Kateri element ima oznako "RV"?

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Pred samo imam eno elektroniko klime, ki je skurjena. Nimam načrta in nisem je jaz odmontiral, zato ne vem točno kaj je kam priklopljeno, ampak približno se mi pa dozdeva.

V glavnem: v hiši je šlo nekaj narobe z elektriko. Stranka pravi, najprej so crknile luči, potem tv, pa steklokeramika... No pa klima tudi
smile-1.gif

Naj bi bila neka prenapetost na omrežju (ne udar strele, ampak dlje trajajoča prenapetost).

Na elektroniki je zgorel en element z oznako RV1, izgledaj je kot kondenzator oziroma kovanec, na vsako stran priključek in čez vse skupaj termo skrčka. Zadeva bi rekel, da pride na dovod med nulo in fazo, vzporedno pa je še en kondenzator z oznako MKP61 X2 (Metallized Polypropylene film Interference Capacitor).

kaj lahko dam not? pustim brez?

Hvala
2161778-IMG_5156.JPG

Priponke

• 2161778-IMG_5156.JPG
    2161778-IMG_5156.JPG
    68,6 KB · Ogledi: 256

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Sem že dolgo iz elektronike ven, ampak se mi zdi da bo to kakšen termo člen ali termo varovalka.

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Če je povezan med fazo in nulo, potem bo verjetno Varistor (prenapetostna zaščita). Če pa je zaporedno z fazo ali nulo, potem pa je verjetno NTC termistor, za mehki zagon.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Nimam načrta in nisem je jaz odmontiral, zato ne vem točno kaj je kam priklopljeno,
Poskušaj naredit shemo, kaj vse je vezano na ta element. Ali lahko tiste skrčke odstraniš, pa poslikaš da se malo bolje vidi? Domnevam, da je ta element varistor?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Se strinjam. Dodajam - v prvem primeru bi zadeva še vedno delala, zato je napake še ena - verjetno skurjena varovalka ali povezava na vezju. V drugem primeru pa samo zaradi tega elementa ne dela nič in ga je treba zamenjat. Poskusi zrisat ta del, da vidimo kako je vezan, kaje je pred njim, za njim itd.

Aja - dolgotrajajoča prenapetost in opisana škoda verjetno pomeni izpad nule - priporočam preverjanje inštalacije, sicer temu ne bo konca. Sem že imel podobno izkušnjo, ko je na plati z varovalkami (stara izvedba z vložki) nula zgubila stik. Vse kul do vklopa pralnega stroja - ta ni zalaufal, se je pa začelo kaditi iz monitorje, skrinje, tv-ja,....

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Ja prenapetost v hiši so že pred časom poštimali....

Tako kot izgleda po vezju bi brez tega elementa vse moralo delovati. Dobro varovalko, ki je pred njim je potrebno zamenjati. Ampak imam samo elektroniko in za test moram xx km daleč in na lestev....

V prilogi še kako je element izgledal pred odstranitvijo (ploščata zadeva, 2mm debela). Je pa bil toliko zoglenel, da je razpadel v prah, ko sem potegnil dol skrčko.

Bom poskusil zrisati shemo, vendar sem skoraj prepričan, da je med fazo in nulo. Vzporedno pa je še kondenzator.
2161888-neki.jpg

Priponke

• 2161888-neki.jpg
    2161888-neki.jpg
    557 KB · Ogledi: 235

kdk

Fizikalc
25. feb 2014
198
29
28
okoli MB
KAKO IZGLEDA .
Če je "odneslo" samo varovalko in varistor je bila prisotna kar velika sreča - ko je izpadla nula na backup generatorju v službi je odpovedalo konkretno število napajalnikov po celi stavbi skupaj z vsemi prenapetostnimi odvodniki na inštalaciji.

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
Ej hvala. To je to. Sem sedaj dobil še model klime in mi ni jasno kako si ti zadel proizvajalca...

Točna shema je Tale

Oznake varistorja tudi v načrtu ni (v tvojem je samo se mi zdi napetostno visok) Koliko voltnega dam not? 250V? Še kak drug podatek ki ga moram paziti?

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Na shemi piše 104/250V, kar verjetno pomeni varistor za 250VAC 104J, tako da vzameš nekaj čim bližje temu. Glavno je da je napetost podana za VAC, pa da so Joule-i nekje tam tam (lahko so več). Glede na to, da je bil prejšnji odet v skrčko, lahko to narediš tudi sedaj.

Preden priklopiš pomeri z multimetrom med priključkom za fazo in nulo, da ni še kaj v kratkem stiku.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Aja - dolgotrajajoča prenapetost in opisana škoda verjetno pomeni izpad nule - priporočam preverjanje inštalacije, sicer temu ne bo konca. Sem že imel podobno izkušnjo, ko je na plati z varovalkami (stara izvedba z vložki) nula zgubila stik. Vse kul do vklopa pralnega stroja - ta ni zalaufal, se je pa začelo kaditi iz monitorje, skrinje, tv-ja,....

kako se to preveri brez da se poizkuša s crkovanjem naprav
grin1.gif

bi znalo pri frendu bit tudi nekaj podobnega.
se da kako za nazaj preverit, če je krivo el.podjetje, da so imeli kak teden nihanja?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113
Za nazaj se ne da.

Uporabi namenski inštrument za meritve inštalacij in usposobljeno osebo s prakso.
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.583
1.192
113
Celje
samo da sporočim razplet...

zamenjal varistor, varovalko in dva stopljena kondenzatorja.

Zadeva deluje.

Hvala še 1x.