Kateri naložbeni paket izbrati ta trenutek?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Pri KD imam že tretje leto polico v Dinamično naložbenem skladu z nekje povprečno velikim življenskim in nezgodnim zavarovanjem - za dobo 30let.

Mika me, da bi vsaj za eno leto (če ne kar za stalno) povečal mesečna vplačila še za dobrih 60%.

Zraven se mi pa postavlja vprašanje ali se mi ne splača kar odpreti kje drugje novo polico in tam vplačevati to premijo, ki bi jo sicer povečal pri KD? Torej da bi KD ostal in zraven odprl dodatno polico pri drugem podjetju?
Zanima me pa bolj delniški sklad, dolgoročno (za penzijo
grin1.gif
), lahko je tudi delno zavarovan z obveznicami ipd...

Ali mi lahko kdo na kratko predstavi situacijo glede tega trga, kaj se trenutno splača? Če pokličem svojo agentko je logično, da mi bo priporočala KD.

Nekaj sem sicer tudi prebral, da KD ni ok. Celo ena zaposlena, ki sem jo slučajno spoznal je zavila z očmi in rekla "to ni nič, je brezveze", ko sem ji pred dvema letoma omenil, da imam odprt Dinamični naložbeni paket.

Kaj se mi splača narediti?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Dej kupi kakšno unčo zlata in srebra. In čez dvajset let, če ne prej, boš videl, da je to še najbolj donosno.

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
KD je podoben ostalim, razlika je le, da je med najdražjimi...
Varčuj takole, da plačaš položnico v sklad in potem ti pošljejo novo. Ko spet nekaj plačaš, dobiš spet novo prazno....itd...
smile-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
KD je podoben ostalim, razlika je le, da je med najdražjimi...
Varčuj takole, da plačaš položnico v sklad in potem ti pošljejo novo. Ko spet nekaj plačaš, dobiš spet novo prazno....itd...
smile-1.gif

Ne razumem kaj hočeš povedat? A hočeš rečt, da vplačujem poljubne zneske kolikor pač lahko?
Trenutno mam tako al tako nastavljeno na trajnik, ker se hočem čim manj ubadat s tem.
KD je med dražjimi - v kakšnem smislu?
Kateri so cenejši in zanesljivi?

@Narodnjak ne nisem še dobil izpiska. Verjetno zato ne, ker so šli skladi lani v penis in so vsi v negativnem. Mene to ne gane ker vlagam dolgoročno. Zakaj vprašaš?

@maurice tut to sem že premišljeval. Samo gledam, trenutno lahko pri nas kupiš naložbeno srebro (kovance) po recimo 17-18eur za unčo. Na borznem trgu srebra je pa cena 13,50eur. Kako to, da je razlika tako visoka, kje se izgubi ostali denar?
Mogoče veš po koliko pa je odkupna cena srebra? Ker spread med prodajno in nakupno ceno je zelo pomemben. Nočem čakati, da srebro pridobi nevem 20% preden ga bom sploh lahko prodal z dobičkom.

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Poljubne ja, saj to ni problem, pač plačaš, ko plačuješ položnice prek neta recimo
smile-1.gif

WS, ZM sta menda med najcenejšimi.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Pri nakupu srebra se plača tudi davek.
Srebro se splača na dolgi rok, ker gre počasi navzgor.

Drgač pa zlato je tisto, kjer boš prej žel dobiček.
Če na primeru pogledamo:
Kupiš 1 unčo zlata v obliki recimo dunajskega filharmonika in daš zanj 915 eur.
Čez 5 let ga pa prodaš, dobiš zanj več, ker do sedaj je bila letna donosnost od 13 do 19% (eni tko računajo, eni pa drugače).
Seveda so nihanja navzdol in navzgor, ampak krivulja narašča navzgor.
Če pa recimo čez 5 let izgubimo euro, se sesuje ekonomija, pa ti ostane pač en zlatnik (oziroma kolikorkoli jih imaš), ki ga/jih lahko takrat zamenjaš za karkoli.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
tole z zlatom in srebrom bom še premislil...

na zlato ni davka, na srebro pa je (ali je zato tako velika razlika med ceno na borznem in nakupnem trgu?)?

Kakšna pa je razlika trenutno med prodajno in nakupno vrednostjo srebra in zlata?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Vsi pravijo, da je najboljše, če kupiš zlato pri pravem prodjalcu (Moro, ..), ker se lahko zgodi, da od kakega preprodajalca dobiš ponaredek.
Pri srebru te nevarnosti zaenkrat še ni, kljub temu je potrebno biti pazljiv.

Je pa pametno preveriti cene pri dveh ali pri treh prodajalcih, preden kupiš srebro, ker se cene malce razlikujejo.

Sedaj se cene spreminjajo dnevno oziroma lahko celo dvakrat dnevno.
Če je nekdo na www strani napisal ceno, in ga ti pokličeš in vprašaš, lahko je tisti moment že druga cena.
Je pa tko, da če se z njim zmeniš za ceno in količino, potem to drži, tudi če naslednji dan prevzemaš in je naslednji dan srebro ali zlato dražje ali cenejše.
Če želiš v to smer raziskat, poglej na moro ali pa na kovine.si.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Če na primeru pogledamo:
Kupiš 1 unčo zlata v obliki recimo dunajskega filharmonika in daš zanj 915 eur.
Čez 5 let ga pa prodaš, dobiš zanj več, ker do sedaj je bila letna donosnost od 13 do 19% (eni tko računajo, eni pa drugače).
Seveda so nihanja navzdol in navzgor, ampak krivulja narašča navzgor.
Če pa recimo čez 5 let izgubimo euro, se sesuje ekonomija, pa ti ostane pač en zlatnik (oziroma kolikorkoli jih imaš), ki ga/jih lahko takrat zamenjaš za karkoli.

Po tej logiki je se vedno bolje vlagati v konzerve sardin in prepecenca in jih kopiciti v kleti. Zlatnikov enako kot papirja ne mores jesti, ko gre vse maloro, je tudi hrana vredna vec kot karkoli drugega.

Pa da ne bo kaksnih iluzij o silnih letnih donosih: cene zlata za zadnjih 30 let )prva "spica" je bila prejsnja kriza, h kateri so takrat najvec pripomogli ruski izlet v Afganistan, vojna Irak-Iran in Gadafijevo sponzoriranje terorizma. Po njej je cena prav neprijetno (za lastnike, seveda) spikirala tja, kamor sodi (zakaj tja sodi ? zlata ne mores jesti, porabi se ga omejena kolicina in ponudba za proizvodnjo dobrin je vrh glave dovolj velika in vsako leto se zraste, saj nakopljejo novega, ob tem pa reciklirajo tudi staro, pa se porabi se ga ne vec toliko na marsikaterem podrocju).

Torej lahko na podlagi obstojecih podatkov ob doloceni izbiri obdobja nekdo zakljuci tudi, da so povprecni letni donosi 0% ali pa da so priblizno -15% na leto, enako lahkotno, kot da so +15% na leto.

Mnenje o nakupu stvari, ki so v danem trenutku zelo precenjene, si pa na podlagi delnic iz 2008 (kar menda ni tako dalec nazaj, da ne bi poznali, kot se ocitno nekaterim dogaja z dragimi kovinami), ustvari vsak sam.

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Vkolikor je namen varčevanje, ti svetujem, da raje kot, da skleneš novo naložbeno, denar vlagaš direktno v sklad. S tem se izogneš stroškom za riziko (zavarovanju) in pogoju, da do denarja prideš po minimalno dveh letih.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Citat:
Uporabnik CyberShot pravi:
Vkolikor je namen varčevanje, ti svetujem, da raje kot, da skleneš novo naložbeno, denar vlagaš direktno v sklad. S tem se izogneš stroškom za riziko (zavarovanju) in pogoju, da do denarja prideš po minimalno dveh letih.

Tako je! Glede na napisano (mesečni vložki, trajnik, dolga doba,..) Predlagam, da obiščeš/pokličeš/poklikaš razne DZU-je in banke, ki ponujajo vlaganje direktno v sklade preko Varčevalnega načrta. Eden izmed kriterij naj ti bo iskanje ponudnika z najnižjimi stroški na začetku kot tudi v nadaljnji dobi varčevanja.

Glede na to, da že imaš sklenjeno zavarovanje, ti vsekakor odsvetujem sklepanje nove police, ker boš ponovno plačeval vse stroške zavarovanja..
frown-1.gif