Ko si bolan - savna da ali ne?

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Še slučajno...da NE bi!!
So mi raložili profesionalni maserji, da takrat ko si bolan ( prehlad, gripa....) savna ne pride v poštev, pa če se ti še tako pametno zdi in koristno

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ne vem
smile-1.gif

Enkrat sem šla, ko sem bila prehlajena v savno. Ampak mi je bilo potem še težje it ven, in počutila sem se kot da imam 100 kil. Baje naj bi pomagalo, mela sm še tisto neko z aromaterapijo or smthn.

Sem pa nekje enkrat prebrala~slišala, da če si prou bolan, ni priporočljivo it ker baje naj bi srce full trpelo -še bolj kot sicer, ko si bolan, ker je pač tam na vročini... Ampak to je rekla-kazala, ne se preveč zanest na to.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Ne vem kako je iz strokovnega vidika, ampak ne vidim povezave med prehladom in srcem. če trpiš za angino pektoris pol res ni primerno, ampak če si pa prehlajen, pa pomoje ni problema.
Vedno ko začutim da sem prehlajen in da imam zamašen nos, jo smuknem v savno in pridem ven kot nov. očitno je odvisno od človeka do človeka.
res pa je, da s kakšnimi hujšimi boleznimi-angina, bronhitis... verjetno ni zdravo, ker izgubiš veliko vode
lp

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Savna in športanje nasploh lahko pomaga pri prvih znakih prehlada, če pa pride zraven še vročina, pa raje v posteljo (ko zašvicaš, je huje kot v savni).
Pa še to: vročine pod 38 stopinjami naj ne bi zbijali s tabletami, ker do takrat dela naravni obrambni mehanizem telesa.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:

Pa še to: vročine pod 38 stopinjami naj ne bi zbijali s tabletami, ker do takrat dela naravni obrambni mehanizem telesa.

ni res.če te vročina pri 37.6 moti se jo zbija.naravni obrambni mehanizem telesa delav es čas neprekinjeneo ne gelde na TT

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:

ni res.če te vročina pri 37.6 moti se jo zbija.naravni obrambni mehanizem telesa delav es čas neprekinjeneo ne gelde na TT

Ni res! Odvisno kje jo meris!
evil.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:

Glej z tem je pa tako - ce imas vrocine 37.0, in te boli glava recimo, katerokoli tableto bos vzel , bos zbil vrocino. Vsaj te "domace" tablete, kot so ketonal, lekadol, panadol... zbijajo vrocino.

Torej je na cloveku samemu, ali bo trpel bolecine, ali pa bo cakal na 38.0'C. Obramba kot ze napisano, deluje 24/7
cool-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Nekateri pravijo da ja, nekateri da ne. Kaj je prav?

Ti pa nisi napisal glavne stvari - bolezen!
Ce imas AIDS, pomoje da ni pametno iti v savno
evil.gif

Ce imas nahod, potem je zelo priporocljivo
evil.gif

Ce imas vrocino, imas savno ze v sebi
evil.gif

LP

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
@medaka - kako to, da pri pljučnici tako rado odpove srce, četudi oseba prej ni imela nobene angine pektoris ali kaj podobnega?

Malo v razmislek.

@avtorja teme - če si bolan, NE GREŠ V SAVNO.
Ker je prehud napor za telo in si boš bolezen samo podaljšal (kot je nekdo že povedal iz lastnih izkušenj).

Nahod nekak ne sodi med silne bolezni - vsaj jaz ne poznam zdravnika, ki bi ti rekel, da si - če imaš nahod - bolan.

Prehladi so pa že precej v tej smeri, ker prehlad ponavadi že pomeni rahlo povečano temperaturo, to pa ni več za savno, ker ti bo samo škodilo.

Če imaš aids (torej že razvito bolezen, ki je nastala z okužbo s Hiv), potem dvomim, da se ti bo dalo iti v savno.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Nisem rekel nič za pljučnico ampak za prehlad. Če imaš pljučnico se ti ne da mignit s prstom ne pa it v savno(pomoje).
Ne vidim pa razloga zakaj bi bilo škodljivo pri navadnem prehladu it v savno. Važno je da spiješ veliko tekočine, vedno ko greš v savno, če si pa prehlajen pa je že potemtakem priporočljivo veliko pit.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zato ker je savna sama po sebi napor in ni potrebe, da bi telo, ki se že tako bori z boleznijo (četudi se ti zdi prehlad še tako nedolžen - večina prehlajenih ljudi ima že povečano temperaturo), če dodatno obremenjeval s tem.

Savna v takem primeru ne pomaga - samo še bolj povožen prideš iz nje, bolan si pa še vedno. Če narediš kakšno napako v savni, pa si bolan še bolj, kot si šel v njo.
Nima smisla.

Savna je preventiva, ne kurativa.

Nazadnje urejeno:

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Pa še pol, ko greš ves prekuhan iz savne (čeprav se ohladiš, skopaš...) na hladno ni glih pametna ideja...

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
pa si dejansko probal kdaj prehlajen it v savno?
Jaz sem in je pomagalo. pa ne enkrat. A ni splošno znano, da je potenje ko si prehlajen vredu? kolikor jaz vem so starejši ljudje (moja nona ipd.) vedno govorili da naj se fajn prešvicam in da bo šlo stran.
Vročina in vlaga (turška savna) ti očistijo kanale, posledično ne šmrkaš in se hitreje pozdraviš.
Ne pravim za kake hujše oblike prehlada, ki so že na meji s kakim bronhitisom ali pljučnico, ampak recimo ko ti teče iz nosa, imaš cmok v grlu in malo pokašljaš.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Potiš se ko pada telesna temperatura....trese te, ko raste telesna temperatura.

Potenje ni vzrok za padec temperature (in boljše počutje), je zgolj posledica padca temperature.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik medak pravi:
pa si dejansko probal kdaj prehlajen it v savno?

Kako pa sploh izgleda savna?
confused-1.gif

(A vsi, ki niso tvojega mnenja, po defaultu nimajo pojma, kako stvari izgledajo? Ker vidim, da povsem enak argument uporabljaš tudi pri ERC v politiki.)

Za konec: Vsak dela, kar hoče. Jaz niti slučajno ne bom šla bolna v savno, zaradi mene pa lahko TI tudi pljučnico "cajtaš" v njej, kaj šele prehlad. Lahko pa za foro vprašaš zdravnika ali savna mojstra. Pri tem pa manjše opozorilo - sicer ne vem, kakšna je situacija s savna mojstri tam, kjer ti hodiš, ampak savna mojster ni "je.be se mi, važno da dobim plačano" študent/ka. Ker v večini slovenskih savn so točno taki/e študenti/ke. Da pa ne boš do svojega naslednjega obiska savne znorel od radovednosti, pa tole domače branje:
http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3061040 ).

@Ynos - točno.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Se mi zdi, da je tule bolj vprašanje, kaj je za koga prehlad. Jaz recimo o prehladu govorim, ko smrkam, kiham (morda tu in tam zakašljam) ampak brez vročine, skratka stanje, pri katerem sicer čisto normalno funkcioniram, le nadležno je ... In za to se mi zdi savna čisto OK. Če pa bi k naštetemu zraven prištel kako vročino, slabo počutje ... pa temu ne bi več rekel prhlad, sploh pa ne bi niti slučajno rinil v savno.