Kapitalski dobiček- izguba, 97 čen?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Skratka. Lani prodal z izgubo nekaj točk vzajemnega sklada(nekaj pa z dobičkom odvisno od FIFO, vendar generalno je minus).
Ali v napovedi v edavkih naredim kljukico
Citat:
Prenos izgube po tretjem odstavku 97. člena ZDoh-2
in kasneje pri prodaji v 10 koloni
Citat:
Pravilo iz drugega odstavka v povezavi s petim odstavkom 97. člena ZDoh-2 **
ali ne?
Lahko lansko izgubo prenesem na letos, in si letos zmanjšam osnovo.
rolleyes-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Meni tudi ni jasno, kako to izpolniti.

Sem pa prodal vse....z rahlo izgubo. Rabil sem za večji nakup.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Telefona na posredovani tel st. dursa ne dviguje noben (v času uradnih ur), me zanima kdaj jim bo uspelo namejl odgovorit

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Izgubo lahko prenašaš v naslednje leto samo pod nekimi posebnimi pogoji, katerih podrobnosti pozabiš takoj za tem, ko jih prebereš, ker 99,9% ljudi teh pogojev ne izpolnjuje.

Če v nekem letu imaš izgubo, jo pač moraš "požreti", napoved moraš pa vseeno oddati.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
No potem pa sem "zajebal" ker nisem pred novim letom kompenziral izgube s prodajo VS kjer sem imel dobiček

Sicer pa so hitro na dursu odgovoril na mejl.
Čeprav temu jaz ne bi rekel "razlaga" ker so praktično samo zdoh prekopiral

Citat:
Gre za dve ločeni zadevi – prenos izgube in navidezna odsvojitev.

Pri prenosu izgube je potrebno upoštevati 3. odstavek 97. člen ZDoh-2, ki pravi:

Ne glede na drugi odstavek tega člena, lahko zavezanec neizkoriščeni del negativne razlike (izgube) v letu, za katero se dohodnina odmerja, ki jo doseže pri odsvojitvi delnic ali deležev oziroma osnovnih vložkov, ki jih je pridobil pred pridobitvijo novih delnic ali deležev oziroma osnovnih vložkov pri povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe, prenaša v naslednja davčna leta in zmanjšuje pozitivno davčno osnovo za dobiček iz kapitala v naslednjih davčnih letih, vendar ne več, kot znaša pozitivna davčna osnova. Pri zmanjšanju davčne osnove na račun prenesenega neizkoriščenega dela negativne razlike (izgube) se pozitivna davčna osnova najprej zmanjša za neizkoriščeni del negativne razlike (izgube) starejšega datuma.

Pri navidezni odsvojitvi je potrebno upoštevati 5. odstavek 97. člen ZDoh-2, ki pravi:

Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:

1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala ali

2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hanzi a si potem oddal napoved?

Jaz čakam predizpolnjen obrazec na E-davki....danes ga še nisem imel.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
oddal

kako misliš čakaš predizpolnjen na e davkih?
Sem se jaz tudi samo zaradi tega tja reg.
Še sedaj ne vem kaj mi bodo v odločbo napisali, in če sem prav v E davkih izpolnil. Vlogo mi je sprejel (sem pa obkljukal različne variante zaradi davka, pa mi določenih ni hotel sprejeti)

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Caki, a nebodo posiljali na dom kot običajno?

Namreč jaz čakam obrazec kot lasnskoleto in nisem nič pošiljal / vpisoval nikamor.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Se mi zdi, da bodo že izpolnjene pošiljal, pol pa ustrezno popraviš in vrneš nazaj.Nisem pa 100%.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
lost: a ti govoriš o dohodnini ali o kapitalu?
Kapital dobiš od tvojega "upravljalca" dohodnino pa od dursa

Benady: nimam 10 transakcij

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja tako je to ja, toti bogataši vlagatelji imate vsako leto težave
hysterical-1.gif

Jaz imam te sladke težave zadnje leto, sem lani vse porabil in si nakopal še puf
smile-1.gif

Lost1: dohodnino boš normalno prejel na dom, tle teče debata o prijavi dohodka iz prodaje vrednostnih papirjev.