Kloniranje ("ghost") diska

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

torej, rad bi si ustvaril kopijo svojega na novo naloženega sistema - kako?
smile-1.gif
Je možno narediti pač nek fajl, ki ga potem samo nekako zaženeš in že se zadeva ghosta?

Kateri program je pa najbolj primeren/stabilen za te zadeve?

Hvala

Lp

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Zgleda obetavno, bom preizkusil.

Še eno podvprašanje - če ghostam računalnik A in hočem ta image prenesti na računalnik B - je to možno? Zaradi driverjev pa takih for...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Verjetno lahko pričakuješ težave, čim večje tem bolj se konfiguraciji razlikujeta med seboj. Saj mogoče tvoj OS zna ignorirat napačne gonilnike in uporabit prave ali vsaj generične, vsaj dokler jih ne posodobi on -line. Ampak to so zgolj ugibanja, ker tega nisem počel nikoli.

22. jul 2007
13.601
1.776
113
124
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Jaz osebno uporabljam easeus
easeus

-daj mi malo razjasni pojme okoli tega todo-jota, kaj moram zagnati če želim da mi kopira kompletno sistemsko c-particijo-clone, backup ali recovery in kakšna je razlika med njimi?
-pa potem, ko to dobim kako lahko to uporabim, to mislim če moram z istim programom nazaj gor naložiti recimo kot obnovitev sistema?
-pa še to če naredim c-format, kako potem nazaj gor to spraviti, ko je computer "brez vsega"
-tnx za odgovore
redface-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.397
113
Najbolj preprost je verjetno Acronis.

Če imaš kak WD-jev disk ga lahko inštaliraš brezplačno. (Verzijo za WD)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) Uredi si, da lahko program zaganjaš brez diska, torej s CD-ja, ali USB ključka (boot, brez da bi Windows s sistemskega diska pognal)

2.) Narediš image (clone je kopiranje na drug disk, ki je potem že uporaben, torej identična kopija). Rabiš backup. Čeprav če imaš višek diska, lahko nanj klon narediš in če prvi crkne samo zamenjaš in ne rabiš nič restavrirati (preden se zaneseš na to, testiraj!)
Backup pa je kopiranje celega diska (v resnici samo uporabljenih delov, torej 2 TB disk, ki ima samo Windows gor ne bo 2TB kopija, ampak tam 5-10 GB - sem prejšnji teden sam delal to) v neki fajl, ki je lahko na drugem disku (fizično drug disk, čeprav lahko tudi na drugo particijo na istem disku, samo če disk crkne...), da DVD-ju (porazdeljen na več njih...), zunanjem disku, mrežnem disku itd...

3.) Preveriš, če backup dela. Torej če ga program najde, ponudi restore opcijo itd... Lahko tudi dejansko restore narediš.
To pa zato, da ne boš potem, ko crkne disk, videl, da v resnici nekaj ne štima z backup-om.

Glede dejanskega programa, pa so ti že svetovali. Pazi le glede prve točke, torej da ga znaš zagnati brez uporabe Windows na disku, ker če ta crkne, kaj boš?
Pa potem ta CD ali USB ključek varno spravit zraven backup-a samega.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.823
848
113
toti Maribor
Jaz uporabljam backup particije, shranjeno na zunanjem disku. Ko se mi je sistem zrušil sem samo naredil restore in to je to. Zadovoljen.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Danes sem skloniral pet računalnikov. V win7 je zadeva zelo enostavna. Poženeš backup in sprožiš Create system image na zunanji disk. Nov računalnik botneš z DVD-ja ali z USB ključka in izbereš System repaire. Čez nekaj minut imaš računalnik kloniran. Windowse je treba samo na novo aktivirati

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Bizi pa ti v ta image tudi zajame dodatne inštalirane programe, ali samo OS?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Komplet slika sistemskega diska z vsemi programi in tudi tista skrita sistemska particija. Po kloniranju sem samo spremenil ime računalnika in ga ponovno aktiviral. Ker je slika v obliki virtualnega diska, jo lahko na drugem računalniku tudi direktno mountaš kot dodatni disk.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Razen če so dodatno instalirani programi na drugi particiji ali disku, ki ga nisi kloniral.