Kamilice v vlažilec zraka?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.829
443
83
Pozdravljeni.

Imam 6-mesečno hčerko, ki kašlja zadnje 2 dni (in noči) in mi je zdravnica rekla, da naj razvlažujem prostor ter da naj ji dam inhalirat čaj iz kamilic (ter morsko sol)... Doma imamo vlažilec zraka Dormeo in me zanima, če bi lahko dal noter namesto vode čaj iz kamilic? Bi uničil napravo? Je že kdo to poskusil?

matej_

Guru
25. okt 2007
2.127
656
113
ja sem sicer zelo majhno kolicino caja oz. koncentracijo, cca liter vode ena vrecka caja, pa mislim da je philipsov vlazilec. sem pustil preko noci, drug dan se pa zlil ven in sem dal notri samo vodo. imam pa vlazilec kjer voda izhlapeva na grelcu ne vem tocno kako se rece. lp

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Pozdravljeni.

Imam 6-mesečno hčerko, ki kašlja zadnje 2 dni (in noči) in mi je zdravnica rekla, da naj razvlažujem prostor ter da naj ji dam inhalirat čaj iz kamilic (ter morsko sol)... Doma imamo vlažilec zraka Dormeo in me zanima, če bi lahko dal noter namesto vode čaj iz kamilic? Bi uničil napravo? Je že kdo to poskusil?

Zdravnica ti je rekla, da naj razvlažujete prostor, potemtakem ugasni vlažilec; ne vem zakaj bi sedaj dodajal kamilice v vlažilec zraka
sprasujem se.gif

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Pozdravljeni.

na mojem vlažilcu (Air o swiss) piše, da je izrecno prepovedano mešati karkoli v vodo, ker poškoduje napravo.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Vlaženje zraka in inhalacije pare sta dva različna pojma. Prostor naj bo vlažen, ker suh zrak še dodatno draži h kašlju. Smisel inhalacij pa je, da direktno navlažiš dihalne poti in tega z vlažilcem zraka ne boš dosegel. Inhalacije se dela (1) direktno nad paro, (2) če fino navlažiš majhen prostor (npr. v kopalnici pustiš teči vročo vodo, in se potem v tistem prostoru s paro z otrokom npr. igraš), ali pa (3) kupiš inhalator in izvajaš inhalacije preko maske.
ČE boš dal kamilice v vlažilec prostora, bo to še vedno le vlažilec, inhalacije pač ne.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
ksz...

Tile vlažilci so drugače prava mala tovarna bakterij, tko da bi jaz raje vlažil s par vlažnimi brisačami na radiatorju.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Citat:
Uporabnik roseanne pravi:
Vlaženje zraka in inhalacije pare sta dva različna pojma. Prostor naj bo vlažen, ker suh zrak še dodatno draži h kašlju. Smisel inhalacij pa je, da direktno navlažiš dihalne poti in tega z vlažilcem zraka ne boš dosegel. Inhalacije se dela (1) direktno nad paro, (2) če fino navlažiš majhen prostor (npr. v kopalnici pustiš teči vročo vodo, in se potem v tistem prostoru s paro z otrokom npr. igraš), ali pa (3) kupiš inhalator in izvajaš inhalacije preko maske.
ČE boš dal kamilice v vlažilec prostora, bo to še vedno le vlažilec, inhalacije pač ne.

Edini pravi odgovor. Kamilic pa ja ne boš v vlažilec zraka nalival.
grims-1.gif
Zdravnica je mislila prave inhalacije. Včasih se je delalo tako, da si skuhal lonec kamiličnega čaja (ali pa mete) si se nagnil nadenj, pokril z brisačo in vdihaval ("inhalacije") paro. Vendar je potrebno paziti, da se ne popečeš! Danes prodajajo prilagojene ločke z ustnikom:

Še modernejši pa so pravi električni inhalatorji...