Katera linux distribucija za domači strežnik

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Trenutno imam na strežniku Gentoo, ki pa je že malo zastarel (5+ let stara inštalacija). Zaradi ročnega kompajlanja, ki traja (in dostikrat niti ni uspešno) bi šel na neko distribucijo kjer tega ni (torej binarni paketi). Pa zaželen je tudi dolg support, da ne bom rabil ravno vsako leto delati major upgrade oz. celo reinstall.

Na strežniku bo tekel subversion, file strežnik (samba) in mogoče še apache+mysql+PHP v kolikor se bo pojavila potreba... torej nič neklasičnega. Zaenkrat se odločam med Ubuntu server in CentOS. Mnenja, pripombe, predlogi dobrodošli.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
meni osebno je izredno všeč debian z njegovimi paketi in apt-get inštalacijo, pol pa v source listo dodaš se dotdeb in imaš lamp server pokrit

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Sem bil pred dnevi ravno v procesu zamenjave fedore14 (amahi, ki je sicer po mojem mnenju neuporabna zadeva) za ubuntu 12.04 server. Moja želja je bila, da bi bil cel operacijski sistem kar na USBju in ne na disku. Tako sem uspešno inštaliral tole: http://athlon1900.dyndns.tv/OsirisCS-Ubuntu12/Allgemeines/
na 4GB USB disk. Dodatno sem inštaliral Transmission in Webmin za lažje nastavljanje mreže in ostalega.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Načeloma sta oba vredu. Osebno preferiram Red Hat sisteme, ker sem jih bolj navajen. Administracija z yum-om je enako preprosta kot apt-get.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Jaz ze 10+ let vztrajam na Slackwareu. Kar ne dela je to, da na par let odleti kaksna komponenta.
smile-1.gif

Gor laufam web s php, mysql, mail, dns, sambo. Obstaja tudi nek apt like klient, ampak ga ze nekaj casa nisem uporabil. Ce ze kaj potrebujem, skompajlam in to je to. Saj ne nalagas vsak dan po 5 programov? Posodobitve so pa itak paketne.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Kot prvo stvar osebnih preferenc in navajenosti. Ko enkrat postavis osnovni sistem itak od linuxa ostanejo samo še servisi in ti so povsod enaki. Razlike med obema sistema so recimo kje se kaksen konfig fajl nahaja, ce si vajen enega imas tezave pri drugem! Če nisi vajen nobenega je vseeno.

Yum in apt-get sta enakovredna, vsaj kar se mainstrema tiče. Vseeno se za Ubuntu (in debian na splosno) dobi več repozitorijev oz. binarnih namestitvenih paketov.

Kolikor gledam je centos še vedno na 2.6 kernelu, Ubuntu uporablja 3.2. S kernelom 3x ni sicer nič konkretno novega, ampak če imaš novejši sistem je rešenih par zadev ki so bile do 3.0 zelo slabo rešene.

Ubuntu izdaja na 2 leti LTS verzijo ki je podprta potem 5 let. 12.04 je izšel spomladi in ima podporo do 2017! Plani so javni in začrtani, Uubntu se jih vsaj zaenkrat drži striktno.

Centos sloni na rdečem klobuku ki v praksi omogoča podporo do 10 let po izdiu, ampak realno podpora (v smislu nadgradenj in posodobitev) po 5 letih je skoraj nična.

Za obema distibucijama stoji trdna firma ki nudi tudi komercialen support oz. ima hkrati zelo razvit comunity, tu sta torej načeloma enkovredna. Za domač server itak ni problem po 5 letih nadgradit ali pa pač pustiti staro verzijo (če dela, dela).

Dilema je torej težka, sam uporabljam na serverjih oba in mi je po pravici povedano Ubuntu ljubši, je pa res da sem od vedno pripadnik debian kaste in uporabljam derivate ubuntuja tudi na desktopu!

miha123

Pripravnik
30. nov 2010
286
7
18
Čisto odvisno za kaj uporabljaš predvsem pa kakšen "gig" si:), glede na to, da je vse odlično...

hitcher

Pripravnik
19. jul 2007
164
2
16
Osebno sicer uporabljam največ Centos - Redhat,
sicer kot so ti že napisali - kar se naučiš to uporabljaš.
Kar Centos-u (včasih) zamerim je, da enostavno ni prehoda na novejšo verzijo, ampak moraš najprej shraniti podatke/konfiguracije potem pa cd v mašino in na novo instalacijo in potem restore vseh podatkov nazaj.

Sicer se to (redno) dogaja samo med verzijami, mi pa vzame npr. dan/dva časa - pač odvisno kaj imaš in kako imaš dokumentirano.
Centos-u zamerim tudi počasnost izdaje paketov - predvsem je tukaj mišljen PHP - ja lahko ga instaliraš preko drugih rpm repositorijev,
ampak to so ali razvojni, ali kaj drugega. Potem pa pridejo popravki - pa vse skupaj no-go.

Ko ga pa postaviš pa stoji b.p.
Jaz še danes uporabljam na enem strežniku Centos 4.7, uptime ima 510 dni - pa cca. 100 uporabnikov po njemu goni svoje
smile-1.gif

Gre pa naslednji teden v format in centos 6.3 gor
cheer.gif

Deluje mi pa Centos b.p. na HP-DL380 mašini že kar nekaj let..

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Osebno se bolj nagibam k ubuntu, ker je "najbolj mainstream" distribucija. Kolikor gledam je ubuntu server različica kar precej drugačna od ubuntu desktop (ni preemptive, drugi I/O scheduler ipd.). Ker za dekstop različico sem zasledil par opazk, da je to iz vseh vetrov nametano skupaj in da nič kaj prav ne deluje, kar pa upam da za strežnik to ne velja.

Drugače pa se jaz tudi odločam za namestitev kar na USB ključ. Bo 16GB ključek dovolj ali naj raje vzamem 32GB? Na ključku bo zgolj OS, vsi ostali podatki bodo pa na HDDjih.
Kako pa je glede hibernate - kam se shranjuje vsebina pomnilnika? V swap? Swap ne bom imel na ključku ampak na HDD, tako da če je hibernate v swap, potem ni problema.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Vsebina pomnilnika? Hmm. Tisto kar ostane gre v swap. Memory mapped datoteke, knjižnice, itd. se pa itak z diska ponovno preberejo. Je pa res, da naj bo swap nekaj večji od količine sistemskega pomnilnika in količine pomnilnika na grafični kartici (KMS konzole
tongue-1.gif
), če želiš uporabljat hibernacijo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
No, potem sem prav predvideval da se pri hibernate shrani vsebina pomnilnika v swap (tega do zdaj še nisem uporabljal). Pri Windowsih vem da je na sistemski particiji ena datoteka v velikosti količine RAMa in je niti ne moreš prestaviti drugam
rolleyes-1.gif

Bom potem dal kar 8GB swapa. Sicer v štartu bom imel samo 2GB RAMa, samo bom verjetno dodal še 4GB palčko. Boljše preventiva, kot pa da bom kasneje moral resizati particije
tongue-1.gif