Po pravilih v obveznice bank, kot je NLB denarja strank sploh ne smejo vlagati. So jasna pravila kakšno boniteto mora imeti država, da lahko kupujejo obveznice. Recimo na LJSE sploh ne smejo kupovati ničesar, niti Krke - pač zaradi nikakve likvidnosti trga (v primeru, da se odločiš za mešan portfelj).
Glavno prednost pred vzajemnimi skladi jaz vidim v stroških upravljanja. Pri vzajemnih skladih so le-ti tam 1 - 1,5% letno, kar je lahko že polovica same donosnosti obveznic + še vstopna provizijo 3-5%. Pri upravljanju premoženja pa ti za svojo storitev vzamejo tam 10-20% (odvisno od zneska) ustvarjenega zaslužka. Tisti "zlati časi" tam 2005-2007, ko so skladi vsako leto zrasli za 20% in nihče ni gledal na same stroške upravljanja so zaenkrat minili.
Seveda pa to ni banka in je vedno možnost, da je ravno v danem trenutku, ko rabiš denar vrednost prtfelja nizka.
Za varčevanje za mularijo bi bila mogoče zanimiva tudi kakšna večletna varčevalna pogodba - pred kakšnim mesecem in pol sem jo sam sklenil na SKB - 5 let vsak mesec daš nekaj na varčevalni račun (se mi zdi, da min. 50€) in je (bila) obrestna mera 3,8% - to pa ni slabo. Vsaj inflacijo pokrije.