Klopotanje v motorju

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Evo mam en čuden problem. Golf 4 TDI PD 230.000 km
Simptom sledeč:
Ko se motor dobro segreje (po cca 20 km) vožnje začne pri dodajanju gasa klopotat -mislim da v sprednjem desnem delu.
Zadeva se kar nenadoma pojavi in zgine (ne klopota vedno). Če recimo pritisnem na sklopko klopotanje tudi preneha. Če spustim gas tudi skoraj utihne. Bolj glasno začne recimo klopotat ko pritisnem na gas. Če se pa recimo ustavim za 1 min pa spet izgine.
Zadeva klopota samo med vožnjo in hitreje ko se pelješ hitreje tudi klopota.

V glavnem ful čudno izgine in spet čez nekaj časa spet začne klopotat, včasih zelo rahlo, na momente pa tudi bolj močno.
Podvozje je videt ok. Volan ali pedale nič ne tresejo, motor tudi ne trese. Izpuh tudi mislim da ni.

mnenja?

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=dxKS0kIZaiI

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Meni se sliši kot zglob ... a je kaj povezano z zavijanjem (v eno stran bolj ropota ali pa sploh ne)?

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
ropota če se peljem ravno, če speljujem in zavijam enako klopota ali v levo ali v desno

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Pa je kaj povezano s hitrostjo ali samo z obrati motorja? Torej hitreje ropota ko so visoki obrati ali tudi ko se pelješ hitreje?

Sicer bi lahko bil tudi kakšen nosilec na motorju, dvomasni vztrajnik, ...

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Bi rekel da je povezano z hitrostjo avta - hitrejej se pelješ , hitreje klopota in ne z obrati, ker če pritisnem na sklopko izgine.
Avto normalno pospešuje, tudi nič ne trese pri speljevanju.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Meni se sliši kot homokinetični zglob ..

Simptomi so tudi pravi; ko se (zglob, mast) ogreje začne ropotat, ropota ob dodajanju plina, ropotanje je povezano s hitrostjo vrtenja kolesa, ropota samo na eni strani.

Preveri stanje manšete zgloba (guma) če je kaj mastna na strani kjer ti ropota.

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Kako pa to da zgine ko stistnem sklopko? Potem zglob ni tako obremenjen in ne ropota?

Lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Osnove strojništva - homokinetični zglob!
evil.gif

Zglob prenaša moč (oz. navor) na kolesa in aktivno deluje ko je pogon "v teku", torej če držiš sklopko zglob nima obremenitve in pač ne ropota. Ponavadi so obremenitve večje tudi kadar je avto v zavoju, ampak tukaj je spet odvisno kateri del zgloba ropota. Če ti ropota ko voziš naravnost pomeni da je že precej iztrošen, ali pa je vanj prišla kakšna svinjarija (kamenček). Kot sem rekel, najlažje sam preveriš če je zglob fizično načet, če je masten potem je 100% to vzrok.

In če je zglob se zapelji čimprej na servis ker ti bo drugače ob prvi večji obremenitvi lahko zaribal in bo avto samo še ropotal, šel ne bo pa nikamor!
tongue-1.gif

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
No saj danes popoldan grem k mehaniku.
Hval za te prve informacije, dobiše alte
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Odvisi kje menjaš, meni so za passata hoteli na uradnem servisu 300 EUR .. drugače ga dobiš pa za cca. 70 EUR, verjjetno je za golfa še malce cenejši in bo 50 EUR kar prava cifra.

Sicer se ga mogoče da še rešiti, če je samo mast stekla ven, v tem primeru te pride pa 10EUR nova manšeta in par 10 minutk dela. Samo glede na to, da ti ropota že po ravnem bi menjal kar komplet ...

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Če je zglob bom kar komplet menjal, avto itak ma že 230.000 km in bo menjava prav prišla
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Mislim da to ni homokinetični zglob...ker meni tudi 'poje' ampak samo v ovinku (ob zavijanju v križišču--torej ostri ovinki) pa so glasovi drugačni (lahko prideš poslušat - za primerjavo...sliši se pokanje v krajših intervalih)...za vsak slučaj pa prekontroliraj ali ti je spustila manšeta na zglobu (To boš ugotovil tako, da bo na desni feltni (od znotraj) vse mastno..prav tako roke in okolica manšete.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Tudi meni se zdi čudno, da bi zglob ropotal ob vožnji naravnost, ampak tudi to je možno. Vsi ostali simptomi pa so simptomi zanič hk zgloba.

Meni je recimo uspelo uničit zglob v 50km, prej se ni nič slišalo oz. je bil zglob OK. Sem malce pretiraval z vožnjo po snegu in mi je verjetno strgalo manšeto in potem še "nasolilo" in popeskalo notranjost pa je bil zglob hin (je ropotal tudi po ravnem ampak manj očitno, v ovinke mi je pa že vrtelo osovino v prazno).

Od ostalega je možno karkoli na prenosih, od diferenciala, sklopke do menjalnika ampak možnost za tako težavo sploh pri taki kilometrini je 1% ... in pa simptomi bi bili drugačni.

Lahko pa je tudi kakšna banalna stvar, recimo kakšen kos veje ki se je ujel kje na podvozju!
evil.gif

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Meni se sliši kot homokinetični zglob ..

Simptomi so tudi pravi; ko se (zglob, mast) ogreje začne ropotat, ropota ob dodajanju plina, ropotanje je povezano s hitrostjo vrtenja kolesa, ropota samo na eni strani.

Preveri stanje manšete zgloba (guma) če je kaj mastna na strani kjer ti ropota.

men dost podobno klopota...pri obremenjenosti...diagnoza je pravilna
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ja opciji sta dve, sta pa odvisni od vzroka ..

1. zglob lahko ropota ker je "suh" .. to je posledica dotrajanosti/poškodbe manšete, ki začne puščat. Če ne čakaš predolgo se da manšeto zamenjat in napolnit zglob z novo mastjo (težave izginejo).

2. zglob lahko ropota ker je iztrošen .. to je lahko posledica predolgega čakanja pri 1. točki ali pa posledica mehanske poškodbe (bodisi direktne ali indirektne). Če je zglob uničen ga pač zamenjaš.

.. tretja opcija je da se voziš dalje in poslušaš ropotanje v zavojih dokler ne postane preveč očitno oz. začne zglob že odpovedovat, potem ga zamenjaš! Je pa prva opcija precej poceni in se jo splača naredit preden pride do druge oz. tretje!
evil.gif

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
hvala
smile-1.gif
do tretje upam, da ne bo prislo, se bo prej ukrepalo....upam pa, da smo pri 1. tocki =)