Kefir

smetka

Pripravnik
24. jul 2007
332
2
18
Dobila sem kefirjeva zrnja. Zrnja prelijem z mlekom in potem čez en dan dobim kefir oz. meni bolj podobno kislemu mleku.

Ko sem brala navodila po internetu piše, da moraš kefir precediti. Potem ga je potrebno premešati, da je bolj tekoče, meni je bolj všeč da je trd. V navodilih tudi piše da ne smeš uporabljati kovinskih pripomočkov (žličke, cedilo). Jaz sem to navodilo takoj prekršila
confused-1.gif


Kako delati kefir?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Bolj dolgo pustiš, bolj bo kefir, se pravi bo začel mozirat - po domače bo vrezen. Mi imamo dva načina in sicer po liniji najmanjšega odpora ga pustimo en do dva dneva - pretresemo (uporabljamo tako dvolitrsko posodo za marmelado s pokrovom) in precedimo skozi plastično cedilo in pomagamo z leseno žlico. Potem pa je možnost, da ga pustiš še kak dan zunaj ali v hladilniku, da pride do izločanja vode in trditve preostanka, ali pa ga pač zmešanega piješ. Meni je tista voda všeč in mi da pravi okus.
Skoraj nujno pa je, da je mleko domače, vsaj iz mlekomata.

Vsakih par rund speremo zrna kefira z mlačno vodo in na dva mesca polovico zavržemo ali podarimo - btw če kdo iz MB rabi naj javi.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Odvisno v kakšni kondiciji je kultura (zrnja) rabiš par serij da se vzpostavi ravnovesje, tako da moraš bit malo vztrajen.

Precediš na koncu zato da dobiš kulturo (zrnja) nazaj, tisto splakneš z vodo in potem daš v naslednjo serijo (ko se nabere več kot rabiš daš malo stran oz. podariš komu). Če hočeš bolj gost kefir pustiš malce dalja časa da fermentira (odvisno od temperature, topleje gre bolj je hitro je pa res da se pozna tudi na okusu, najbojša temperatura je tam 20-25C).

Bistveno je da serije delaš ena za drugo s tem ohranjaš vitalnost kulture. Če recimo delaš vsak dan nov kefir bodo zrnja v dobri kondiciji, če vmes 1 teden ne delaš boš najbrž rabila spet 1 teden oz. par serij da bo kefir pravi. Skratka če ne misliš delat redno (vsaj na par dni) pozabi da bo kaj pametnega nastalo!
zmaga.gif
 

Filipides

Pripravnik
20. jun 2014
129
3
18
Tule je neomejeno informacij v angleščini, če se komu ljubi študirat. Sicer pa je v osnovi stvar taka, kot sta napisala predhodnika.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
kupi si kefirko-ta
https://kefirko.com/sl/

bolj preprosto negre.
osnove so ti že zgoraj napisali. Ostalo pa vsak sam pogrunta s časom kaj mu bolj paše. Kolko zrn in kak dolgo pustiš.
če ti je bolj všeč tekoč za pit daj 1.6 mleko.
 
Nazadnje urejeno:

smetka

Pripravnik
24. jul 2007
332
2
18
Kefirko je uporabna zadeva, ampak 30 € mi je pa predrago, ker spet toliko ti pa ne olajša delo.

Moja zrna so zaenkrat v kosu in plavajo, tako da jih preprosto z žličko ven dam.

Škoda edin, ker nimam v bližini kakega kmeta, kjer bi dobila domače mleko.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Imaš v Šparu dobro domače mleko -Planika-sam sem zrna precedil skoz plastično cedilo ki jih prav tako najdeš--z plastično mrežo, uporabljal pa sem steklenico od kumar zgoraj pokrov ki pa sem ga preluknjal zrna sem dejansko pral 1x mesečno dejansko jih ni potreba prati ker s tem izpereš snovi za kisanje mleka steklenico sem pral 1x tedensko.Višek zrn za podariti pa sem čuval v mleku in dal v hladilnik katerega sem nato občasno zamenjal.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
Citat:
Uporabnik smetka pravi:
Kefirko je uporabna zadeva, ampak 30 € mi je pa predrago, ker spet toliko ti pa ne olajša delo.
.

po želji. ampak na koncu vidiš da je vredno. Saj ne kupiš tega za 1 tedn. ampak za vsako dnevno uporabo dokler ga ne razbiješ
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Dober je čisto vsak lonček razen kovinskega tudi zame je ta predrag .Razen bolj komot opravila in lepše oblike je treba vsakega oprat in negovat.
 
Nazadnje urejeno: