kje trenutno naj obrestne mere?

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
Pri svoji banki sem mel 4,5, zdaj ponujajo 2,5. Za eno leto... A majo vsi tako malo,al je kje vec... Ni neki hudi dnar,pac varcevanje za froce... Skladov mam ze prevec,delnice NKBM me ne zanimajo :). No,tudi kake druge ne...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
Dvomim da tujina, vsaj tja kamor ciljaš, tam imajo med 1 in 2 če se ne motim.
Če dobiš kje več kot tri sporoči. Dbs ima 2,8 za leto in 5k+

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Pri južnih sosedih trenutno prilezeš do 3,5%. So v EU, se pravi imaš neobdavčnega jurja obresti, drugje so povečini obresti nižje.

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
Pri svoji banki sem mel 4,5, zdaj ponujajo 2,5. Za eno leto... A majo vsi tako malo,al je kje vec... Ni neki hudi dnar,pac varcevanje za froce... Skladov mam ze prevec,delnice NKBM me ne zanimajo :). No,tudi kake druge ne...

tule KLIK si poglej, vpiši svojih 100k pa poglej, kje boš dobil največ
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
Koliko so ti depoziti garantirani? Ali lahko potiho spremenijo zakonodajo in bodo naredili tako kot s podrejenimi obveznicami nlb (hvala za sodelovanje, če imate še kaj viška greste lahko sedaj na borzo kupiti obveznice dutb).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
Potem je bolje kupiti zlato, ga dati v sef in upati da ne bo v naslednjih petih izgubil 50% vrednosti, kolikor je izgubil v zadnjem letu.

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Če varčuješ za otroke ti jaz definitivno priporočam da daš del v fizične zlate palice oz. še bolje v srebrnike. Kar se tiče trenutnih cen plemenitih kovin, je pa čisto odvisno od katerega datuma gledaš. Letos je zlato padlo za 32% srebro za 39%. Od leta 2005 ima zlato +260%, srebro +336%. Moje mnenje je da so kovine trenutno precej poceni in se jih splača kupovat. Je pa tudi res da lahko cene kratkoročno precej nihajo in če misliš špekulirat na krajši rok leto ali dve, je možno da se ti ne bo izšlo.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.246
3.693
113
Klik: DS

Avstrijo pozabi, ker tam je 1% za letno vezavo že visoka obrestna mera.
Če bi zraven še mogoče nekaj več varnosti bi znala biti prava BKS banka - podružnica v Sloveniji.

Sem bil pred kratkim pred podobno dilemo in se je bilo težko sprijazniti, da so 4,25% obresti (Factor Banka) zgodovina.
Kot zanimivost: letos spomladi smo imeli s poslovnimi partnerji iz Avstrije debato in smo nekako prišli na bančne obresti. Jim niti slučajno ni bilo jasno, kako so lahko pri nas na € več kot 4% letne obresti. So rekli, da to ne more biti vzdržno - pa še prav so imeli
tongue-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
kul, ste predlagali par fajn spletnih strani, kjer se lepo vidi, kdo in kaj in koliko ...
bomo doma predebatirali in se odločili ...
hvala za pomoč.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.246
3.693
113
Aja, še to... ...si mogoče pomislil na storitev upravljanja premoženja?
Na BKS imajo za to storitev min. znesek 30k€ in lahko izbereš zelo konzervativen portfelj (same obveznice),. Ki pa ti bo vseeno z 99% verjetnostjo prinesel nekaj več kot vezava na banki. OK, tisti manjkajoči 1% lahko zaj.e situacijo, a mar ni tako vedno v življenju.
Je pa v primerjavi z letno vezavo portfelj lahko izplačan kardarkoli v parih dneh od naročila.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
Aha, smo že pri obveznicah in sveži NLB zgodbi.
Jaz v tem primeru zagotovo ne bi vse stavil v to upravljanje. Potem je bolje da izbereš sto različnih vzajemnih skladov pa daš v vsakega 300.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.246
3.693
113
Po pravilih v obveznice bank, kot je NLB denarja strank sploh ne smejo vlagati. So jasna pravila kakšno boniteto mora imeti država, da lahko kupujejo obveznice. Recimo na LJSE sploh ne smejo kupovati ničesar, niti Krke - pač zaradi nikakve likvidnosti trga (v primeru, da se odločiš za mešan portfelj).
Glavno prednost pred vzajemnimi skladi jaz vidim v stroških upravljanja. Pri vzajemnih skladih so le-ti tam 1 - 1,5% letno, kar je lahko že polovica same donosnosti obveznic + še vstopna provizijo 3-5%. Pri upravljanju premoženja pa ti za svojo storitev vzamejo tam 10-20% (odvisno od zneska) ustvarjenega zaslužka. Tisti "zlati časi" tam 2005-2007, ko so skladi vsako leto zrasli za 20% in nihče ni gledal na same stroške upravljanja so zaenkrat minili.
Seveda pa to ni banka in je vedno možnost, da je ravno v danem trenutku, ko rabiš denar vrednost prtfelja nizka.

Za varčevanje za mularijo bi bila mogoče zanimiva tudi kakšna večletna varčevalna pogodba - pred kakšnim mesecem in pol sem jo sam sklenil na SKB - 5 let vsak mesec daš nekaj na varčevalni račun (se mi zdi, da min. 50€) in je (bila) obrestna mera 3,8% - to pa ni slabo. Vsaj inflacijo pokrije.