kloroform - kje

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kje se ga dobi? Fizična oseba, LJ z okolico
cheer.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kloroform je kancerogen in ga boš bolj težko dobil. Morda vprašaj Chemcolor Sevnica.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
lahko eter uporabiš. pa še sam ga lahko narediš....
ampak je vseno bolje če je pri zavesti
evil.gif

Tule je naraven način...

gumi-kladivo-prowin-65-mm_1327070_.jpg

I

Izbrisan uporabnik #9334

Eh, ni to. Možakar rabi kloroform za razmaščevanje, ker je daleč najboljši za to. Je pa tudi tako strupen, da je plomba na njem.
Če bi ga rabil v p.a. kvaliteti - torej tudi v majhni količini, bi šel kar v lekarno in ga tudi dobil. Ne moreš pa tam kupiti 10 litrov triklormetana.
- V bistvu lahko, lekarna bi bila zelo vesela
smile-1.gif
.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej Chemcolor, pa Belinka, pa Helios. Pa vsi se bodo rahlo upirali.

Včasih smo imeli Chemo, ki jo je potem Astra kupila, kasneje pa Merkur, pogrebnik marsičesa v Slo
10.gif
!

Nazadnje uredil moderator:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.662
113
Za kaj razlastitvi..... Maš startspray (eter).... Vsaka bencinska Al pa barvah na avto oddelku

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
in vsem ostalim

Hvala. Rabim v bistvu topilo za rastlinski ekstrakt, ki ga potem v končnem produktu ne bo več (se ga da enostavno odparit), ne bi rad pa viške klorofila v izvlečku. Opcija je tudi 95 alkohol, ampak ni najboljši zaradi omenjenega. Menda je kloroform med boljšimi, dober pa tudi eter. Rabim ga pa več kot deset litov.

Chemcolor potem ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Uh, potem rabiš p.a. kvaliteto. Ne bi raje šel na metanol?
Princip je namreč čim nižji alkohol oz. derivat, da ga lahko zares vsega odpariš. Ter na čim nižji temperaturi. Bo triklor zares primeren?

Nazadnje uredil moderator:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
mi smo na faxu extrakte delali z acetonom. Res pa da stvari niso ble namenjene uživanju.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Nimam pojma. izkušenj pa itak ne. Meni je popolnoma vseeno kaj uporabim, le da je dostopno in da ga lahko odparim v celoti brez večjih komplikacij. Torej naj bi bila zadeva čimbolj hlapna. Metanol tem zahtevam ustreza? Predpostavljam da je vir materiala isto Chemcolor?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če ga odpariš v celoti oz. je ostanka praktično nemerljivo; v čem bi bil problem? Aceton gre na seznam
cheer.gif

Količina za uživanje se pa meri v gramih izvlečka na dan in to ne ravno eno leto skupaj ....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Aceton je ok, dobiš v merkurju 1l flaške po par EUR. Samo pazi kako ga boš izpareval, tole je bolj za pasivno izparevanje pri gretju bo kar precej hlapelo in res je dovolj smao iskra dokaj daleč stran da gre vse kabooom.

Druga stvar je pa etanol, samo je problem da dobiš za nizko ceno samo denaturalizrianega in potem so cookiji neužitni (ker vsebuje grenčilo ki ostane delno tudi po izparevanju)!
grin1.gif

Včasih si v italiji dobil netrošarinski vaniljev alkohol, ne vem pa če se še to dobi. Cena par EUR na liter, ampak imaš okus/aromo vanilje noter ker je narejen za kuhanje. Za cookije ni problema ker dobiš namesto arome ganje vaniljo!
tongue-1.gif

... vse ostalo omenjenov tej temi je strupeno in to močno, realno pri določenih stvareh če vse izpari je ok samo na to se nebi zanašal. Hlapi pa tudi niso nedolžni in lahko tudi kakšnega soseda ki gre na svež zrak vmes pobere!
tongue-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Potem je zmenjeno. Aceton bo. Dobro da sem malo piromančka
evil.gif

Itak se bo to delalo zunaj na elektriki (hudo verjetno).

In ne bodo kukiji. Sem na keto (no ja +/-)
cheer.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

V tem primeru metanol, nasledenji je etanol. Problem je, ker sta oba higroskopična.

Aceton pa ne. Vsaj če se gre za prehrano. Aceton je sicer nekako najboljše (najmočnejše) nepolarno topilo. Ti delaš pa s klorofilom, za katerega pa po spominu vem, da je bolj polaren kot nepolaren(?)

Kot sem že večkrat izpostavil, moja kemija je stara že nekaj let
tongue-1.gif
. Ampak princip je pa ostal isti. Čim nižji alkohol, s tem dobiš tudi najnižjo temperaturo izhlapevanja. Če ne dobiš dovolj koncentriranega - mislim "suhega", torej da ima preveč vode, pa daj v pečico modro galico na vsaj 160 C (postala bo bela), ter jo vrzi v alkohol. Na ta način ga posušiš do absolutnega.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Klorofila ne želim v izdelku. Ne škodi sicer, potreben pa ni. In seveda čim manj vode v izdelku...
Do zdaj mi je aceton še najbolj všeč.