Kloniranje trdega diska

mafijec

Pripravnik
15. feb 2009
351
0
16
Celje
Obišči stran
Pozdravljeni
Imam en problem, na HDD prenosnika so se začeli pojavljati poškodovani sektorji (opozorilo ob zagonu) kasneje med samim delom z prensonikom obvestila itd.. Odločil sem se da bom zamenjal disk (nov disk enake kapacitete ), vendar bi želel da mi svetujete kakšen način za kloniranje sedanjega diska na novega (preko usb.a), s tem da bi rad prenesel kompletno sliko sistema in vsega ostalega (win7 licenčne, programe nameščene outlook in ostale zadeve - ) skratka vse na drug nov disk in potem samo zamenjati diska. Kaj mi lahko kdo svetuje za dober program (po možnosti free) za to in mogoče da kak nasvet. Hvala

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Če boš kloniral ti zna skopirati tudi bad sektorje oz. ti jih markira tako tudi na novem disku. Svetujem da narediš backup datotek čim prej, potem pa mašino na novo postaviš (že zaradi junka), pa potem skopiraš nazaj datoteke. Vzame mal več časa, ampak na hitrosti se bo 100% poznalo.

mafijec

Pripravnik
15. feb 2009
351
0
16
Celje
Obišči stran
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Če boš kloniral ti zna skopirati tudi bad sektorje oz. ti jih markira tako tudi na novem disku. Svetujem da narediš backup datotek čim prej, potem pa mašino na novo postaviš (že zaradi junka), pa potem skopiraš nazaj datoteke. Vzame mal več časa, ampak na hitrosti se bo 100% poznalo.
Ne razumem te najbolje. Imam disk razdeljen na štiri particije, kaj naj vsako naredim backup in potem nanovo naložim windowse ter... Ne zastopim te najbolj...Oprosti lahko malo bolj razložiš... Hvala brez zamere

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.320
9.539
113
EU
Ti to delaš v winzih pod operacijskim sistemom. ?
Naloži si zadevo podobno Norton Ghostu. Posnameš na butabilni CD.
Vstaviš v pogon zaženeš in kloniraš disk "v DOS-ovskem" načinu, dokler winzi niso zagnani.
To sigurno deluje.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Ne, mislil sem:
1. skopiraj kar potrebuješ (datoteke z dokumetni, filme, fotke, bookmarke, certifikate)
2. lahko narediš tudi klon diska za rezervo
3. instaliraš vse na novo in skopiraš nazaj datoteke pod 1
To bo ziher delalo hitreje kot če bi naredil samo kopijo.... to pravim zato ker vprašanje če boš vse ustrezno kloniral pri delno pokvarjenem disku.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
ksz.... če je disk "kriptiran" (Bitlocker, Truecrypt...), se ga lahko (celega ali posamezne particije) klonira s pomočjo Clonezille?

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Ne, mislil sem:
1. skopiraj kar potrebuješ (datoteke z dokumetni, filme, fotke, bookmarke, certifikate)
2. lahko narediš tudi klon diska za rezervo
3. instaliraš vse na novo in skopiraš nazaj datoteke pod 1
To bo ziher delalo hitreje kot če bi naredil samo kopijo.... to pravim zato ker vprašanje če boš vse ustrezno kloniral pri delno pokvarjenem disku.

Se strinjam, takšni dogodki so zelo primeren trenutek za čiščenje nesnage. Backup vsega potrebnega, nova, čista namestitev OS-a (Windowsev), kopiranje vseh backupiranih zadev na nov disk. Sem ravno pred nekaj dnevi na tak način Visto nadomestil z Win8 (ki jih imaš mimogrede še vedno v akciji za 30 EUR), čeprav bi lahko naredil hitrejši upgrade.