Kamera za domačo uporabo

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Počasi se bliža čas, ko se bo družina povečala za enega člana.
Za ujet nekaj družinskih in predvsem otroških trenutkov razmišljam o nakupu kamere.

Zahteve so naslednje:
- relativno majhna velikost in teža,
- enostavna uporaba, predvsem pri povezavi in shranjevanju na računalnik ter nadaljnjem arhiviranju,
- cenovni rang do nekje 500 €.

Kolikor sem na hitro gledal, s težo in velikostjo pri kamerah ni problem, tudi resolucija je povsod full HD, optični zoom je po večini tudi dober.
Imam pa še eno vprašanje: ali se mi splača vzeti soliden fotoaparat s HD ločljivostjo snemanja? Npr. gledal sem Panasonic Lumix DMC-TZ10. Kamero / fotoaparat bomo kot napisano uporabljali predvsem za snemanje otroka in njegovega napredka.

Prosim za morebitne konkretne predloge.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Hvala za predloga. Tudi sam se nagibam bolj h malo bolj solidnemu fotoaparatu z možnostjo snemanja.
Čeprav sem še vedno v dilemi, ker imam že soliden Sony-jev žepni fotoaparat.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Saj žepnega Nikona imam tudi jaz običajno v žepu, za vsak slučaj. Za kaj bolj resnega pa je treba imet roki slabo kilo
grin1.gif

Najbrž si opazil, da HS20 pride na police v drugi polovici marca, trenutno je za cca 150€ manj na voljo tudi njegov predhodnik, HS10.
Tudi ta še vedno izpolnjuje vse kriterije za družinskega fotiča.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kvaliteta posnetkov za domačo rabo je tako ali tako že skoraj povsod dobra. Če bi zdajle kupoval, bi bil en glavnih kriterijev pri video kameri (bolj verjetno fotoaparatu s kamero, kot sta vidva že ugotovila) da ima dober stabilizator. Dosti zanemarjena malenkost, ki ti lahko, če ni kot mora biti, pokvari veselje in marsikateri posnetek. Otroci niso igralci, da bi kader ponavljali v nedogled.

Aja, še nekaj mi je požrlo živce. Čas od trenutka, ko zadevo prižgeš in do trenutka, ko začne snemati ali fotografirati. Še enkrat, to boš rabil za ujet trenutke, ki ne trajajo in se jih ne da ponoviti.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
zmaga.gif
Aleluja vsemu, kar si napisal. Zato sem tudi predlagal HS20 za 400€, drugače se da kar občutno ceneje priti skozi.

Using the longer focal lengths can cause camera shake, but the FinePix HS20 EXR has the bases covered fighting camera shake on three fronts.
- First, the sensor moves to counter any hand movements.
- Second, sensitivity is boosted using Pixel Fusion to allow faster shutter speeds and
- third, “Advanced anti blur” mode in EXR Auto (need for the users to select EXR Auto) where a sequence of four images are taken and then combined to provide one, to realize shake-free result (camera will decide automatically according to the shooting scenes).

Quick start mode

When you do take a picture, the HS20 EXR also capture 8 frames before or after you've taken the shot to make sure you get one perfect image

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Super, hvala lepa obema za razlago in konsktruktivne predloge.
Torej, imamo še kakšno alternativo za HS10/HS20?
Predvsem očitno rabim dober optični zoom in stabilizator slike.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Alternative Fujiju seveda so, Canon, Panasonic, vsepovsod se kaj najde. Ped kakimi 5 leti sem se na podlagi "položenega doktorata" odločil za Fuji (zdaj je seveda že predpotopen, ampak še kar ne najdem realnih razlogov za menjavo, proklet pesjan...) in mi ni žal. Zraven vseh tabelarično primerjivih prednosti in slabosti, bi se jaz odločil za Fuji, ker:
- je konkreten aparat iz dobrega materiala (gumiran grip) in mi najlepše pade v roko,
- je trpežen ko hudič (pred mesecem je padel iz pol metra na keramiko na rob objektiva - zabilo je noter pokrovček, zdrobilo skylight filter, aparatu popolnoma nič),
- ima ROČNI vrtljiv obroč za zoom na objektivu in ne nekih fensi gumbkov, ko nikoli ne moreš nadrk**t na hitro kar bi hotel.

Drugače so pa po specifikacijah itak vsi primerljivi modeli zelo blizu.
Če bi zdaj kupoval, bi se stegnil za HS20, ker ima pač par bombončkov več kot HS10:

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
946
136
43
Nisem gledal specifikacij Fuji-ja.

Jaz sem gledal cenejši rang in sem kupil TOSHIBA x100
svetlobna jakost objektiva je ok, snema na SD in ima nekaj interne memorije (4gb)

kaj me moti:
- vsakič sproti je potrebno vklapljati elektronski stabilizator skozi meni na lcd-ju
- pri posnetkih od blizu, kjer se hitro spreminja fokus (npr. dojenček brca v banci) se sliši motorček AF
- fokus v slabših svetlobnih pogojih ne sledi zoomu, ampak ga moraš "mal počakat".

Skratka, prvega se rešiš, če ima kamera optični stabilizator, ki ga vklopiš z gumbom.
Drugo in tretje pa izveš samo, če kamero testiraš (ali prebereš kakšen test). Pa seveda je odvisno tudi od tega, koliko te kaj takega sploh moti.

Jaz bi danes svoj nakup spremenil v toliko, da bi iskal kamero z optičnim stabilizatorjem, npr.
samsung

zoom - več kot 10x je le redko uporaben, saj ti cenovni rangi nimajo bogvekakšnih objektivov, pa tudi ois ni vsemogočen.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Lahko enega od moderatorjev prosim, da temo prestavi v razdelek Fotografija?
Verjetno bo tam več odziva in še kakšen koristen nasvet / odgovor?

Hvala.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Sedaj sem se malo poglobil in gledam HS10 in HS20. Za moje amaterske posnetke bo tudi že HS10 več kot dovolj, bolj me zanima glede snemanja videa. Kakor sem videl, ima že HS10 možnost uporabe celotnega zooma tudi v video načinu in video resolucijo 1080p.
Na Ebay-u so novi kompleti HS10 cca. 300 €. Je HS10 že dovolj dober ali mu manjka kakšna bistvena lastnost, ki jo ima npr. HS20?
HS10 ima že soliden stabilizator slike?

Vnaprej hvala za pomoč.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Našel sem še Nikon Coolpix P500, ki ima tudi dobre specifikacije in naj bi bil nov model.
Cena je ugodna (360 €), kaj pa menite o samih specifikacijah, predvsem glede videa?

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
523
18
18
Kaj pa Nikon Coolpix L120 al pa Sony DSC HX1...

Cenovno sta kar ugodna... Pa sploh Sonya zlo hvaljo glede kvalitete videoposnetkov...

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik girisan pravi:
Kaj pa Nikon Coolpix L120 al pa Sony DSC HX1...

Cenovno sta kar ugodna... Pa sploh Sonya zlo hvaljo glede kvalitete videoposnetkov...
L120 sem sicer gledal, ampak ima video le HD 720p, na Sony-ja pa nisem niti pomislil, čeprav vidim, da ima snemanje filma tudi le do 1440x1080.

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
oglej si čim več posnetkov na yutubu od digitalcev, ki te zanimajo
če mene vprašaš se mi ta fuji hs10 ne zdi nič posebnega
je pa res, da za ceno vrjetno nemorš kaj dosti več dobit

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Upam, da ne bom preveč posegel v odločitev, zato prosim, da moj prispevek razumeš dobronamerno.
Imam kar nekaj kompaktnih digitalnih aparatov, ki so sposobni snemati vse vrste filmov in poleg njih še Sony A55, ki (menda) posname zelo kvalitetne posnetke.
Pa sem za snemanje filmov kljub vsemu pred kratkim kupil še HD video kamero.
Razlog je enostaven - snemanje z kamero ima kup prednosti pred fotografiranjem z njo, tako kakor ima fotografiranje z aparatom prednost pred videom. Morda le dve: držanje med snemanjem in zvok objektiva, ki se mu izogneš le z zunanjim mikrofonom.

LP

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Popolnoma se strinjam z napisanim, vendar mogoče malo bolj silim v fotoaparat, ker lahko pri slednjem samo zavrtiš gumb in narediš posnetek ali film. Če pa kupim kamero, moram pa posebej nosit še fotoaparat, potem je pa dilema kaj uporabljat za kakšno priložnost...
V bistvu še vedno kolebam kaj naj dejansko kupim, malo boljši fotoaparat s full HD snemanjem ali pa posebej kamero.

Imam pa še dober mesec časa.
smile-1.gif