Kamin ter reducirke

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Prosil bi vas za po moč.
Imam nov kamin, kateri ima priklop za dimno cev 150mm. Dimne cevi moram napeljati naprej cca 1,3 m v višino, potem pa gre po rahli diagonali še kakšne 2,5m pod stropom v obstoječi zidan dimnik. Problem se pojavi ker je lukna v obstoječi dimnik 120mm, kar pomeni, da moram reducirati iz 150mm na 120mm. Zdej pa me zanima kje je najbolj primerno, da namestim reducino cev? Je le ta mogoča takoj na kamniku, je bolje da grem najprej meter v višino, reducirko in nato koleno,..ali reduciram šele pri zidamen dimniku? Kakšni predlogi?

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Jaz imam isti primer doma in sem dal reducirko pred dimnik, pa mi dela vse BP že zadnjih 12 let, tko da brez panike...
lp

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
vseeno kam daš reducirko.

jaz bi sicer naredil večjo luknjo, ker kamin ima z razlogom cev 150 mmm

Hja vem ampak žal luknje v sam dimnik ne morem povečati ker je ravno na robu stene, brez slike težko opišem, skratka ni varjante da povečam luknjo, žal.

Skratka če je pa reducirka takoj ko pride na kamni pa ni panike?
Definitivno je pa verjetno dobro da napeljam zunanji dovod zraka ane? Ima kamin možen priklop

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ti nikoli dima ne zabija nazaj? Imaš ločen dovod zraka do kamina?
Malce me skrbi, če dam reducirko tik predno pride cev v dimnik ker je tam naklon zelo majhen, in če bo ravno na tistem delu reducirka...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če ima kamin manjšo luknjo od dimnika je logično da problemov z zabijanjem oz. vlekom ne bo..kvečjemu bo preveč vkelko.

Obratno bi bil večji problem.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Saj jaz imam obratni problem. Mogoče sem nerodno napisal.
Izhod iz kamina je 150mm...vhod v dimnik pa 120mm
redface-1.gif
Zato me skrbi, da mi ne bo kaj nazaj zabijalo oz. koliko igra vloge to kam postaivm reducirno iz 150mm na 120mm

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Če imaš dobro narejen dovod zraka (direkt v kamin in čim večji presek), potem pomoje ne bi smelo biti težav.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Hja saj to...trenutno nimam še urejenga dovoda zraka.
Do sedaj sem imel nek starejši kamnin, ki sploh ni imel možnosti dovoda zraka in ni bilo nobenih težav z vlekom. Res pa da je bil pač direkt vse skozi po enaki trasi dimna cev 120mm.
In ker nimam trenutno dovoda zraka urejenega me skrbi da mi bo nazaj zabijal zaradi reducirke.
Verjetno najbolj da prebijem plato in iz enega nadstropja nižje (spodaj je ozimnica) privlečem dovod
crazy1.gif