Kam na faks...

Cheerleader

Zelenc'
16. jan 2010
3
0
1
Hodm v gimnazijo v zadn letnik in se morm kmal odločt kam naprej in mam s temu, kokr vrjetn velik drugih, velik težav. Največja je ta da me ''zanima'' velik stvari, se prav da nism osredotočena samo na neki. Že to da me zanima tko družboslovje kot naravoslovje velik pove. Zadne cajte mogoč ugotavlam da bom pr naravoslovju bl ''koristna'' zato bi šla raj u to smer.

Najprej sm se bl zanimala za medicino pa je problem-točke... mogoč bi mi ratal sam mal vrjetn... No zj neki razmišlam še o matematiki kokr me kr zanima pa mam dobre ocene tut u šoli sam je pa problem da ne bi 4 leta samo neznanke pa račune delala ker bi se tut kj tko učila. Ne lih piflarije sam tko kj bl ''življenskega''... (Razmišlala sm že dab šla tut na pedagoško ampak tm si ''obsonjen'' bit učitelj... (zanima pa me tut bl bit profesor kokr pa učitelj)) Pa še zaposlitev je, kokr slišm, na splošn za matematika vprašljiva, čeprov na nihovi strani piše da je možnosti velik sam.... vse v prid šole ane.

Ekonomska fakulteta? Je tut matematika vključena sam baje je brezposelnih ekonomov velik...

Poi sm razmišlala tut o faksu za kemijo. Je zanimiva ampak vaje kokr jih delamo u šol so mi vs veselje odgnale. Mam jo na matur sam se je kr bojim po pravic povedal... Pa zanima me samo del kemije (anorganske-kjer je seveda velik računanja) organska pa ne...

Neki novga je pa zj zame tut gradbeništvo in geodezija kokr mi tut na misu prihaja tko da še ena dilema več
shocked-1.gif

Če ma mogoč kdo izkušne s temi faksi al pa kj podobnga bi mi prosm pomagov pr odločitvi
confused-1.gif

Tnx

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Predlagam ti, da si pogledaš mogoče programa GING strojništva ali gradbeništva, ali pa tudi klasične programe strojništva in gradbenitva.
Tudi mene zanimata družboslovje in naravoslovje, pa sem se na strojništvu, sploh na svoji smeri kasneje zelo dobro našla, čeprav najprej nisem imela namena ptudirat tega.
Zna ti bit zelo zanimiva mogoče tudi radiologija...

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Če nisi res zaljubljena v matematiko, potem rajš ne it matematike. Ker se ti bo zmešalo..
grin1.gif
kar se tiče zaposlitev pri matematiki ti pa lahko uporabnik mosseero več pove.

Kar se pa tiče pedagoške... ne vem no, če si vsaj eno čist majhno malenkost ambiciozna v življenju, potem ne it tja.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik Cheerleader pravi:
Ekonomska fakulteta? Je tut matematika vključena sam baje je brezposelnih ekonomov velik...

Brezposelnih ekonomistov je veliko. Ampak tudi ekonomistov je v splošnem veliko, tako da...

Če te veseli matematika (in statistika) in se ji ne misliš odpovedati, je njena povezava z ekonomsko / poslovno / finančnimi vedami verjetno ena izmed karierno bolj vročih zadev. Ne vidim, da bi finančne institucije v naslednjih x letih nehale povpraševat po tovrstnih kadrih. Kvečjemu nasprotno. Plus to, da so tovrstna znanja (lahko) zelo dobro plačana.

Seveda se večina temu ogne v velikem loku in po liniji najmanjšega odpora zasledujejo cilj - kos papirja, imenovan tudi diploma. Potem pa imaš kup diplomantov, ki se sprašujejo zakaj ne morejo dobiti službe
crazy1.gif

Pa ne mislit, da navijam za Ekonomijo. Samo tisto Prešernovo ubogam - le čevlje sodi naj kopitar
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
ksz...

Poste glede strojnega prevajanja sem premaknil v svojo temo, tako da ne bo več offtopica v tej temi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
FMF končajo friki. jaz sem obiual v drugem letniku. za razliko od drugih matematik pri njih ne računaš neznank, ampak jih dokazuješ.
EF..brezveze, malo morje, če si povprečje si nula
Gradbeništvo, strojništvo super, sam dekle..boš izjema
FRI..če amš glavo..do ti
FOV. konkurenca FRI in EF sam če se pravilno obrneš. najbl bedno, namanj cenjeno, pa najširši spekter odprtih vrat

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Še najbolje je pa strokovnost (FRI varjanta) podkrepiti z znanjem organizacije in managementa (FOV) in zatem pogledati še malo v ekonomske vode (EF).
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj vem, da je na koncu SŠ malo zgodaj za takšne odločitve, ampak:

Namesto o fakulteti razmišljaj raje o zaposlitvi. Kaj te veseli, kaj bi rada v življenju počela. Faks je 4-6 let, delo je... well... glede na pokojninske reforme očitno do smrti.

Tako da raje razmišljaj v tej smeri. Kaj boš lahko počela 35-40 let, kaj te ne bo dan za dnem izčrpavalo? Kje boš našla voljo do sprotnega izobraževanja na svojem področju? Rada delaš z ljudmi?

Cheerleader

Zelenc'
16. jan 2010
3
0
1
hja tko je kar hočm delat u prihodnosti je pa tko.... in u pisarn in na trenu... malo mešano ne bi pa bla lih cele dneve u pisarn pa za računalnikam... dobr bi blo čim bl razgiban deu. Am Softi kokr si napisou strojna pa gradbeništvo supr sam ni žensk... se prau da tut na geodeziji je bl švoh... sam sj glede na to da me zanimata matematika pa tut geografija (kokr jo pomoje tut morš mal znt) ta faks ne bi biu tolk slb...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
Kaj je narobe če je ženska inž. strojništva ali elektrotehnike, v elektro bi še prej dobila šiht kot moški ker so pač tako redke na faksu bi ji bilo tudi precej lažje

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Kaj je narobe če je ženska inž. strojništva ali elektrotehnike, v elektro bi še prej dobila šiht kot moški ker so pač tako redke na faksu bi ji bilo tudi precej lažje

Na takšnih faksih je ženskam res veliko lažje, ker obstaja ogromno kandidatov, ki želijo pomagati
grin1.gif

Pa enkrat so naredili eno raziskavo in so ugotovili, da ženske v razvijalski (programerji) ekipi zvišujejo produktivnost. Zaradi tega nekatera podjetja vzamejo vsako žensko, ki zna vsaj malo programirati (ostalo pa jo bodo že naučili).

@Cheerleader
Glede medicine pa ne smeš gledati samo na točke.
Morala boš vložiti res ogromno dela, študij bo trajal vsaj 10 let, na koncu pa boš še zaradi pomanjkanja kadra delala ogromno nadur. Še na informativnem dnevu govorijo, da pred 35. letom ne pričakuj kaj preveč od življenja
grin1.gif

Raje premisli, ali boš vzdržala vse našteto, kot pa če boš sprejeta...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kar se zahtevnosti študija tiče, medicina ni nek bavbav. Pač faks kot vsak drug. Če ti ni všeč, boš garal cele dneve za neke mizerne ocene in pomanjkljivo znanje. Če pa te veseli, pa dosti narediš sproti, lažje povezuješ snov in si mirno vzameš 2-3 mesece na leto fraj. Glavni minus je edino trajanje. Ko imajo kolegi že službe in vpišejo podiplomca, se ti še vedno guliš za izpite. No ja, vsaj diplome ti ni treba pisat
smirk-1.gif
.

Če iščeš kombinacijo naravoslovja, dinamičnega dela in stikov z ljudmi... vsekakor razmisleka vredna opcija.

Kar pa se pogojev dela v Sloveniji tiče... well... upajmo, da bo šlo počasi na bolje.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Če te zanimata matematika in geografija, zakaj pa ne recimo meteorologijo? To je zelo zanimiva zadeva, mi je kar malo žal, da se nisem tja vpisal, ampak sem se na strojništvo. Pa ne, da bi bilo s strojništvom kaj narobe, ampak o meteorologiji prej niti pomislil nisem. Tam moreš pa združevati znanje fizike, matematike, ki je orodje fizike in pa geografije, torej poznavanje vseh geografskih značilnosti določenega kraja, ki vplivajo na vreme.

Drugače je pa tudi strojništvo v redu, punc imamo nekje 10%, kar še niti ni tako zelo slabo no
smile-1.gif
): sem v tretjem letniku, pa nam stružnice še niso pokazali, izbral sem pa tudi tako smer, kjer nam je tudi ne bodo; meaning: rok si še nisem umazal in si jih tudi ne bom. Kar je v bistvu zelo slabo za inženirja. Strojni faks sicer na splošno dela vedno slabše inženirje, sploh s to bolonjsko reformo so res zakomplicirali stvari, ampak to je že druga zgodba. Vsekakor je pa neprimerno boljša izbira kot pa kakšna družboslovna veda, vsaj trenutno je stanje na trgu dela tako, plus tega imaš narejeno eno konkretno stvar in izveš veliko stvari z veliko različnih področij.

Odločitev je tvoja, če te kaj konkretno zanima, me pa vprašaj.

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Sploh ne vem kaj se obremenjuješ s tem kje in kaj boš delala. To je zadnja stvar. Greš študirat kar te najbolj veseli, polovica ljudi ne dela to kar so študirali.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
ksz

Tudi, če ugotoviš da faks ki si ga izbrala, ni zate - imaš možnost prepisa na drugo fakulteto (ali ponavljanje, ampak to pri tebi ne pride v poštev). Lahko si pa vzameš kakšno leto pavziranja, in v tem letu mirno razmisliš KAJ te veseli, kaj bi delala... Boš videla, pritiskov je manj in v enem letu se lahko veliko pozanimaš, če poznaš koga na kakšnem faksu, te lahko tudi pretihotapi na kakšno predavanje da malo vidiš situacijo in se potem odločiš. Pozanimaj se o snovi pri predmetih...
Raje izgubi eno leto, kot pa da se odločiš študirat nekaj kar te ne veseli in boš na koncu zgubila veselje do česarkoli
wink-1.gif

V letu pavziranja lahko tudi izboljšuješ oceno mature (se mi zdi), če želiš met status in delat preko ŠS, se vpišeš nekam na en tisti dveletni "faks" pa plačaš cca 100€ za vpisnino in voila, celo leto imaš mir... Premisli.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Shai pravi:
Predlagam ti, da si pogledaš mogoče programa GING strojništva ali gradbeništva, ali pa tudi klasične programe strojništva in gradbenitva.
Tudi mene zanimata družboslovje in naravoslovje, pa sem se na strojništvu, sploh na svoji smeri kasneje zelo dobro našla, čeprav najprej nisem imela namena ptudirat tega.
Zna ti bit zelo zanimiva mogoče tudi radiologija...

radiologije ne moreš študirat, lahko greš na visoko strokovno izobrazbo, pa si potem inženir radiologije, če hočeš biti dr. radiolog je pa to specializacija po faksu

drgač pa avtorica - če ti organska kemija res ne leži oz. je ne prebavljaš, potem ti odsvetujem medicino (če nimaš strašne želje postat zdravnica) ker se v prvih letih tako nažreš te organske kemije, da ti pri vseh luknjah ven gleda

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
To je šlo tudi meni po glavi
hysterical-1.gif

Ekonomija - priporočam v primeru, da te vsaj malo zanima posel, računovodstvo, trženje. Službo boš že dobil.