Kateri Peletni gorilnik kupiti

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.422
404
83
Ljubljana
Spoštovani!

Imam obstoječi kotel of Ferrotherma 35 kw, kurim trenutno na olje. Ker pa porabim cca1600 l nafte na sezono, velika hiša 3 nadstropja + 2 garaži, sem se odločil da bom preklopil na pelete. (kotlovnik je ok ker je na trda govoriva, moram samo predelati vratca kjer je obstoječi gorilec)

Vidim da je teh peletnih gorilcev malo morje, zanima me kakteri so najboljši za najboljši denar?

Prednosti slabosti ko ste prešli na iz olja na pelete?
Ceno ki ste plačali?

Zahvaljuem se vam za vsako informacijo.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Mislim da mam isti kotel (letnik 1990 pomoje), bil na olje/drva.

2leti nazaj sm dal Fenix gorilnik, mislim da je bil med dražjimi. Dal 2300eur komplet (gorilnik 1500, transporter 250, zalogovnik 200, servisni kit 17,5, predelava - vratca 150eur).

Prej pokuril cca. 3300l olja, sedaj okoli 5,5T peletov, kurim pa avstrijske A1 (ta dražje).

Slabosti ni, edino redno čiščenje pečin gorilnika
smile-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Kupi najcenejšega Lamborghini ali Ferroli, ker kotel je sicer na trdo gorivo (drva) ampak, koliko se jaz spomnim nima glih nekih prekatov, turbolatorjev in podobnega da bi izkoristil še toploto dimnih plinov, kar pomeni če vratca spredaj odpreš vidiš zadaj že luknjo od dimnika, kar pomeni da ti dimni plini hitro zapustijo peč in to zelo vroči.
Zato vzami najceneje ker, če boš jemal gorilec za 2,5k in več na to peč nisi nič naredil da boš izkoristek spravil proti 100%.
Za primer jaz imam namensko peč za pelete (brez znamke da nebo kdo rekel da delam reklamo) in imam izkoristek peči 96,8% pokuril sem pa v tej sezoni točno 2,6 tone (pelet prej cca 1.800l olja), povprečna temperatura dimnih plinov je nekje okoli 130 stopinj, po podatkih servisera malenkost preveč, vendar je pač star dimnik. Kolega ima ferroli peč in gorilec in ima dimne pline cca 280 stopinj, izkoristek sicer tudi nad 90% vendar je že pokuril čez 4 tone pelet.
Kar hočem povedat da sicer porabe ne morema primerjati 1:1 s kolegom zaradi lokacije in same velikosti. moj point je da ne vlagaj preveč, če ne misliš menjavati kompletnefa sistema.

lp
bluub

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Res je. Pri neizolirani peči ti izkoristek nič kaj ne pove, ker gre ogromno toplote v luft. Ali seva skozi samo peč v prostor, ali še slabše, direktno skozi dimnik. V moji so dimni plini se mi zdi pod 100°C. Dosti kondenza posledično, a ni problem.

Razen, če imaš peč v prostoru, kjer lahko koristiš to toploto in tako postane koristna.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Oče ima Buderus peč na olje predelano na pelete z Lamborghini gorilcem. Stvar dela. Cena predelave 1.500€. Predelava, zalogovnik za pelete, gorilec, polž.

Iz 2.500l KO na 6t peletov oz. toliko palet, da smo natančni. Termostat po starem nastavljen. Kurilnica je milo rečeno antična. Kuri ene poceni pelete, dobre 250€ za 1.050kg iz celjske regije, pepela malo, peč se čisti na 4 dni.

Stroški prepolovljeni. Leto predelave, jeseni 2013, torej 2 zimi v akciji.

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.422
404
83
Ljubljana
Ogledalnega imam Sistem ERAGON cena 1400 + ddv

Ali ima kdo kaj izkupšenj z ERAGON?

Kakšni so? Naj bi imeli 5 let jamstva in vodno hlajenje?

mojoman

Pripravnik
19. feb 2008
108
0
16
Eragona sem letos kuril celo sezono. Ne vem sicer, kako se obnesejo ostali gorilci, ta mi je delal brez težav. Ima tudi možnost priklopa stisnjenega zraka, za čiščenje gorilca, kar je super, saj ti prihrani čiščenje vsakih par dni. Jaz sem gorilec očistil enkrat tedensko. Sem zadovoljen.

LP