Kam vi z različnimi "nevarnimi odpadki"...

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
npr. imam doma:

-zdravila s pretečenim rokom
-iztrošeno varčno sijalko
-starim accu za GSM (Mobitel/Simobil še imata tisto akcijo?)
-strjena barva za ograjo

kam vi to peljete?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Zdravila vzamejo v lekarni. Vse ostalo pa so komunale, tud Surovina. Vse odvisno s kje si, pa kje je kaksen center.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik iii pravi:
npr. imam doma:

-strjena barva za ograjo

kam vi to peljete?

Kot že rečeno, zdravila odnesi v lekarno.
Za sijalko ne vem!
Kakršnekoli accu-je, baterije,... vzamejo v trgovinah s tovrstno robo (Delko, Conrad,...), ali pa jih otroci zbirajo za raznorazne zbiralne akcije za kakšen namen.
Za strjeno barvo pa imam nekaj prebliskov
grin1.gif
, vendar jo rajši nesi (če si že toliko ekologa) do lokalnega kontejnerja za nevarne snovi (aka tole).

LP

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
V malo večjih mercatorjih sem opazil pa v merkurjih, da prevzemajo iztrošene varčne sijalke za v uničenje.Če pa vsi pa nevem
redface-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
69
28
Imam za ta namen v kleti eno škatlo, v kateri se vse to zbira. V našem kraju (pa najbrž tudi drugje) ima Surovina enkrat na leto zbiranje, v tem času se pa tako veliko tega spet ne nabere.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Zdravila, barve in akumulatorske baterije spadajo med nevarne odpadke, gredo v potujoči kontejner, ki ga pripeljejo mimo 2x letno.

Verjetno bi se dalo tja poturiti tudi varčno žarnico - je pa možnost, da je ne bodo hoteli vzeti, češ da spada med elektronske odpadke (potem jo oddaš v ustrezen zabojnik na deponiji). Ali pa porineš v roke trgovcu, kjer kupiš novo žarnico (v BBju so jo b.p. vzeli
zmaga.gif
)

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Jaz doma zbiram praktično vse po vrsti. Od plastenk, papirja, kartonov, starih UPSov, pokvarjenih računalnikov/opreme, gradbeni materiali... ko se nabere dovolj, naredim eno furo do bližnjega zbirnega centra. Fajn je, da si že prej ločiš vse odpadke in potem samo zmečeš v kontejnerje. Jemljejo vse, razen salonitnih plošč. Plača se samo gume, za avtomobilske vem da je 0,25 eur na komad, ostalo je brezplačno.
Zdravila pa kot so že omenili, v lekarno.

Master_of_Disaster

Pripravnik
20. okt 2008
324
22
18
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Plača se samo gume, za avtomobilske vem da je 0,25 eur na komad, ostalo je brezplačno.

Pri nas je tudi odlaganje gum na lokalnem zbirnem centru brezplačno, tko da ne vem kje na "gorenjskem" ti živiš
hysterical-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Zbirni center je v Neverkah klik

Iz spletne strani:
Citat:

Kaj pripeljemo v zbirni center:
- papir, embalažo iz papirja in lepenke
- embalažo iz stekla
- plastiko, embalažo iz plastike in sestavljenih materialov
- les in embalažo iz lesa
- kovine in embalažo iz kovin
- oblačila za oddajo dobrodelnim ustanovam in ostali tekstil
- jedilna olja in maščobe
- premazi, črnila, lepila in smole brez nevarnih snovi
- čistila brez nevarnih snovi
- TV in radijske sprejemnike, računalnike, tiskalnike
- električno in elektronsko opremo brez nevarnih snovi
- baterije in akumulatorje
- kosovne odpadke
- beton, opeko, keramiko in keramične ploščice v manjših količinah 1m3
- izrabljene avtomobilske gume proti plačilu

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik iii pravi:
-strjena barva za ograjo

jaz sem malo jezen glede teh reči. Pri nobenem prodajalcu še nisem zasledil, d abi jemal nazaj stare varčne svetilke (baterije mogoče nekateri, to pa je tudi vse).

- z zdravili še nisem imel problema z roki
- varčni sem imel pred kratkim dve, pa sem jih valjala pol leta doma v upanju da najdem kak primeren prostor kam jih dat..na koncu sta pristali v smeteh
crazy1.gif

- baterije kot baterije - jaz jih šutnem vse v zbiralnike zate reči (se jih kar nekaj najde po trgovinah)
- barva, olja,...1 x letno pri nas prevzemajo nevarne odpadke ('a la 'kosovni material')..pa se takrat teh reči znebimo.

bobrock

Pripravnik
15. sep 2008
124
0
16
V BB so mi brez težav vzeli na uničenje star pokvarjen monitor - seveda ob nakupu novega.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Za varčne sijalke sem videl tudi v Merkurju eno rumeno škatlo na oddelku svetil. Tam lahko pustiš staro žarnico.

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
Citat:
Uporabnik trigga pravi:

Zanimivo, ker ko sm jim jest prnesu zdravila mi je prijavila kr na deponijo v kontainer z nevarnimi

tako da zdej pa ne vem več kako pa kam
sprasujem se.gif

lp Avi

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Kaj pa večje količine motornega olja? Ga imam v sodčku že okoli 50l od vseh domačih avtov, ko delam servise.
A kdo ve če to olma na zaloški v Lj vzame?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Avian pravi:
Citat:
Uporabnik trigga pravi:

Zanimivo, ker ko sm jim jest prnesu zdravila mi je prijavila kr na deponijo v kontainer z nevarnimi

tako da zdej pa ne vem več kako pa kam
sprasujem se.gif

lp Avi

Malček nasprotujoče odgovore sem našel... Vendar bi morale vse lekarne do konca letošnjega leta začeti sprejemati stara oz. pretečena zdravila.
klik
Poslušaj posnetek

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Men se zdi, da kar je elektro stvari, hladilniki, pralni stroji, zarnice, ... mora prodajalec zagotovit tudi zbiranje odpadnih le-teh.