KBMR

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
A je res Združenje malih delničarjev kar " požrlo" krajo in " nacionalizacijo" delnic in banke?
jezen.gif
Kdo ve kaj več?

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz sicer ne poznam natančno celotne situacije, mi je pa jasno, da je bilo tole z delnicami nateg stoletja, krivda pa na strani tistih, ki so se pred leti pustili nategnit
Da se greš delničarstvo brez najmanjših osnov in povrh vsega najemaš še kredite za nakup, je bedarija brez primere. Še kako velja, da "nije žvaka za seljaka".

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Jaz sicer ne poznam natančno celotne situacije, mi je pa jasno, da je bilo tole z delnicami nateg stoletja, krivda pa na strani tistih, ki so se pred leti pustili nategnit
Da se greš delničarstvo brez najmanjših osnov in povrh vsega najemaš še kredite za nakup, je bedarija brez primere. Še kako velja, da "nije žvaka za seljaka".
zmaga.gif

kreden1

Pripravnik
5. nov 2010
289
0
16
Kar se je dogajalo s podrejenimi obveznicami res spada pod kategorijo legalizirana kraja, z delnicami je pa zgodba žal drugačna, delničar v primeru prenehanja družbe izgubi vse oziroma je zadnji na vrsti za izplačilo, v tem primeru je zgodba enaka. Vem, da je po toči zvoniti prepozno, ampak v prihodnje se je treba bolj izobraziti o vrednostnih papirjih, preden se v njih investira. Edina možnost za kakšne odškodnine bi bila, če se na sodišču dokaže, da so v prospektu ob izdaji delnic leta 2007 prikrivali dejansko stanje v banki, ampak dvomim v to, ker takrat je še vse zgledalo ok.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Povprasevanje je bilo takrat tako veliko da ni sploh bilo toliko dwlnic kolikor so ljudje bili pripravljeni kupit.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:

Ja, če bi bilo po tvoje, bi morala NKBM v stečaj, ne pa, da še naprej posluje, kot da se ni nič zgodilo. Tako so delali rdeči l.45.
Ne vem, kakšno osnovo moraš imeti, da neka firma ne gre v stečaj, delnice ti pa enostavno zbrišejo. Zgleda, da se v tej rdeči državi lahko pričakuje nacionalizacijo premoženja.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz sem govoril o takratni "Bajukovi" prodaji delnic NKBM. O takratnem "nategu" nepoučenih. Seveda pa je bil to za banko biznis nekajletja. Prodale so kredite, s katerimi so potem ljudje kupovali delnice, kot "bonus" pa še po enem letu lastništva delnic t.i. gratis delnica na vsakih 10 delnic...
aplauz.gif

Kot da bi se takrat na banki prodajali hladilniki in pomivalni stroji, ne pa delnice.
bonk.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.937
113
Ljubljana
hmpg.net
Ponovimo še enkrat:

IPO NKBMja:
Nekdo je kupil delnice po 27. Ko so bile delnice 42, je ocenil, da še ni dovolj zaslužil, da bo raje potegnil še malo. Skratka spreje je dve (2), bolj ali manj inteligentne rešitve. (obe skupaj nista bile inteligentne).
Tu ni bil nihče nategnjen, so pa nekateri bili ostriženi, kar je tako ali tako vloga ovc na vsaki borzi, pri vsakem papirju. Borza in trgovanje z vrednostnimi papirji ni igranje Monopolija, zato je pametno, da se s tem ukvarja nekdo ki zna (ga je pa težko najti priznam)

Sedanje razlastninjene delnic NKBM (in ostalih 4 bank, ker je bil postopek enak za vseh 5 bank):
Tu je bila malo drugačna "shema". BS je "ponovno ovrednotila" vrednost delnic glede na rezultate stres testov. Postavila jih je na ceno 0 EUR (tak je bil rezultat, vendar je tisti del odločbe počrnjen) in jih dokapitalizirala s svojim vložkom, ker po ZBAN-1 banke morajo imeti določeno višino kapitala.
Torej je BS imela (zanimivo, da imajo podobne mehanizme tudi centralne banke v drugih nerdečih deželah) imela zakonsko podlago, da to naredi v kolikor so izponjeni določeni pogoji.
Do sedaj se sliši vse lepo, prav in zakonito:) Ampak.

Kot sem omenil, odločba s katero je BS naredila to je "javna". "" zato, ker je v nekaterih delih počrnjena. Ravno tam, kjer je opisovanje izpolnjevanja pogojev, ki so pogoj za zake ukrepe. Trenutno se še lomijo kopja ali je odločba lahko "javna" ali mora biti javna, glede na to, da gre za davkoplačevalski denar. Ampak nekatera sodišča (recimo v Londonu) verjetno take odločbe ne bodo priznale. Delničarji v Londonu nimajo kaj iskati, ker so banke ustanovljene po naše pravu in je pristojno sodišče pri nas, razlaščeni lastniki obveznic pa nimajo teh ovir, ker v prospektu nekaj omenjajolondosnko sodišče kot merodajno.