Kje najcenejše posneto mleko?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Kot je napisano v naslovu..posneto mleko, cca 0.5 maščobe ali manj, kje je najceneje? Merkator, špar, tuš, lidl, hofer, lerclecr? Seveda je govora o živalskem mleku, ne kakšnem sojinem
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Sem nekako pričakoval takšen odziv
smile-1.gif

Saj se ne gre za vnos samega mleka, ampak za to, ker mleko ruknem zraven nečesa drugega in z mlekom gre boljše skozi, kot z vodo, drugače bi itak rajši z vodo. Ampak ker je pač mleko boljše, torej okus, sem se odločil za mleko, in zato potem tisto s čimmanj maščob. Opcija je tudi mešanje 3.2 mleka in vode, ampak to je že nepotrebno kompliciranje
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.202
11.235
113
posneto je sploh zmaga
wink-1.gif
UHTje škodljivo in se ne priporoča za uživanje...poglej samo kaj sem otrokom in dojenčkom prepoveduje jest. oz odsvetuje. Kao odrasli pa lahko vse požeremo.

no pa na zdravje..

sploh pa potem scena "kje najceneje".. ti je že kar jasno. Darjan, malo zdravo pamet vklopi.

Tudi jaz imam rad alpsko , ampak ga reduciram kolikor se da.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Saj če je nekaj poceni, še ne pomeni, da je zato slabo, ali pač? Ker potem hofer, lidl..in podobni ne bi laufali.

Kakorkoli...kaj pa bi naj pomenilo UTM? oz kaj je škodljivega v mleku ?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.202
11.235
113
UHT (ultra high temeprature), zmotil sem se.. maščobe ki se zjebejo pri procesu "sterilizacije", drugače pa če vidiš v živo proces kako nastane trajno mleko ga ne piješ več... (jaz ga na srečo nisem videl) postopek gre pa nekako tako da vse komponente mleka ločijo, potem pa skupaj mešajo da nastane famozni 3,5, 1,6 itd. :S

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.202
11.235
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj če je nekaj poceni, še ne pomeni, da je zato slabo, ali pač? Ker potem hofer, lidl..in podobni ne bi laufali.

ne pomeni, je pa prvi znak da se špara in ko se špara vemo kje smo.. jah hofer in lidl laufa, ker folk nima denarja v grobem.zato , ne zato,ker bi bili prestižna znamka ki bi zagotovaljala kakovost v prvi vrsti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Misliš to, da iz nenasičenih maščob nastanejo trans maščobe, zaradi segrevanja? Te so slabe ja, ampak v 0.1 mleku je le-teh 0.1%, kar pa ni glih nekaj?
Ampak mleko bi naj tudi vsebovalo nasičene maščobe, ki pa se ne pretvorijo v trans maščobe?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.186
4.155
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
UHT (ultra high temeprature), zmotil sem se.. maščobe ki se zjebejo pri procesu "sterilizacije", drugače pa če vidiš v živo proces kako nastane trajno mleko ga ne piješ več... (jaz ga na srečo nisem videl) postopek gre pa nekako tako da vse komponente mleka ločijo, potem pa skupaj mešajo da nastane famozni 3,5, 1,6 itd. :S

Problematičen je (kao) proces "homogenizacije" ki maščobe razbije na manjše delčke. Večina industrijskih mlečnih izdelkov je pripravljena po temu postopku, ne pa vsi, vsaj v sloveniji dobimo tudi nehomogenizirano "poltrajno" mleko (recimo Planika ga dela).

Sicer če uporabljaš nehomogenizirano mleko vidiš zakaj se uporablja proces homogenizacije. Enostavno bi se brez tega v mleku "smetana" izločila (in se prijela na tetrapak), ostala bi pa voda ki bi jo pil. Skratka melko bi moral pred vsako uporabo pol ure tresti, pa še potem bi imel sranje na loncih ker se maščoba pač drugače izloči.

Kar se drugega tiče pa večina tekočin, ki so na policah trgovin je pripravljena po procesu separacije sestavin in vode ter nato združevanja teh koponent v ponovno končno obliko. Velja tako za radensko (odvzem plinov, čiščenje neminerlane vode in ponovna umetna mineralizacija), sokove (izdelava sadne kaše iz mletega/stisnjenega sadja in potem redčenje z vodo), mleko itd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Torej kaj, se mora kupovat samo mleko, ki ni UHT predelano ? Pa to sploh obstaja na trgovskih policah, ali je to na voljo samo v mlekomatih?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.186
4.155
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej kaj, se mora kupovat samo mleko, ki ni UHT predelano ? Pa to sploh obstaja na trgovskih policah, ali je to na voljo samo v mlekomatih?

Sem ti prej omenil, pasterilizirano mleko iz planike ni UHT je pa res da ima rok trajanja krajši (in jasno shranjevanje v hladilniku). Ga pa načeloma ni potrebno kuhat pa drži toliko da ga lahko normalno porabiš. Obstaja tudi v manmaščobni obliki.

Mleko polni tudi mislim da za špar (njihova "whatever vital") linija, pa dobiš ga tudi pod imenom "bohinjsko mleko".

Je pa jasno cena višja, tudi x2 v primerjavi z tetrapak nepokvarljivimi verzijami.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
A, kul, hvala. Poraba ni problem, ker ga ruknem na dan cca 0.5l, pa obvezno je v hladilniku. Koliko pa ima kaj rok, če ga imaš doma, neodprtega, se mora enako poraba v kratkem času, ali to velje le za potem, ko ga že odpreš?

Torej samo špar ga ima, ali še kdo drug?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Kaj pa praviš na ta članek?

http://www.cenim.se/336-a.html

Predvsem tole:

Citat:

Je torej homogenizirano mleko škodljivo za srčno-žilni sistem? Dokončnega odgovora še vedno ni, a dokazi, ki govorijo v prid škodljivosti, so – milo rečeno – neprepričljivi. Žal je tako stanje idealno za promotorje, ki na vsa grla kričijo, da je homogenizirano mleko sodobni strup za človeštvo.

Vam bosta 2 dcl homogeniziranega mleka ali jogurta dnevno škodovala? Brez skrbi, ne bosta. Na zdravje!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Predvsem tole:

Citat:

Je torej homogenizirano mleko škodljivo za srčno-žilni sistem? Dokončnega odgovora še vedno ni, a dokazi, ki govorijo v prid škodljivosti, so – milo rečeno – neprepričljivi. Žal je tako stanje idealno za promotorje, ki na vsa grla kričijo, da je homogenizirano mleko sodobni strup za človeštvo.

Vam bosta 2 dcl homogeniziranega mleka ali jogurta dnevno škodovala? Brez skrbi, ne bosta. Na zdravje!
Pravim, da je žal premalo podobnih, zdravorazumskih člankov.
Ampak new age bedarije se pač bolje prodajajo
crazy1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.085
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Predvsem tole:

Citat:

Pravim, da je žal premalo podobnih, zdravorazumskih člankov.
Ampak new age bedarije se pač bolje prodajajo
crazy1.gif

Torej ti se strinjaš s člankom in homogenizirano mleko sploh ni škodljivo in se ga brez problema rukne 0.5l na dan, tudi onega 0.1% iz lidla?
smile-1.gif

Jaz mleka do nedavnega sploh nisem pil, tako da sem na tem področju čisti zelenec
smile-1.gif