Kateri zunanji disk?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Nabavil bi zunanji disk za dodatno pohranjevanje podatkov, da ni vse na notranjem disku in da lahko disk prenašam med namiznim, prenosnim, službenim...
Dodatni notranji mi je crknil novega notranjega pa ne bi kupoval, ker imam precej star sistem (ATA) in ne paše na nov računalnik, ki ga imam jeseni namen nabavit.
Všeč so mi tisti brez zunanjega napajanja pa še manjši so. Hitrosti so take kot pri prenosnikih (5400), kar mi zadostuje.
Ali kdo ve koliko so diski brez zunanjega napajanja požrešni, da ne bo potem še napajalnik prešvoh? Ali so še kakšne druge pomankljivosti?

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Tisti brez zunanjega napajanja so največkrat 2,5".
Ali pa kupiš samo ohišje in navaden 2,5" ATA/SATA disk posebaj.
Glede cene je pa tako, da dobiš naprimer 2,5" 250GB SATA disk z ohišjem za ~90€, za isti denar pa dobiš tudi 1TB navaden disk z zunanjim napajanjem.
Načeloma imajo 2,5" diski 2x USB priključek, deluje pa vedno, samo če priklopiš na USB razdelilec ne, ker je premalo štroma.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Saj pravim, da ga ne bom imel na kišti samo podatke iz kište bom skopiral gor pa slike iz fotoaparata bi dal gor, ker je moj notranji 80GB že precej zaseden, CD je not dajat, da kaj pogledaš mi je pa preveč zamudno. Pa če ga prikljaplaš na prenosnik moraš spet vtičnico iskat.
Brez napajanja je precej manjši, zato mi je všeč pa tudi dragi niso tako 69€ 320G (WD).
Zanima me samo, če ga ima kdo kako se izkaže zadeva v praksi.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Dobro se obnesejo. Nevernost pa je, da daje na starejših računalnikih USB priključek premalo štroma, zato moraš nabaviti USB kabel z dvema priključkoma, da ga daš na dve USB vtičnici.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Da ne odpiram nove teme: ali ima kdo 2,5 WD MyBook, ki ima tako usb kot firewire priključek (mislim da se jih pri nas dobi v 250 in 320gb okusu). A je firewire bistveno hitrejši (toliko da se resno pozna), npr. pri prenosu filma na/z diska, pri gledanju filma itak najbrž ni težave? Če je bistveno hitrejši prenos bi vzel tudi 320gb, če se ne pozna resno pa raje 500gb ki ima samo usb vzamem. Hvala uporabnikom te naprave za informacije (teoretične hitrosti prenosov so mi poznane zato ne rabim lekcije, praktično me zanima če se bistveno pozna ali niti ne). Aja, pa če čez firewire pride dosti štroma (da ni težav kot pri nekaterih usb-jih ki so z elektriko podhranjeni).

Nazadnje urejeno:

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Veliko ti ne morem pomagat, povem ti lahko samo to, da se ne bo napajal preko firewire ampak ga boš moral hraniti preko USB-ja ali preko adapterja in električne vtičnice.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
MyBook 2,5" ne obstaja.

FW ma prenose tam 35-40 MB/s , USB2 pa 30-35 MB/s. Odvisno od diskov, PC-ja itd.
Torej ti je jahko FW 33% hitrejši. Ali enako hiter.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Tole obstaja:
WESTERN DIGITAL zunanji trdi disk MY PASS STUDIO, 320GB, USB2.0 + FW (WDMS3200TE)
Izgleda zelo podoben MyBooku.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Tole obstaja:
WESTERN DIGITAL zunanji trdi disk MY PASS STUDIO, 320GB, USB2.0 + FW (WDMS3200TE)
Izgleda zelo podoben MyBooku.
Če je podoben MyBook-u ga jaz niti pod razno ne bi kupil.
Sem že lani enga, ravno zaradi hitrejših vmesnikov. Rezultat:
- hitrejši vmesniki niso delali spljoh, ali le 5 minut, potem pa je vse skup crknilo
- sem mastno doplačal za te "hitrejše" vmesnike

Lepo kupi USB verzijo, za onih 5% razlike v hitrosti je škoda živcev (in denarja).

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Se mi je zdelo da z ieee1394 ne bom kaj posebnega pridobil (sem sicer upal da bo kaj bistveno hitrejšega v praksi, ker imam na notebooku oba vhoda). Vseeno hvala za info. Pa še dodaten minus je da zaenkrat pri nas nisem zasledil 500gb, največ 320.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
Sam sem ravno nabavil TOLE , ker je tudi meni star disk šel adijo. Začetni vtis je zelo dober in sicer:

+ skoraj neslišen
+ malo večji od mobitela
smile-1.gif

+ nobene kabelske navlake, le en USB priključek
+ odlična odzivnost
+ 3 leta garancije

- prstni odtisi so na ohišju TAKOJ vidni

Kupil sem ga izključno z namenom, da naložim gor samo risanke za mojega kratkohlačnika, katere preko USB vhoda na DVD predvajalniku PHILIPS 5990 brez problema gledamo. Nobenega zatikanja, preskakovanja, edini pogoj, da mora biti disk formatiran v FAT32 (kar po defaultu tudi je) in da posamezen file ne sme biti večji, kot 4 GB.

Skratka, meni ni žal, četudi bi za isti denar dobil 1 TB v večji obliki in z obveznim 220 V napajanjem.

Da pa ne pozabim, kadarkoli je MYPASSPORT preko USB vklopljen v DVD predvajalnik, je na ON, tudi, če je DVD na STANDBY, kar mi ni všeč, zato je najbolje, da se USB kabel ob neuporabi izključi.

za cca 200 GB prenosa iz PC na MYPASSPORT je preteklo dobri 2 uri časa. Meni je minilo, kot bi mignil in firewire mi ne odtehta razlike v ceni zaradi hitrosti, sploh, če misliš imeti disk za backup podatkov.

Če pa ga skombiniraš v povezavi s čim TAKIM , je pa zmaga tu
zmaga.gif

Upam, da sem ti kaj pomagal z nasvetom.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik ajvanho pravi:
Sam sem ravno nabavil TOLE , ker je tudi meni star disk šel adijo. Začetni vtis je zelo dober in sicer:

+ skoraj neslišen
+ malo večji od mobitela
smile-1.gif

+ nobene kabelske navlake, le en USB priključek
+ odlična odzivnost
+ 3 leta garancije

- prstni odtisi so na ohišju TAKOJ vidni

Kupil sem ga izključno z namenom, da naložim gor samo risanke za mojega kratkohlačnika, katere preko USB vhoda na DVD predvajalniku PHILIPS 5990 brez problema gledamo. Nobenega zatikanja, preskakovanja, edini pogoj, da mora biti disk formatiran v FAT32 (kar po defaultu tudi je) in da posamezen file ne sme biti večji, kot 4 GB.

Skratka, meni ni žal, četudi bi za isti denar dobil 1 TB v večji obliki in z obveznim 220 V napajanjem.

Da pa ne pozabim, kadarkoli je MYPASSPORT preko USB vklopljen v DVD predvajalnik, je na ON, tudi, če je DVD na STANDBY, kar mi ni všeč, zato je najbolje, da se USB kabel ob neuporabi izključi.

za cca 200 GB prenosa iz PC na MYPASSPORT je preteklo dobri 2 uri časa. Meni je minilo, kot bi mignil in firewire mi ne odtehta razlike v ceni zaradi hitrosti, sploh, če misliš imeti disk za backup podatkov.

Če pa ga skombiniraš v povezavi s čim TAKIM , je pa zmaga tu
zmaga.gif

Upam, da sem ti kaj pomagal z nasvetom.

Sam imam že nekaj mesecev enakega, tudi zelo zadovoljen. Same pohvale, pa sem bil malček skeptičen ob nakupu (ampak sem itak vseeno nabavil) glede tega sranja z mybooki... ampak kaže, da jim je passporte uspelo porihtat u nulo. Meni dela 100%, le na laptopu mi gre na živce, da ko delam z miško in še kaj prenašam na ali iz diska, hitrost drastično upade. Ampak to je hiba laptopa, ne passporta.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Hvala za info. Tudi sam rabim za arhiv filmovja, tako da če ni zatikanja pri gledanju z diska si bom kar tega pol gb omislil.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Teh težav sam nisem opazil. Itak med ogledom filma ne drezaš miške in delaš 100 ostalih stvari.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.389
251
83
Iščem zunanji disk velikosti 640, 750 GB ali 1TB, ki ima gigabitno povezavo.
Imam kdo kakšen predlog?