskat in našla, da naj bi bilo hladno stiskano OK, vroče pa zanič.

http://www.cobio.si/zdravje/holesterol/

Trik teh olj (oz. masla) je v tem, da imajo relativno visoko tališče. Za proizvajalce hrane (sladkarije, cvrtje, fast food,... ) je to zanimivo zato, ker ima človek občutek, da izdelek ni masten (nimaš mastnih prstov oz. so ti suhi), četudi je v resnici lahko zelo masten. Navidezno izdelek izgleda zelo Ok, v resnici je pa veliko slabši kot oni, od katerih "vse teče". Ker taka "olja" olajšajo nalaganje holesterola.

Več ti pa ne vem povedat (oljčno je zame zakon, za ostala olja - če npr. prečeš krofe jih ne moreš ravno v oljčnem olju
grin1.gif
- pa "čim manj tem bolje").

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
hmmmmm... saj potem ni čudno, da je človek čisto zmeden.

Kajti tukaj govorijo ravno nasprotno:

Kokosovo olje se razlikuje od vseh ostalih nasičenih maščob po tem, da vsebuje v glavnem le srednje verižne molekule, od tega 50% lavrinske kisline; Kokosovo olje omogoča hitro presnovo in je odličen vir energije. Njegova prebava se začne že v ustih. Kokosovo olje daje približno 2,50 % manj kalorij kot ostale nasičene maščobe.

Pogosto ga imenujejo tudi lavrinska maščoba, ker vsebuje 49% nasičenih maščobnih kislin s srednje dolgo verigo. Danes je kokosovo olje zopet priznano kot zdrava maščoba, ki daje veliko energije in malo kalorij, stimulira presnovo in pomaga pri zniževanju telesne teže.

http://www.mitax.si/kokosovo_olje_za_zdravje_cloveka_v_21stoletju.html

http://vsi-zdravi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=358&Itemid=424

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Saj.
wink-1.gif

(šele zdaj opazila, da sem tudi sama linkala stran prodajalca tega olja
bonk.gif
)

Zato je pa moje pravilo: oljčno olje in pika (že dolgo preverjeno).
Ostalo pa minimum od minimuma (proizvajalci se izmišljujejo vse božje vrste olja in vse so - ne boš verjela - najbolj zdravilne na svetu..).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mhm...malo preveri, kako olivno olje spremeni sestavo takoj ko je segret.

Nekaj je direkt na solato, nekaj je pa uporaba za peko.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Saj.
wink-1.gif

(šele zdaj opazila, da sem tudi sama linkala stran prodajalca tega olja
bonk.gif
)

Zato je pa moje pravilo: oljčno olje in pika (že dolgo preverjeno).
Ostalo pa minimum od minimuma (proizvajalci se izmišljujejo vse božje vrste olja in vse so - ne boš verjela - najbolj zdravilne na svetu..).

Oljčno olje ni priporočljivo za peko. Za ostalo ga tudi jaz uporabljam.

Zato pa pravijo, da je za peko super kokosovo...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
S segrevanjem sestavo spreminjajo tudi druga rastlinska olja.
wink-1.gif

Za pečt običajno skočim kar na maslo. Od deke na dan me ne bo konec...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
No, wiki trdi, da je kokosovo olje škodljiv (pri tej trditvi se sklicuje na rezultate medicinske študije)...
wink-1.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil#Health_effects

Skratka - nauk zgodbe je, da PAZITE, ker je v vsem tem neskončnem čveku okoli zdravosti olj veliko "reklamne slame", namenjene zgolj temu, da se hec prodaja ljudjem, ki skočijo na vse izdelke, na katerih piše "zdravo"...

Daleč najbolj zdrav nasvet je zato ta, da je olja (kakršnega koli) čim manj...
wink-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tako je...spreminjajo, sam kokosovo najmanj.

Tudi jaz uporabljam klasične maščobe, a priznavam oz. poznam pozitivne lastnosti drugih maščob.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Lepo, da "priznaš in poznaš pozitivne lastnosti drugih maščob".

Mayo klinika je na primer prekleto previdna pri vsem skupaj (študije v teku, različni rezultati) in raje ostaja na tem, da je "najbolj zdravo, če je tega čim manj"....
wink-1.gif

Da zaključim svoje izvajanje (ker se itak ne bomo strinjali) - živite v svetu, kjer proizvajalci sami "delajo svoje kupce" (vem, ker sem v tem fohu). Ne pa izdelek (izdelek je že ves čas enako zanič ali dober).

Ne jejte nečesa samo zato, ker "nekje pa po novem piše, da je zdravo".
Ker vsi proizvajalci in trgovci zelo dobro vedo, da je to "magična prodajna beseda, ki vse proda".

Prej se dobro prepričajte in/ali malo počakajte, kaj bo prinesel čas.
Vsaj tako jaz delam.

Sicer pa vsak lahko dela kar hoče oz. misli, da je prav. In če je to olje res tako dobro - go for it!
zmaga.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Jah jaz ostajam pri kokosovem maslu za pečenje,...ga pa res uporabljam minimalno, pa še to samo zato, ker v primerjavi z olivnim oljem, ki ni primerno za segrevanje, ne spremeni sestave. Za vse ostalo je pa olivno olje zakon
zmaga.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Bah...sam eno stvar ti bi rad pojasnil, pa bi moral že vedet da nam uspel...

Tle ni še nič marketinga, ker kemija štima in to ne od leta 2008 ampak že desetletja.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Prosim, ne jemlji kot napad.

Raje nalepi link, ki ima gor kakšne številke (kemične lastnosti in podobno).
Če se le da, mednarodnega (ali slovenske medicine/kemije).

Mene glava boli od vse reklamne slame (če napišeš "coconut oil" je praktično prvih 100 zadetkov samo propagande - razni "coconut inštituti", "inštituti za zdravje", ženske revije s plačanimi članki in podobna kukavičja jajca, ki jim ne moreš zaupati, ker so zadaj še drugi interesi). Bi sicer šla iskat, ampak tale trenutek nimam časa (tudi živcev), da v poplavi propagandne slame najdem kaj takega, kar ima težo.

Hvala!
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Leklerk bo imel od srede akcijo bio deviškega kokos olja, po odštetem bonu pride 5.58€ za 370ml, kar je 15 eur na 1000ml.

Mislim da trenutno ceneje nemogoče dobit pri nas, tako da navali narode
wink-1.gif