Kje najceneje do franka?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Pozdravljeni! Kolega zanima kje bi lahko najceneje kupil večjo količino frankov? Nekako malo cvika, ima kar nekaj €uronov našparanih pa mu nekako vsa zadeva ne da spati pa se je odločil da bi zamenjal v franke
smile-1.gif
Torej kje lahko kupi najceneje franke? Kaj vi mislite na to potezo, da slišim? Lp

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
http://www.delo.si/gospodarstv...caj-franka.html

Bistvo članka:

Švicarska centralna banka je danes postavila minimalni menjalni tečaj za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro. Švicarska centralna banka bo ta minimalni tečaj uveljavljala z največjo odločnostjo in je v neomejenih količinah pripravljena kupovati tujo valuto.

Predlagaj kolegu, da si poišče drugo valuto.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
No tega pa tudi sam nisem vedo da so menjalni tečaj dobesedno zablokirali navzdol! Torej lahko kolega le popuši v kolikor se €uro okrepi, dobit ne more nič. V osnovi pa popuši že par tisoč €vrov pri razliki med prodajnim in nakupnim tečajem ko bo menjal nazaj v €ure v kolikor se bodo obdržali
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Sicer pa koliko sem na hitro pogledal so trenutno vse aktualne valute precenjene glede na €uro tako da je po mojem zdaj res problem nekaj menjavat v neko drugo valuto. Jaz sm mu itak svetoval naj za pol dnara kupi Švedske, za pol pa Norveške krone... se mi zdi njihovo gospodarstvo kar stabilno...

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:

Bistvo članka:

Švicarska centralna banka je danes postavila minimalni menjalni tečaj za švicarsko valuto pri 1,20 franka za en evro. Švicarska centralna banka bo ta minimalni tečaj uveljavljala z največjo odločnostjo in je v neomejenih količinah pripravljena kupovati tujo valuto.

Točno tako! Ne vem kaj nekateri študirajo... Če jih kupiš danes po 1,2150 imaš dobiček le do 1.2000 kar je minimalno... Če pa EUR ponovno zraste na 1.5500 kot je bilo 2 leti nazaj je pa na izgubi ON ker ima franke....

Sam bi kvečjemu pogledal malo za kanadskimi dolarji...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Hja Kanadski dolar, glej danes dobiš za 1€ točno cca. 1.30 Kanadskega dolarja, je pa dejstvo da je KD gleda na €vro na rekordu (2007-2012). Torej realno če gledam logično (verjetno tu več ni logike se strinjam) več Kanadski dolar nima veliko zraka da še bo naprej pridobival proti €uru? Torej pričakujemo lahko le zasuk, da bo začel izgubljat in se bo €uro začel krepit? Namreč kolegu se ne gre toliko da bi kaj zaslužil, pomembno mu je da vsaj stagnira, da ne izgublja pretirano.. Najbolj se boji razvrednotenja valute €ura, torej da bo prišel ta dan ko €uro praktično ne bo več nič vreden, da ga bo začela konkretno požirat inflacija...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Kaj naj gre za npr. 100.000€ kupit srebra?
smile-1.gif
Sicer pa sem gledal malo te tečaje in se mi trenutno ne zdi precenjen niti funt kaj preveč. Najbolj konstantna od vseh pa je itak Norveška krona (po tistih grafih za zadnjih 5 let). Graf pri Norveški kroni je bolj ali manj čez celotno obdobje "linearen" torej ni neki velikih poskokov, niti padcev...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Kje boš to skladiščil, sicer pa tudi srebro lepo pada in nikjer ne piše da je to dobra naložba, sploh za kakšno leto, ker bo potem potreboval gotovino... potem pa še sranje z DDVjem in ostalo... sicer sva že nekaj govorila o kovinah (ne točno o srebru) ampak mu zadeva res ni interesantna, hoče nekaj likvidnega. Torej če bo rabil jutri keš da je na mizi oz. da ga lahko gre zamenjat. Torej ne išče dolgoročno naložbe. Denar bo še letos konec leta ali najkasneje drugo leto potreboval vendar mu je zelo neprijetno ob nadavnem dogajanju glede €ura in glede na vse te razprave in strašenja po časopisih in TVju...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Verjetno ne živi v garsonjeri? Imaš pa prav, če bo kmalu gotovino potreboval, potem kovine odpadejo... na njegovem mestu bi vse skupaj pustil pri miru, drugače bodo šli živci in provizija pri dvakratnem menjanju denarja...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Jaz sem mu itak rekel naj drži €urone ampak nevem no... utemeljeno se sprašujem če še glede na stanje sploh lahko katera valuta proti €uru izgublja? Kako? Na podlagi česa? Npr. vse tri krone (DE, SWE, NOR)? Problem je če maš vse v eni valuti in ti res vse skupaj gre v k****. Njemu najbrž ni problem tisti % dva ki ga bo popušil pri menjalnem tečaju (saj računa pa lahko da se bodo ostale valute še naprej krepile) zato tudi tista razlika lahko potem odpade... Problem nastane ko/če valuta pade. Kaj ti bo potem šop €urov?
smile-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Trenutno naj ne menjava v nobene franke, krone, zlatnike device marije, če rabi denar čez eno leto, nima smisla bilokaj menjavat.
Kvečemu vezana vloga za eno leto, pa bo nekaj obresti, in zna odnest s plusem oz. pozitivno nulo.

Najbolj fiksna naložba je nepremičnina, ampak nekaj ferkventnega in zanimivega, nekaj izven ampak še vedno v mestu.
Ker mu ni sila iz danes na jutri, naj spremlja vsemogoče neprem. oglase, agencije, znaš do lepe garsonjerce prit za 28-30k. (MB)
Mogoče komu fejst voda teče v grlo, ima nagledano 2 ali 3 sobno, pa je pripravljen iz 30 na 27 spustit, samo da bo denar še danes.
In pol se še lahko grema malo najemodajalce etc etc.

Najbolj ziher pa je da gre malo med banke, da za eno leto zvezat, pa da vidi kje so kul pogoji, 100k ni malo denarja in banka od banke zna ponudit več.

Pa ne 3 ampak eno sobno, pa makar tri take. Ampak tu govorimo o naložbi 3leta +. Sam nemislim svojega denarja menjavat v nič, pa tut
toliko kot tvoj frend ima, nimam, da pa ni evro najstabilnejši pa mi je jasno. Jaz sem bil malo v raziskovalni v decembru, pa sem
našel eno banko z ubitačnimi obrestmi, le dvig nad 50k je treba kak teden prej napovedat, če te zanima, PM.

Če rabi denar v naslednjem letu ali letu in pol, nima smisla v karkoli pretapljat, nad 3 leta že, 5 pa sigurno, tako da naj lepo
počaka s prašičem in ga razbije ko bo pač rabil, prej nima smisla.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.665
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
Evo varianto.

Da v banko vezano vlogo za eno leto v NEMČIJI. S tem se delno izogne tveganju propada EUR-a, ker bi verjetno vsaka država menjala v svojo valuto, kar bi pomenilo, da bi imel nove marke, ne pa nove tolarje. Obresti na EUR so večje kot na CHF.

Davek plača povsod.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Pa veš da me stran spravi da ga zdaj pokličem in mu rečem naj da €ure pri nas na banko vezat
smile-1.gif
Sicer pa ja Nemčija je ena varianta ampak zopet nevem kak je postopek za odpiranje računa v DE? Najbrž je treba it tja in vse osebno uredit? Pol je boljša varianta Avstrija? Tut če bo €uro1 €uro2 oz. boljši in slabši ali kakorkoli, bo Avstrija definitivno imela boljšo valuto... Lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Čeprav malo se mi zdi smešno razmišljanje da bodo v Nemčiji €ure zamnejali samo tistim ki imajo denar na bankah. Torej tisti ki imajo doma denar niso upravičeni do menjave v novo morebitno marko? Malo butasto...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa veš da me stran spravi da ga zdaj pokličem in mu rečem naj da €ure pri nas na banko vezat
smile-1.gif
Sicer pa ja Nemčija je ena varianta ampak zopet nevem kak je postopek za odpiranje računa v DE? Najbrž je treba it tja in vse osebno uredit? Pol je boljša varianta Avstrija? Tut če bo €uro1 €uro2 oz. boljši in slabši ali kakorkoli, bo Avstrija definitivno imela boljšo valuto... Lp

evo vezava... trenutno je ponudba na factor banki spet povečana... 4,25% za "tri mesečno vezavo". Jst boljše ponudbe pri depozitih ne najdem!

Sem že naročil izplačilo in bom dal vezati po novi ponudbi! [censored] ga 0,25% na x osnove je pa tudi nekaj.

Toncek

Pripravnik
10. nov 2007
159
0
16
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:

Bistvo članka:

LOL. Mene vedno nasmeji, ko kdo napiše v neomejenih količinah. Neomejenih količin nobena država nima.
smile-1.gif

Da bi švicarji v nedogled kupovali drugo brezvredno valuto, pa dvomim.
Če se EURo sesuje, bodo tudi Švicarji dvignili roke in frank bo poletel v nebo.

Cyber

Zelenc'
9. mar 2010
16
0
1
Zanimivo bo že če katera izmed večjih članic zaide v gospodarske škripce. Švicarji sedaj le omejujejo eskalacijo, če pa bo EUR v škripcih tega ne bodo dolgo uravnavali. Se strinjam z zadnjim mnenjem.