Kje bi lahko dobil take magnete?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kolko pa je pri nas teh zank pred semaforji kot kaže v videu? Videl sem sicer že kje takšne ''reze'' v asfalt. Kak pa je s utripanjem luči? To tudi vsake toliko vidim koga, ki to počne, pa nisem imel ravno občutka, da bi delovalo.

V Ormožu na obvoznici je sicer tak semafor, ki ponoči samo na senzor deluje (po moje vizualni, ker na tleh ni nič videt), ampak če hočeš tekoče skozi it, moraš bolj počasi peljat proti njemu, pa se ti prižge ko si ravno pred njim.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Ja, je v uporabi. Npr. če z avtoceste pelješ v Domžale, je prvo križišče v obliki črke T, kjer z leve pride cesta iz Ihana. No, na glavni cesti je vedno zelena luč. V trenutku, ko nekdo pripelje iz Ihana na njegovo rdečo, gre na glavni cesti iz zelene na rdečo in da zeleno tistim, iz Ihana.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Garažna vrata za naš blok v mrzlih dneh ne zaznavajo motociklov in SUV-jev. Tale rešitev bi, verjetno, pomagala.

Si prepričan da deluje po principu induktivne zanke? Namreč tale nima veze s temperaturo .. ima pa prekleto vezo IR senzor (senzor gibanja) ki ima res čudno delovanje ob mrazu/toploti.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.091
2.878
113
Idealna ideja moram sprobat, ko grem z motorjem iz naše garaže z avtomatskimi vrati se za mano vrata ne zaprejo (če grem z avtom se zaprejo). Tako da takoj sprobam z magnetom nekje na spodnji strani motorja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No sej tak tudi deluje tukaj - odprto je vedno na obvoznici, če greš na obvoznico (ali samo preko) pa se s senzorjem preklopi.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.980
3.637
113
V Ormožu imaš na vseh pasovih proti križišču reze v asvaltu, imam pa včasih ponoči občutek, da delujejo tudi na kakšen senzor, saj se včasih preklopi na zeleno še preden pripeljem do rez v asvaltu.
Je pa zanimivo videti, ko ponoči, če ni nobenega avta na vse strani svetijo rdeče luči.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kolko pa je pri nas teh zank pred semaforji kot kaže v videu? Videl sem sicer že kje takšne ''reze'' v asfalt. Kak pa je s utripanjem luči? To tudi vsake toliko vidim koga, ki to počne, pa nisem imel ravno občutka, da bi delovalo.

V Ormožu na obvoznici je sicer tak semafor, ki ponoči samo na senzor deluje (po moje vizualni, ker na tleh ni nič videt), ampak če hočeš tekoče skozi it, moraš bolj počasi peljat proti njemu, pa se ti prižge ko si ravno pred njim.

Ufff induktivne zanke maš že skoraj na vsakem križišču, v Ljubljani jih je mali miljon že (vem ker jih tudi jaz kdaj delam)
So super zadeva za podaljševanje intervala, oz. kot je že napisano, za prižiganje zelene iz kake stranske ulice, ki jo uporabla par avtov dnevno.
Je pa problem pri kamionih ker so preveč oddaljeni od tal (zato tudi pri suv in motociklih ki imajo manj železa) zato včasih delamo po dve eno za drugo in veliko lažje zazna vozila.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.103
4.097
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Garažna vrata za naš blok v mrzlih dneh ne zaznavajo motociklov in SUV-jev. Tale rešitev bi, verjetno, pomagala.

Si prepričan da deluje po principu induktivne zanke? Namreč tale nima veze s temperaturo .. ima pa prekleto vezo IR senzor (senzor gibanja) ki ima res čudno delovanje ob mrazu/toploti.

Sem, ker so zareze v asftaltu na obeh straneh garažnih vrat. Tudi na tisti strani, ko zapre za tabo. Če te že prva zazna in ti odpre roleto, pa notranja ne zazna, da si šel mimo in ti ne zapre za tabo - šele po 1 min timeoutu.
Zunanja pa neha zaznavati, ko je zunaj pod 0°C, tako da sploh ne moreš not. Je dal hišnik pregledati in so rekli, da imajo zanke tudi lastno grevanje, ker ob mrazu postanejo manj občutljive, a očitno pri nas to ni dovolj.

Bo treba dati tele magnetke na spodnjo stran motorja.

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Samo z magneti pazi, da ne bodo premočni, ti bo kak pokrov od kanalizacije na motor potegnilo...
cool-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Najprej video:
https://www.youtube.com/watch?v=8GAacxGiV4A

Moje vprašanje: kjer lahko dobim take magnete oz. ali lahko dam kar navadne magnete?

Edit: Aha, nekaj sem že našel: http://www.svetmagnetov.com/neodim.html

No, če ima še kdo take probleme, rešietv je preprosta.

No če bo kdo rabil močnejše magnete, kot jih imajo na zgornjem linku naj pove.... imam enega dobavitelja....
Nekaj iz te serije ustavi večino elektro števcev
redface-1.gif
(spet nimam te sreče, da bi pri meni delovalo)

no če kdo rabi lahko na PM

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
ja tale moj na mizi ima "pritezno silo" (ne vem kako bi drugače napisal) 250 kg... če ga odložiš na konkreten kos kovine ga zeloooooo težko spraviš stran. Pa prste je treba ful pazit, ker nihče ne verjame kakšna sila je na tako majhnem magnetu....

Nazadnje urejeno:

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Uf,če to deluje pri nas na cestah bi si tud jaz umislil kak magnet na skuterju,ker včasih hočeš ali nočeš moraš čez rdečo,ker ne preklopi semafor
confused-1.gif

Samo če je magnet tako močan,potem imaš po par km en velik kup svinjarije spodaj
bonk.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
ja tale moj na mizi ima "pritezno silo" (ne vem kako bi drugače napisal) 250 kg... če ga odložiš na konkreten kos kovine ga zeloooooo težko spraviš stran. Pa prste je treba ful pazit, ker nihče ne verjame kakšna sila je na tako majhnem magnetu....
Že videl take stvore..... Če ne vidiš skor ne moreš verjet

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Veš kakšno tehnično oznako magnetov? Če so ranga N50-N52, potem mi prosim pošlji cene in velikosti na PM.
zmaga.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
ja tale moj s katerim sem se igračkal je N45.... da se pa dobiti tudi N52... POvej mi gaj rabiš. Dobiti se da okrogle, kvadratne, ploščke... pa tudi mere so od nekih 6mm do 150mm pri ploščkin. Potem so pa tu še debeline...

A mi zaupaš za kaj se da porabiti takšne magnete? (lahko na zasebno)

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.803
550
113
42
povsod malo
Off topic al lahko probaš, če dvigne evro banovec (ni važen kateri najboljše za 5€) ker imajo menda nek magnetni zapis v sebi.