kateri UPS - prosim za pomoč

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.333
15
38
Ker imam zelo nestabilno omrežje (večkrat se zgodi, da zmanjka toka za delček sekunde, oz. glih dovolj, da resetira PC in skuri napajalnik), zato me zanima, kakšen UPS mi priporočate. Vse kaj zahtevam je to, da bi bil kos takšnemu nihanju, da ne bi v bodoče prišlo do še kakšnih skurjenih komponent (napajalnika med drugim). Je pa PC AMD X2 4200, 320gb disk, 7600GT, DVD rom, router + modem, ter 22` LCD monitor....bi pa bil vesel če bi bil čim cenejši....

hvala za pomoč

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sem imel podobne probleme .. težava je bilo občasno "mrkanje" linije (verjetno ker smo zadnja hiša na "štromu") + ADSL (in prej ISDN in še prej analogni) modemi so šli kot za stavo ob vsaki nevihti (smo tudi zadnja hiša na liniji telekoma).

Sem pred letom in par meseci kupil Sweex 500VA (za 50 EUR najcenejša stvar, ki ima zaščito še za tel. linijo) .. do sedaj (tok, tok) ni skurilo še nič. Preživi tudi daljše izpade (tja do 10-15 min) .. je pa na njem server PC ki dela kot router + ADSL modem + WIFI + tel. centrala.

Se pa vsak dan skoraj sliši preklapljanje releja, ko pride do sunkov .. tako da neko zaščito nudi tudi pred "prenapetosti" in ni krneki. Jst sm zadovoljen skratka!
cheer.gif

Pri teh nizkocenovnih je vseeno ali kupiš tistega za 50 EUR ali tistega za 200 EUR .. imajo vsi isto vezje, samo baterija je močnejša. Če rabiš za zaščito (in ne za rezervno napajanje) potem je dovolj tudi najslabši.

Če pa rabiš kaj boljšega, ki zna ravnat linijo v lepo sinusoido (zna prilagajat tako frekvenco in napetost) .. potem je cena avtomatično 300 EUR+!

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Kot je bilo že nekajkrat napisano je mogoče dobro, če bi imel tudi funkcijo AVR (automatic voltage regulation) glede na to, da imaš pogoste izpade, da ti UPS (z AVR ali podobno funkcijo) sam regulira napetost, ker on/off UPS-i samo preklopijo na baterijo kadar ni napetosti oz. je le ta pod določeno mejo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Je v manualu kje opisano kako deluje ta AVR ?
Ker moj UPS ga tudi ima, pa mi je nekako neuporabno saj začne voltažo regulirati komaj ko pade pod 208V in ko naraste nad 253V (kar pa se je samo enkrat za pol sekunde zgodilo, potem pa je itak štroma zmanjkalo).
Tako da glede na to je enako kot ostali UPSi, le da ta ne preklopi na baterijo ampak regulira dokler še lahko (potem pa preklopi na baterijo).

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Imaš načelno 3 tipe UPS-ov: offline, line-interactive, in online ups-e. Prvi naredijo tisto kar so ti gor napisali (če iščeš takega potem vzami najcenejšega ki ga najdeš). Online v bistvu skoz napaja iz UPS-a oz. naredi lepo sinusno krivuljo za napravice ki se napajajo, line-interactive je pa nekaj vmesnega. Problem dobrega ups-a je da stane:-/.