Pred dnevi sem eksperimentiral z mojim prvim kettle sour .. Zadeva se očitno ne bo izšla, saj bakterije niso naredile svojega in pomoje iz tega sladu ne bo piva - sicer mu bom dal še nekaj dni za vsak slučaj, ampak slabo kaže. Kar se stila tiče je bila ideja narediti gose, postopek kot ga večina predlaga (mash, na kratko prevreš, zbiješ PH pod 4.5, ohladiš na 35 stopinj in držiš na tej temperaturi). Notri sem zlil Wyeast Lactobacillus 5335, ki sem ga pred tem 2 dni "namakal" v 1L pivini z gravitacijo 1.038 na toplem... Je pa res, da se mi je ta lactobacillus valjal v hladilniku že par mesecev, je bil pa proizveden oktobra in proizvajalec kao zagotavlja, da naj bi bilo do 6 mesecev še vse OK.
Ko berem razne forume, bloge, gledam youtube in ostale nasvete, naj bi zadeva skisala pivino pri tej temperaturi v 24 do 48 urah pod 3.5 PH, pri meni se pa še po 3 dneh ni še nič premaknilo, še vedno sem na PH 4.4 do 4.5 - pač "kitajc" vsakič malo drugače pomeri ampak dejansko ni spremembe, tudi na okusu ne.
Ko iščem rešitve za tole zataknjeno kisanje, najdem veliko "success stories" ko notri tudi naknadno vlivajo neke sokove, ki naj bi vsebovali lactobacillus, seveda raznih blagovnih znamk, ki se pri nas ne prodajajo. Svetujejo tudi jogurte, ampak osebno se malo bojim kar nek ego notri vlit.. Potem nekateri naredijo tudi starter iz pivine in celimi zrni sladu, vendar pa opozarjajo, da ta metoda lahko prinese še cel kup drugih priokusov...
Ker sem na točki, ko ne vem kaj naprej, ali pač enostavno zliti vse skupaj stran pa poskusiti ob kateri drugi priložnosti, me zanima, če ima kdo kak nasvet?
Ko berem razne forume, bloge, gledam youtube in ostale nasvete, naj bi zadeva skisala pivino pri tej temperaturi v 24 do 48 urah pod 3.5 PH, pri meni se pa še po 3 dneh ni še nič premaknilo, še vedno sem na PH 4.4 do 4.5 - pač "kitajc" vsakič malo drugače pomeri ampak dejansko ni spremembe, tudi na okusu ne.
Ko iščem rešitve za tole zataknjeno kisanje, najdem veliko "success stories" ko notri tudi naknadno vlivajo neke sokove, ki naj bi vsebovali lactobacillus, seveda raznih blagovnih znamk, ki se pri nas ne prodajajo. Svetujejo tudi jogurte, ampak osebno se malo bojim kar nek ego notri vlit.. Potem nekateri naredijo tudi starter iz pivine in celimi zrni sladu, vendar pa opozarjajo, da ta metoda lahko prinese še cel kup drugih priokusov...
Ker sem na točki, ko ne vem kaj naprej, ali pač enostavno zliti vse skupaj stran pa poskusiti ob kateri drugi priložnosti, me zanima, če ima kdo kak nasvet?