Katere zidne vložke in vijake uporabiti?

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Delala se bo kovinska konstrukcija za ograjo, ki bo privijačena na škarpo izdelano iz betonskih zidakov. Ideja je bila, da bi se kovinski stebri (pohištveni profil 50x50) privijačili čelno na nezasipano stran škarpe z dvema ali tremi vijaki. Ker so betonski zidaki votli, se poraja vprašanje kakšne vijake in vložke uporabiti, da bo zadeva fiksna in varna?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Odvisno kakšne luknje imaš v zidakih. Jaz imam eno škarpo, ki je bolj boga. Sama skala in slab beton in triglav vložki niso nič držali.
Zato sem letos navrtal luknje fi 13,notri stisnil neko dvokomponentno maso ter porinil navojno palico fi12. Sem zategoval z tavelkimi gedorami in se tudi ena palica ni zavrtela
smile-1.gif
.

Edit sem šele sedaj videl, da imaš kar precej velike luknje v zidakih. To pa ne vem kako prime ta masa.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
V vsakem primeru jeba, ker se zidaki ob vrtanju drobijo. Če bi delal z opažnimi bloki bi šlo, tako pa boš moral uporabit vložke, ki bodo šli vsaj skozi eno luknjo oz. dve steni, pa še to vprašanje, če bodo prijeli.

Zakaj pa jih ne bi namontiral iz vrha? Verjetno imaš nek betonski zaključek...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tam kjer so vijaki, zavrtaj luknje fi 12 v kvader. Potem skozi luknje napolni votline v kvadrih z mešanico Vezur - Nivedur - mivka. Obstajajo posebni možnarji za to, kot je za fugiranje npr., lahko pa vzameš kar navadno PVC vrečko, tako kot slaščičarji torte krasijo.
Sedaj ko so votline napolnjene, vtakni v vsako luknjo neko palico fi 12 mm (npr. jekleno Palico fi12) - hitro, ker se malta dokaj hitro trdi, po kake 1/2 ure jih pa potegneš ven in imaš trdno osnovo za sidranje.
cool-1.gif

Sedaj lahko sidraš s PVC vložki, z epoxi lepili itd ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Če ima škarpa še kaj "ometa" potem dovolj dolgi vijaki oz. vložki dellujejo čisto ok (dovolj dolgi = da pridejo skozi dva prekata). Glede na to da je v sloveniji precej hiš narejenih s takimi zidaki še nisem slišal da bi kdo za montažo polic ipd. uporabljal neke injekcijske metode!
grin1.gif

Čisto osebna izkušnja, pri nas je spodnji štuk hiše narjen s temi zidaki, zgornji pa je klasična opeka (modularc) in ko se je nekaj montiralo po celi višini stene so vložki po občutku dosti bolje prijemali v "betonske" bloke. Vsekakor pa ni bilo kakšnih problemov s tem da bi se vložki vrteli oz. da sploh nebi prijeli.

Bi pa priporočil dvostopenjsko vrtanje, najprej tanjši sveder potem pa tak da ki naredi luknjo dovolj veliko za vložek. Če blok nima nič ometa se zna drobit in tudi počit če greš kar z debelim svedrom in "udarnim" vrtanjem nad njega.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Hvala za hitre odgovore...
Kot prvo izbiro sem izbral to opcijo zaradi relativno preproste montaže pod pogojem, da ne bo problemov z vijaki. Kot druga opcija pa ostaja vertikalno z vrha z nekaj več dela že pri sami pripravi nosilnih stebrov. Žal na škarpi ni ometa, je pa zaključni "krancl" debel cca. 15cm. Bom pa testno izvrtal eno luknjo skozi dve steni in probal če bo prijelo. Razmišljal sem tudi če obstaja kakšnen vložek kot za knauf, da ga stisneš s kleščami in na notranji strani naredi zvezdo?
@Demz
kaj pa če na dnu zidaka ni betona in masa steče naprej v globino?

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
kaj pa če daš not un mrežast vložek, pa potem kemijo ... Tako sm sam reševal eno situacijo ...

Drugače pa najlažje da kontaktiraš Procon & Bau (tu se obrni na Jureta) ali pa Hilti pa ti bojo pomagali. Sam sm z enimi in drugimi imel situacijo rešeno
wink-1.gif

Lep pozdrav
Avi

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kvadri imajo običajno eno ploskev zaprto (tehnologija izdelave), tako da ta bojazen - je ali pa ni.
Če želiš narediti "oornk", z garancijo, potem ti svetujem moj način. Če pa delaš običajno, po domače, tako kot večina, pa daj notri Fischer vložke in vijake 150mm dolge, da ti prekrivajo dve steni in to je to. Pazi pri vrtanju, da ne boš porušil druge stene v votlaku, ko boš prebil prvo - tu je največji problem. Vrtaj previdno!

Sicer je pa zadeva tako kot običajno - manj kompliciraš, bolje je.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
V katero smer in koliko bo ta ograja obremenjena?
Fisher/ Hilti/ Wuerth vijaki s plastičnim vložkom bi zadevo morali držati. Če te je strah vzemi kemijo. Daš not mrežico, nafilaš z maso, vstaviš navijno palico in ni variante da zadeva popusti. Bo prej beton počil.

Je pa ena bistvena zadeva, ki me je pri enem zgornjih postov zmotila. Vijakov, ne tistih s plastičnimi čepi in ne kemijsko sidranih se ne zateguje "na polno" in še malce čez kot to nekateri radi počnejo. Navori niso navedeni zaradi lepšega in pri plastičnih čepih so ZELO majhni. Takoj ko pretegneš je konec.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Ograja bo preventivne narave, predvsem zaradi otrok in ne bo na frekventni lokaciji - just in case varijanta. Verjetno bom vzel kemijo, če prav je predlog od @Fusion MHD Zidni vložek za votle prostore bolj priročen, predvsem pri montaži, ampak vprašanje kako se bo obnašal betonski kvader pri vrtanju luknje...
Še enkrat hvala vsem za koristne informacije.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Dej nam prosim povej kako bi ti čimbolj preprosto in učinkovito rešil zadevo?
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Z uporabo popolnoma običajnih plastičnih vložkov, za omenjene dimenzije najmanj 12 mm
In s pravilnim načinom vrtanja, torej če se bodo betonskim kvadri res drobili, pač s svedrom manjšega premera.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Jaz imam svetlobni jašek pritrjen na betonske zidake tako, da je skozi cel zidak zvrtana luknja, noter je dana navojna palica, ukrivljena v "L"
Krajši krak je znotraj. Za lepšo izvedbo imam potem notranjo steno zidaka toliko potolčeno, da se je ta L zataknil v drugo pregradno steno v zidaku - navojne palice se torej v prostoru ne vidi. Na zunanji strani pa je nanjo privijačen jašek.

Slike nimam; če sem bil nerazumljiv (ko preberem za sabo, se mi že tako zazdi
redface-1.gif
), pa vprašaj

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ponavadi se rešuje na način kot je sulc napisal...luknja pa noter navojna palica. Če imaš pa še od wurtha maso s katero pihneš noter maso v luknjo predno šutneš not palico je pa čista zmaga ( delaš s pištolo za silikon).

kleoptra

Pripravnik
25. nov 2010
124
0
16
Prevrtat skozi zidak, z zadnje strani podstaviš mal večjo ploščico 100x100x5 . Na ploščici naj bodo dve luknji fi 11mm. na vidni strani tudi. Obe ploščici povežeš z navojno palico in maticami. Jaz bi to naredil, ker se ti zidaki zelo krušijo.

I

Izbrisan uporabnik #9334

... naročiš hruško betona in zaliješ vse skupaj.
grin1.gif
- za vekomaj!

@Wabb, verjetno imaš že zdavnaj narejeno, sicer je pa pomembno samo to, da se zasidraš med dva prekata votlaka - eden ni dovolj.
Zato uporabiš dolge PVC vložke - pa pri vrtanju posebna previdnost, da se ti ne porušijo notranje stene. To je to.

kleoptra

Pripravnik
25. nov 2010
124
0
16
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
... naročiš hruško betona in zaliješ vse skupaj.
grin1.gif
- za vekomaj!

@Wabb, verjetno imaš že zdavnaj narejeno, sicer je pa pomembno samo to, da se zasidraš med dva prekata votlaka - eden ni dovolj.
Zato uporabiš dolge PVC vložke - pa pri vrtanju posebna previdnost, da se ti ne porušijo notranje stene. To je to.
467716-post_slo.gif