klima naknadno

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
projekt. mamo 13 let star avto, brezhiben, redno servisiran, brez rje in žal brez klime. avto ima 80.000 prevoženih. vreden ni nič, mogoče jurja, lastnica ga ne bi zamenjala, manjka ji le klima.
podoben razbit avto s celim motornim prostorom stane med 400 in 1000 evri, na voljo jih je precej.
bi se dalo premontirat klimo za recimo stroška do jurja? če večino nardiš sam (sicer nisi stručko, ampak levak tudi ne, obvladaš teorijo preko neta, v praksi se recimo še ne znajdeš najboljše). časa je neomejeno, lepo bi bilo, da klima funkcionira, ko končaš.
kaj pravite?

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Zakaj pa ne. Jaz sem v golf 4 dal vgradit original climatronic pred 7 leti, cena takrat 1.100 EUR - nisem delal nič sam, ampak mi je naredil mehanik. Klima še danes dela brezhibno, vmes sem jo samo enkrat nafilal in je to to.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Pri dosti starih avtih z ročno klimo lahko tudi sam zamenjaš .. pri novejših in tistih z avtomatsko klimo pa je verjetno potrebno avto priključit vsaj na tester.

Pazit moraš tudi na to da nek star avto z 60 konjiči in klima ne gresta ravno skupaj .. potem moraš vedet da imajo nekateri modeli vozil s klimo/brez drugačno/različno vzmetenje (čudno se sliši, ampak je tako) in maso. Verjetno bi tako za klimo načeloma potreboval tudi homologacijo ..

Sicer pa je tako da je verjetno najbolj enostavno menjat kar celoten motor, oz. še bolje kar cel avto!
evil.gif

Imaš pa tudio možnost naknadne vgradnje neoriginal klime; če dobiš kakšno rabljeno je to še najbolj elegantna rešitev ...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
zakaj bi pa menjal motor?..
na take starine se tega ne splača delat ker je precej dela in stroško raje menjati cel avto ker se ne splača s tem zajebavati

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.931
113
pri taščici
velik? je koliko se to splaca delat. kar nekaj avta moras podret da dobis vse ven in potem vse nazaj noter. no ce je strosek dela 0evra/uro potem se mogoce.
vprasaj kakega lokalnega mehanika ki bi pomagal pri strokovnih zadevah

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Da bi avti s klimo imeli posebno vzmetenje prvič slišim čeprav se z avtoelektroniko ukvarjam že 30 let
stupid-1.gif

Na avto z - 80KM se klimo splača montirat le če se voziš v mestnih zastojih, Na AC jo raje ne prižigaj.

Ni problem vgradit kompresor na motor ali dodatni kiler spredaj - problem je vgradit notranji kiler (izparjevalec) in preko njega pravilno poslat in RAZPOREDIT hladen zrak v kabini. Tukaj je med avti v originalu velika razlika in zato se res splača razmišljat o zamenjavi celega avta kot pa naknadni vgradnji klime
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Shando pravi:
Da bi avti s klimo imeli posebno vzmetenje prvič slišim čeprav se z avtoelektroniko ukvarjam že 30 let
stupid-1.gif

Sem menjal vzmeti in verjemi, da je vsaj za moj avto tako da so različni modeli glede na motor in kombinacijo klime (ja/ne). Piše tudi na TUV potrdilu, če te zanima lahko poiščem ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.931
113
pri taščici
pa mislim da ponekod alternator drugacen itd.
ker imam sam avto s 75 ps bi prej rekel da klimo za po ac kot pa zapo mestu. ob speljevanju moras kar malo vec gasa dati, sicer zna crknit / dizel

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Imam bencinarja s 75 KM (Modus). Izgleda da je v novejših avtomobilih zadeva popedenana do te mere, da se vožnja in speljevanje s prižgano klimo ne pozna. Je pa tudi res, da ta klima ne hladi v orto (piha leden zrak) in potrebuje kakšno minuto več da ohladi notranjost. V vseh teh mlinčkih me bplj moti to, da so menjalniki 5-stopenjski in dokaj na kratko izračunani, kar pomeni visoke vrtljaje... Ali pa sem razvajen iz drugega avta, ki ima 6-stopenjski menjalnik...
grin1.gif

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ksz

1000€ za vgradnjo klime
bonk.gif

Sicer je delo pri nekaterih avtih bolj, pri nekaterih malo manj zahtevno, razdret armaturo, vgradit klimo, kompresor klime, montaža uparjalnika, kondenzatorja, odvod kondenza iz uparjalnika, cevi za plin, termostat... lahko da ima tvoj avto že prepripravo za klimo, lahko da je nima... dela je za nekaj ur ali pa cel dan. Pa malo se pozanimaj kateri plin imajo te klime - nov ali star.

1000€ pa je pretirana cena. nama je najin avtoelektričar vzel 270€ za vgradnjo klime in popravilo električne strehe na cabriu, je pa res da sva mu pomagala in polovico dela naredila sama, 1000€ pa nebi dala, res ne. Računaj zraven še material...

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
No kakorkoli. Če mu avto dela, zakaj pa ne?

Če starega proda, dobi recimo 500€, kupi "nov" skret" s klimo za recimo 1000€.
Pol pa itak še kakšen servis tu in tam (zavore, pnevmatike, olje, sveče, kakšen filter, ne daj bože da še klima kaj za......ava), pa bo "novi " skret hitro presegel ceno 1500€. Računica je pa kje?

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Nisem rekla da NE. Iz mojega posta se lahko razbere da je dela dosti in da ni treba peljat k prvemu, ki to dela, ampak da se splača pozanimat, kdo to naredi dobro in za dober denar.

Citat:
ne daj bože da še klima kaj za......ava

če kupiš klimo od enakega vozila, najverjetneje takšnega ki se prodaja po delih zaradi karambola, še ne pomeni da ne bo za**bavala in da bo vse kar rabiš za vgradnjo v drugo vozilo celo ali delujoče.

vgradnja klime je sicer dosti preprosta, ko to enkrat, dvakrat delaš, ko pa delaš prvič pa vidiš da je zraven še ogromno stvari na katere nisi pomislil, samo en kos ti manjka pa delo stoji, dokler ne dobiš manjkajočega kosa...

odvisno tudi za katero vozilo se gre, včasih je prodaja in nakup avta s klimo bolj pametna odločitev, gre pa tukaj za vozilo z malo prevoženimi kilometri, najverjetneje od prvega lastnika in je razumljivo da ne želijo da gre od hiše.

servis je itak potrebno naredit na vsakem avtu vsako leto.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
KSZ;
odvisno kater avto je, in koliko ima predpriprave (elektrika itd..);
na starih Subarujih je dela za urco, s pivom in čikpavzo vred. Je vse pripravljeno (navoji, kabli... gumb na armaturi ima slep pokrovček itd.); sam stikaš skup in šraufaš.
Če mislite avto še met nekaj časa, se morda celo "splača".

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.204
45
48
Morda bi se ti splačalo razmisilt, da kupiš karamboliran avto - isti kot je tvoj le s klimo? Tako boš mel možnost, da mirno vse naštudiraš in preučiš, v primeru, da te kaj zaj.... lahko še vedno pogledaš na donatorskem avtu, kako je blo skupaj sestavljeno.

Moje razmišljanje pač
smile-1.gif
)

LP

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Jaz pa ti priporočam, da se pozanimaš, kdo bi bil dober za vgradnjo klime v dotični avto in potem tega človeka vprašaš, kaj točno se rabi...

Lahko mi pošlješ na ZS za katero vozilo se gre in iz katerega konca si, morda ti lahko pomagam.

LP

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
ksz

ma kake probleme mate eni
crazy1.gif

mama ima atosa 1.0 motor s 55 konji (4 cilindre, bencinar)
in ima klimo........ še huje!! z njim se jaz normalno peljem (ok, brez prehitevanja)
za po regionalnih cestah je čisto dovolj :p

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
To ni pametno, saj je pri karamboliranih avtomobilih napeljava klime pogosto poškodovana. In če ti uhaja ven plin, lahko uhaja na več različnih mestih, pa se je potem treba zajebavat z barvanjem plina (da vidiš, kje pušča) in potem ko zaflikaš mesto uhajanja, ti pa lahko še kje drugje ven udari... been there...