kam po vijake/matice za kolesa?

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
malo čudno vprašanje, pa vendar. upam, da mi odgovorite.
kam po matice za pritrdit kolesa na avto.
zadeva: za mondea sem kupil alu paltišča, ki zahtevajo drugačne matice od obstoječih (večji konus), ker zdajšnje matice s svojimi ostrimi robovi kar zarežejo v alu. torej rabim drugačne šraufe. platišča so sicer original ford, ampak moja oprema jih ni mela serijsko gor.
a to kr pri vulkanizerju dobim?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
o kakih zneskih se tu pogovarjamo? ker ko sem jaz iskal navadne ford šraufe, le ta stane 4€/kos
uf-1.gif
na koncu sem jih iz ebaya dobil za 30, škoda da se nisem spomnil na avto marko in podobne trgovine

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
sem bil v merkurju in je rekel prodajalec da so ti avtomobilski z drugačnim navojem kot klasične matice

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
To ni res, navoj je bolj odvisen od fi, čeprav obstajata načeloma vsepovsod dva - fini in redki. Drugače pa po to ne greš v Merkur, porkamarija. Tam majo najbolj vzdržljivo železnino grade 8.8, kar je skoraj pol tega, kar rabiš po SAE lestvici za avto (nekje 13.8 ali 14.8).

On ti je najbrž povedal, da imajo avtomobilske konus, ne pa drugačen navoj. Oni konusa 60 res nimajo, majo pa cel kup matic/šraufov z določenim konusom, ki se najbolj pogosto uporablja. Ampak to ni matica/šrauf za felne.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
zakaj mora bit konus vrtljiv?
sam nimam pojma, še nikoli nisem mel alu platišč. oni v trgovini mi je pa tudi kr navadne dal, samo pač večji konus majo.
se lahko kaj odtegne?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ne vem, jaz sem en čas te matice lifral iz Nemčije, ker so lastnikom fordov vsi vulkanizerji in servisi svetovali nabavo teh. Fora bi naj bila ravno v tem vrtljivem dvojnem konusu, ki bi naj bil edini primeren za original platišče. Pri nas na servisu so okoli 10€/kom. Povpraševanje po teh maticah je takrat bilo ogromno, tak da sem jih ene 30 kompletov (po 20kom) nabavil in potem prodajal. So pa takrat bile na ebayu še po 19€ komplet ...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
So dokaj specialne in se sploh ne dobijo drugače kot original zato so pa drage. Pa če mas brez pokrova so edino zgledni ti s krom kapico čez.

Dvojni konus je pa zato, da tržijo tako rezervno lito feltno in seveda original alu tudi.