Kateri router za hitro linijo?

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Po novem imamo doma na kablu internet 25/3.

Ko priklopim direkt kabel iz modema (Cisco) na prenosnik, dobim hitrost linije res tako, kot mi zagotavljajo.

Tudi, če dam torrente pobirat, mi download-a 2,8MB/s kar je odlično
cheer.gif

Problem pa je ta, da sem včeraj kupil tale wireless router. Po specifikacijah sodeč, bi naj zagotavljal 300 Mb/s.

Če s prenosnikom stojim 2m oddaljen od routerja in v torrentu pobiram nek filem, ki ima 9.000 sejalcev, mi dosega najvišjo hitrost nekje 1,7MB/s in hitrost niha/pada do nekje 1,4MB/s.

Če priklopim na kabel, mi ta isti filem pobira s polno hitrostjo in sicer 2,8MB/s največ in hitrost pade največ do 2,5MB/s.

Če se pa s prenosnikom nahajam v sobi, ki pa je oddaljena 10m od routerja, pa dobim najvišjo hitrost pobiranja 1,5MB/s.

Ali je ta router "prešvoh" za tako hitrost povezave in ni "zmožen" zagotavljati konstantne polne hitrosti?

Kaj mi svetujete, katrega naj kupim, da mi bo na 10m zagotavljalo polno hitrost oziroma da se hitrost ne bo izgubila? Verjamem, da ne bo nikoli kot na kablu, ampak vsak približno, da izkoristim hitrost
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
mogoče je pa problem v prenosniku
wink-1.gif

poglej kako hitro kartico imaš v prenosniku.
pa vse te vrednosti je potrebno jemati z rezervo. Avti imajo tudi napisano 4l porabe, pa vsi vemo, da temu ni tako;)

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Specifikacije mojega prenosnika:

Communication
The communication options are extensive. A Gigabit Ethernet controller from Realtek ensures a decent cabled transmission performance. Intel's Centrino Advanced-N 6235 module takes care of wireless connections. It has two antennas and supports Bluetooth 4.0, Wireless Display (WiDi) and Wi-Fi standards 802.11 a/b/g/n with a maximum of 300 Mbit/s. Both the 2.4 GHz and 5 GHz band (dual-band) are supported.
The Wi-Fi performance is middling when connected. We did not have problem in the apartment up to a distance of 10 meters. The speed decreases gradually beyond that. Connections were usually difficult one story below the router. It is recommendable to use a WLAN repeater to increase the router's range in a bigger house.

Torej ni problem v prenosniku
smile-1.gif
sicer tudi na kablu ne bi delalo tako, kot mora.

Mislim, da je ta router od d-linka zelo dober, ampak mu manjkajo antence
frown-1.gif

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Bolj se mi dozdeva da prihaja do trkov paketov. Poglej koliko omrežij imaš okoli sebe ter spremeni kanal oddajanja na najmanj zasičenega, ki je vsaj za 3 kanale oddaljen od najbolj zasičenega.

LP
Torus

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Bom pogledal, kateri kanal bi bil prost. Okoli sebe pa imam nekje 5 omrežij.

Včeraj zvečer sem testiral še s telefonom in je na 3m razdalje rezultat tak:

Na 15m in 2 steni je rezultat tak:

Super bi bilo, če bi tudi na PC dosegal take hitrosti. Tam dobim na speedtestu največ nekje okoli 18Mb/s, na torrentu pa tako, kot sem opisal zgoraj 1,4MB/s
cry12bpy.gif

Poleg tega se mi na PC občasno prikaže rumeni klicaj spodaj pri wlan povezavi in internet ne dela. Kot da bi zgubljal povezavo in jo ponovno nazaj dobil. Tako se enako na 2 prenosnikih na isti lokaciji (10m oddaljeno)
10.gif

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Evo ravno ponovno testiral.

3m oddaljen od routerja:

In 15m oddaljeno skozi 2 steni:

Torej so rezultati zeloo različni na isti lokaciji z istim telefonom
10.gif

Ali bi ta router delal bolje, saj ima 2 anteni in je po specifikacijah skoraj da isti? - KLIK

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
To testiraš z vklopljenimi torrenti ? Verjetno je v torrentih problem, ker ti zasipajo router. Do PCjasi raje potegni utp kabel, wifi je samo za silo.

Edit:
Router, ki je top za torrente (veliko število povezav):
Edimax AC1200 Wireless Concurrent Dual-Band Gigabit Router (BR-6478AC)

Router z najboljšim prenosom na WiFi:
ASUS 802.11ac Dual-Band Wireless-AC1750 Gigabit Router (RT-AC66U)

Skupaj gledano pa tale:
NETGEAR Nighthawk AC1900 Smart WiFi Router (R7000)

Nazadnje urejeno:

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Torrenti so ugasnjeni ob testiranju seveda. Oba PC sta ugasnjena ob testiranju.

Testiram samo s telefonom in skoraj vedno dobim drugačen rezultat... Celo z 2 telefoni testiram (oba sta Galaxy Note 3) in pri obeh dobim skoraj vedno drugačen rezultat.

Kaj meniš na tega? ASUS RT-N12

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
ASUS RT-N12 glede na ceno verjetno ni kaj pride. Dober router stane od 100 EUR naprej.

Jaz bi na tvojem mestu sprobal sledeče:
- odklop vseh WiFi naprav iz routerja, razen tiste, na kateri testiram.
- Če router ni vsaj dual band, ti neka naprava, ki ima slab signal niža hitrosti na vseh ostalih napravah, daj na kabel.
- Potem bi z inssiderjem pregledal zasedenost spektra in izbral najmanj obremenjen kanal. Če ti najde malo morje WiFi radijev na 2,4 GHz je edina rešitev, da nabaviš router na 5 Ghz

Domet na 5Ghz je sicer slabši, tudi stene motijo, hitrost prenosa pa je višja. Sploh, če si edini na tej frekvenci v okolici.

Tukaj je seznam TOP 33 routerjev, ki imajo najboljši prenos preko WiFi ... od najboljšega do povprečnega

ASUS 802.11ac Dual-Band Wireless-AC1750 Gigabit Router (RT-AC66U)
NETGEAR WiFi Router - 802.11ac Dual Band Gigabit (R6300)
D-Link Wireless AC1750 Dual Band Gigabit Cloud Router (DIR-868L)
Linksys Wireless AC Router SMART Wi-Fi Dual Band AC1900 (EA6900)
NETGEAR Nighthawk AC1900 Smart WiFi Router (R7000)
Buffalo Technology AirStation Extreme AC 1750 Gigabit Dual Band Wireless Router (WZR-1750DHP)
ASUS Dark Knight Dual-Band Wireless-N900 Gigabit Router (RT-N66U)
Linksys Smart Wi-Fi Router AC 1750 HD Video Pro (EA6500)
Linksys AC1900 Dual Band Wireless Router (WRT1900AC)
D-Link Gaming Router AC1300 with StreamBoost Technology (DGL-5500)
ASUS Dual-band Wireless-AC1900 Gigabit Router (RT-AC68U)
Apple AirPort Extreme (802.11ac) (A1521)
NETGEAR N450 Wireless Router (WNR2500)
TRENDnet AC1900 Dual Band Wireless Router (TEW-818DRU)
TRENDnet AC1750 Dual Band Wireless Router (TEW-812DRUv2)
TP-LINK AC1750 Wireless Dual Band Gigabit Router (Archer C7)
Linksys Media Stream N900 SMART Wi-Fi Wireless Router (EA4500)
EnGenius Dual Band Wireless AC1200 Router (ESR1200)
Buffalo Technology AirStation Extreme AC 1200 Gigabit Dual Band Wireless Router (WZR-1166DHP)
NETGEAR Smart WiFi Router (R6250)
ZyXEL Simultaneous Dual-Band Wireless AC1750 Media Router (NBG6716)
ASUS 802.11ac Dual-Band Wireless-AC1200 Gigabit Router (RT-AC56U)
EnGenius Dual Band Wireless AC1750 Router (ESR1750)
NETGEAR Smart WiFi Router (R6100)
Linksys Advanced Multimedia AC1200 SMART Wi-Fi Wireless Router (EA6300)
Linksys Video Enthusiast AC1600 SMART Wi-Fi Wireless Router (EA6400)
Linksys Wi-Fi Router N300 (E1200-NP)
Linksys Wireless-N300 Router (E900)
Edimax AC1200 Wireless Concurrent Dual-Band Gigabit Router (BR-6478AC)
ASUS Dual-Band Wireless-N750 Gigabit Router (RT-N65U)
D-Link Wireless AC1200 Dual Band Gigabit Cloud Router (DIR-850L)
NETGEAR CENTRIA (WNDR4700)
Linksys Dual-Band N750 Router with Gigabit and USB (EA3500)

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
Mikrotik (http://routerboard.com/RB951Ui-2HnD) mam doma, pa ni ravno top shit... gigabitni mi spravi skoz 250/250 Mbit max, če maš firewall in routing vklopljen (home use)...problem je v tem, da vse laufa softwarsko na njem.
Ok linije 100/100 prebavi brez problema, pa tudi WiFi antena je močna, ni pa to router za vsakega.

Edit: na iphone 5S mi preko tega mikrotika leti 4/25 .. medtem ko mi na starem tp-linku leti 50/50 brez problema.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Saj na routerjih za domačo uporabo je tudi vse softwarsko. Kaj pa imaš vse vklopljeno na routerju? Tudi kakšni QoS ali pa mogoče celo kak Layer7 filtering? Ker pri navadnem NATu ti ne bi smelo tako zelo zabremzati prepustnosti.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Priklopil sem moj stari router Linksys WRT54GL in dobil hitrost, kot mora bit 25/3
cheer.gif

linksys.jpg

Deluje mi po celem stanovanju in nikjer ni "čutit" nobene izgube.

Tistega D-Link sem pa vrnil nazaj, saj mi ni ustrezal.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Priklopil sem moj stari router Linksys WRT54GL in dobil hitrost, kot mora bit 25/3
cheer.gif

Ne boš verjel, koliko sem se doma že prej.. z raznimi routerji pa enemu fali eno, drugemu drugo.
En dan sem pop... in priklopil gor nazaj " staro Linksysovo kišto" + Tomato by Victek.
Dela ko šus. Domet OK,prenosi OK,QoS OK
aplauz.gif

Clancy

Majstr
20. avg 2007
821
394
63
Citat:
Uporabnik tagelind pravi:
Mikrotik (http://routerboard.com/RB951Ui-2HnD) mam doma, pa ni ravno top shit... gigabitni mi spravi skoz 250/250 Mbit max, če maš firewall in routing vklopljen (home use)...problem je v tem, da vse laufa softwarsko na njem.
Ok linije 100/100 prebavi brez problema, pa tudi WiFi antena je močna, ni pa to router za vsakega.

Edit: na iphone 5S mi preko tega mikrotika leti 4/25 .. medtem ko mi na starem tp-linku leti 50/50 brez problema.

Madona, da prej nisem prebral tega.

Sam sem pred dobrim tednom kupil ravno takega Mikrotika in opažam isto. V prostorih, kjer sem prej lahko z telefonom normalno gledal youtube, mi sedaj šteka in gubi povezavo. Dela dosti slabše kot prejšnji Tp-link 941nd. Jaz sem pa v upanju na boljši signal zunaj hiše, kupil tega Mikrotika.

Verjamem, da ta router ima potencial, vendar ga je treba znati presneto dobro nastaviti. Berem zdaj po tujih forumih, da menda treba narediti balance med šumom in signalom, ali nekaj takega, meni je pa vsa ta terminologija španska vas.

Morda lahko kdo da kakšen namig, kaj in kako je treba nastaviti?

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
Mikortik ni mišljen za home use, zato tudi problemi. Samsung galaxy S2 se sploh noče povezati na WiFi...
smile-1.gif
Napiši, če boš kaj našel glede prenosa na telefonih.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
821
394
63
Z veseljem napišem, če kaj najdem, ampak dvomim, da bo kaj, saj sem v nastavitvah routerja popolni laik.

Ta router dejansko sploh ni primeren zame. Boljše bi bilo, če bi vzel nazaj Tp-Linka ali Asusa. Me je pa tudi trgovec prepričal, da bolje od Mikrotika ne bo delal noben router. Ni pa povedal, da za to rabi dobre nastavitve.

Ko sem ga zadnjič klical in prosil za pomoč, je povedal, da so potrebne meritve, ali pa za boljši domet naj dokupim anteno. Na vprašanje, če bi se lahko remotala in bi mi ga nastavil, je odgovoril, da le po predračunu
evil.gif
. Za zamenjavo pa ni hotel niti slišati, saj se menda zabeleži prvi vklop in ga ni več možno zbrisati... bla, bla, bla...

Tako sem sedaj ostal nezadovoljna stranka te trgovine in nezadovoljni uporabnik Mikrotika in mu sedaj tu delam slabo reklamo
cheer.gif
.

Bi pa vseeno še enkrat vprašal, če je slučajno tu na forumu kak stručko, ki bi znal zadevo nastaviti, oziroma pomagati pri nastavitvah.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.535
3.050
113
Imam Galaxy S2 ampak nimam Mikrotika, da bi preveril. Sem pa bil pozimi v eni gorski koči, kjer so imeli Mikrotik kot usmerjevalnik in tam je S2 delal brez problema.

Podobne teme