Kettle sour nasveti

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Pred dnevi sem eksperimentiral z mojim prvim kettle sour .. Zadeva se očitno ne bo izšla, saj bakterije niso naredile svojega in pomoje iz tega sladu ne bo piva - sicer mu bom dal še nekaj dni za vsak slučaj, ampak slabo kaže. Kar se stila tiče je bila ideja narediti gose, postopek kot ga večina predlaga (mash, na kratko prevreš, zbiješ PH pod 4.5, ohladiš na 35 stopinj in držiš na tej temperaturi). Notri sem zlil Wyeast Lactobacillus 5335, ki sem ga pred tem 2 dni "namakal" v 1L pivini z gravitacijo 1.038 na toplem... Je pa res, da se mi je ta lactobacillus valjal v hladilniku že par mesecev, je bil pa proizveden oktobra in proizvajalec kao zagotavlja, da naj bi bilo do 6 mesecev še vse OK.

Ko berem razne forume, bloge, gledam youtube in ostale nasvete, naj bi zadeva skisala pivino pri tej temperaturi v 24 do 48 urah pod 3.5 PH, pri meni se pa še po 3 dneh ni še nič premaknilo, še vedno sem na PH 4.4 do 4.5 - pač "kitajc" vsakič malo drugače pomeri ampak dejansko ni spremembe, tudi na okusu ne.

Ko iščem rešitve za tole zataknjeno kisanje, najdem veliko "success stories" ko notri tudi naknadno vlivajo neke sokove, ki naj bi vsebovali lactobacillus, seveda raznih blagovnih znamk, ki se pri nas ne prodajajo. Svetujejo tudi jogurte, ampak osebno se malo bojim kar nek ego notri vlit.. Potem nekateri naredijo tudi starter iz pivine in celimi zrni sladu, vendar pa opozarjajo, da ta metoda lahko prinese še cel kup drugih priokusov...

Ker sem na točki, ko ne vem kaj naprej, ali pač enostavno zliti vse skupaj stran pa poskusiti ob kateri drugi priložnosti, me zanima, če ima kdo kak nasvet?
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Če si že na tej fazi, bi šel jaz v lekarno in notri stresel par kapsul nekih probijotikov (linx forte) al kaj že imajo, sicer boš še ob 10€, ali pa vse na novo z novim lactobacillusom. Poročaj kako se ti bo izšlo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: varilec

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Ok, linex forte imam doma, gor piše "Ena trda kapsula vsebuje najmanj 2 × 10^9 kolonijskih enot liofiliziranih mlečnokislinskih bakterij" .. zdaj pa koliko tega dozirati? ;)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Notri vsuj nekaj osnovnega sladu, ima več kot preveč mlečnokislinskih bakterij da bo pričel mlečnokislinsko vrenje. V roku par ur bi moralo dišat po jogurtu če temperaturo vzdržuješ na 35-45C.

Uporabit "brandname" mlečnokislinske bakterije za kisanje med mashom je totalno nepotrebno, ker ne rabiš čiste kulture saj boš pivo itak še vrtel. Tisto rabiš kadar dodajaš bakterije med fermentacijo.

Glede priokusov se lahko razvijejo pri daljši izpostavljenosti ker nekatere mlečnokislinske bakterije drugače zaključujejo presnovo, zato se preverjat vonj in ph in ko stvar doseže ustrezno mejo se nadaljuje proces kuhanja.
 
  • Všeč mi je
Reactions: varilec

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Na koncu sem se odločil, da poskusim z Utisevalcevim nasvetom in sem notri stresel za par pesti osnovnega sladu. To sem vsul včeraj popoldne, danes zjutraj ima zadeva že prijetno-ogaben vonj in PH 3.8, tako da se očitno nekaj dogaja :) Bomo videli, kaj bo popoldne oz. najkasneje do jutri...
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Status update: zadeva se je skisala na PH 3.4, danes sem jo prevrel in začinil, vse številke zadel v nulo, vse izgleda kot bi moralo biti, edino pumpo mi je zabilo pri pretakanju ker so očitno neka zrna potonila (sem mislil, da pač vsa plavajo in sem jih lepo s cedilčkom pobral z vrha) :) ampak ni bilo krize, je sifon rešil situacijo..
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Kar se mene tiče je izpadlo prav dobro (to je en level slabše kot odlično).. Morda se maleeeenkost preveč čuti koriander, torej naslednjič ga dam malo manj, kislost pa je maleeeenkost premočna glede na druga gose piva - ko začneš piti, se sicer zdi OK in čisto v stilu ampak proti koncu pa je (za moj okus) morda malo preveč. Celoten izgled, barva, karbonacija u nulo..
Nimaš kaj, pač prvi poskus.. vsekakor pivo nima kakšnih očitnih napak, torej je bil batch uspešen :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: bluefossil