Katero verzijo Linuxa

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Torej mam staro kišto kjer laufa samo win 2000 gor. Kaj novejšega ne prebavi več. Sedaj me pa zanima katero distribucijo linuxa bi bilo tu gor pametno naložiti. Zahteve so da prepozna vsak usb ključ ki bo prišel noter da ima vgrajen oo firefox in da je enostaven za uporabo gnome ali kde je skoraj vseeno. Bo pa to na koncu za dva osnovnošolca. Ena že skoraj na koncu šole drugi komaj na začetku.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.614
4.571
113
50
Na sončni strani ALP
Edubuntu mogoče?

Citat:
edubuntu_logo2.png

Ubuntu se uporablja v osnovnih in srednjih šolah po svetu. Je odlično izobraževalno orodje. Edubuntu je uradna podprta različica Ubunta, kateri pa je prilagojen samo za izobraževanje. Podrobne informacije o Edubuntu projektu lahko najdete tukaj.

Edubuntu vsebuje veliko število izobraževalnih aplikacij kot so GCompris, KDE Edutainment Suite in Schooltool Calendar. Edubuntu je razvit tako, da omogoča, učiteljem/predavateljem z omejenim tehničnim znanjem in veščinami, postavitev računalniškega laboratorija ali vzpostavitev spletnega okolja za učenje, v uri ali manj in nato upravljati to okolje.

Sistemske zahteve:
Edubuntu je na voljo za PC arhitekturo.

Namestitev potrebuje vsaj 2,5GB prostega diska, procesor z taktom 1GHz in več ter najmanj 256 MB RAMa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Thazz pravi:
Za kakšne bolj stare kište je naprimer Lubuntu .

Ali xubuntu (XFCE namizje). S prej omenjenim lubuntujem (LXDE namizje) sta med "light" verzijami Ubuntuja. Gnome namizje (ter še novejši Unity) in KDE (sploh) sta procesorsko precej zahtevni namizji zato nista primerni za slabe sisteme.

Poleg tega bo furanje FF na kateremkoli sistemu enako počasno, če je prepočasno obstjajo tudi light alternative (recimo za linux priporočam Midori, grajen na webkitu [kot crome in safari] in z nativno podporo GTKju [kar pomeni hitro delovanje na x windows grafičnem serverju]).

Pa na koncu, z 64MB RAMa in 300Mhz procem nobena od sodobnih distribucij ne bo delovala dobro, tako da reskirat 20EUR za novo rabljeno kišto z vsaj 1Ghz procem in 1GB rama ne bo veliko!
grin1.gif

Edit: doma furam eno stacionarno mašino (pač hodniški javni PC) na 1Ghz AMDju z 1GB RAMa in Ubuntu deluje super, v primerjavi z win xp dejansko deluje enako hitro že 2 leti! Je pa pri vsakem linuxu dosti pomemben RAM, in sam sem na tej isti mašini z 256MB RAMa gledal na koledar da je kaj naredilo.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Sicer je videti precej bolj eksperimentalno, kakor kaksna verzija Ubuntu (vsaj kar se tice dodajanja programov), a PuppyLinux deluje izredno hitro na racunalih z relativno malo RAMa, ki se uporabljajo samo za take stvari, kot si opisal - torej poganjanje samo brskalnika (ki je lahko tudi Firefox oz. njegovo bliznje sorodstvo Seamonkey) in podobno.

Bolj "debele" distribucije, kot je Ubuntu, imajo precej vec fleksibilnosti, ampak tudi zahtevajo precej vec resursov. Kaj imas na voljo, si pa "pozabil" napisati ...
rolleyes-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Bolj "debele" distribucije, kot je Ubuntu, imajo precej vec fleksibilnosti, ampak tudi zahtevajo precej vec resursov. Kaj imas na voljo, si pa "pozabil" napisati ...
rolleyes-1.gif

V bistvu je to tako-tako, Ubuntu je centralno voden in pregleden sistem, ki out-of-the-box ponuja celotvito rešitev brez odvečne nesnage. Torej imaš en urejevalnik besedila, en pregledovalnik slik, en odjemalec za pošto, en browser, .... mogoče so res vsi ti programi malce bolj debeli, ampak zato pa imaš light verzije Ubuntuja ki pridejo z light programjem.

Razlike med raznimi DSL, puppy linux itd. distribucijami in recimo Ubuntu light verzijami dejansko ni veliko, prednost ubuntuja je prej omenjeni centralni sistem, redne nadgradnje in pa splošen community support.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Hehe v glavnem je debata zaključena. Pa ne zaradi vas ampak zaradi tega ko sem ugotovil da sem tisto mašino že dal naprej ta mašina je pa 166mhz in 32 rama
smile-1.gif
PuppyLinux probal pa se ustavi. Neko napako javi celo če hočem loadat iz cd-ja. V glavnem ja 20€ za mašino pa gor kak ubuntu pa bo. Tega pa mam sam še za ruter.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Hehe v glavnem je debata zaključena. Pa ne zaradi vas ampak zaradi tega ko sem ugotovil da sem tisto mašino že dal naprej ta mašina je pa 166mhz in 32 rama
smile-1.gif
PuppyLinux probal pa se ustavi. Neko napako javi celo če hočem loadat iz cd-ja. V glavnem ja 20€ za mašino pa gor kak ubuntu pa bo. Tega pa mam sam še za ruter.

grin1.gif

V bistvu še za router nr bo dober, danes ima vsak poceni router vsaj tak proc in več RAMa (s tem da je to RISC arhitektura, kar načeloma pomeni pri nižjem taktu večjo zmogljvost, o porabi niti nebi)!
grims-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
smile-1.gif

O madona, jaz sem zmetal v smeti zadeve, ki so bile precej zmogljivejse od tega (in na katerih bi Puppy moral brez tezav delovati)
frown-1.gif
Ce bi pravocasno rekel ... Na taki masini, kot si jo opisal, sicer teoreticno lahko poganjas karkoli (najbrz tudi Ubuntu), ampak bos cakal celo vecnost na swap.

Ce se kje znajde kaksna stara plata + CPU + RAM, bom napisal, ceprav tega je ze slo cele kupe v reciklazo (vse kar je bilo pod 2 GHz in je delovalo samo na SDR RAM). Mogoce bi se kdaj nasel tudi kaksen ne vec najbolj prenosni prenosnik ranga PII/PIII 500+ MHz in vsaj 256 MB RAMa z manjsim defektom (npr. poskodovano ohisje, kar nima nobene veze ce imas zunanji monitor in tipkovnico).

Mimogrede: jaz sem imel eno masino s 64 MB RAMa, ki je prvo racunalo, kjer sem si lahko privoscil swap izkljuciti (gor je tekel Slackware, tudi s fvwm in takratnim Netscape-om)
smile-1.gif
Danes lahko kaj takega samo sanjas, 256 MB RAMa je zelo zdravo imeti ...

Podobne teme