Kam gredo cene v naslednjih nekaj mesecih?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.084
113
Kam, pravite, bodo šle cene ciglov, lesa, strešnikov, betona,... v naslednjih nekaj mesecih?
Pa za koliko%?

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Uh, če bi bil vedež, ne bi bil revež :). Ravno čakam na gradbeno dovoljenje, tako da tudi mene zanima. Zato raziskujem makroekonomsko situacijo, da bi vsaj malo razumel kam bodo reči šle...

Beton se niti ni tako zelo podražil, železo pa je v zadnjih mesecih tudi padlo. Kaj pa se bo zgodlo pa težko rečem. Z dvignjem obrestnih mer bo investicij manj. In potem se cene lahko umirijo. Cena dela pa bo ziher narasla, ker zaposleni potrebujejo vedno višje plače zaradi višanja življenskih stroškov. Koliko se bo to projeciralo na izdelke/polizdelke za gradnjo, bomo pa še videli.

Mislim pa, da takšne rasti cen za gradnjo, kot smo ji bila priča po kovidu, ne pride več v poštev. Ker potem bo bistveno ugodneje kupiti rabljeno nepremičnino kot graditi novo. Kar bo spet znižalo povpraševanje po osnovnih gradbenih surovinah.

Je pa treba vračunati še specifiko slovenskega prostora - trenutno sta v gradnji dva ogromna gradbena projekta (2 tir + karavanke), ki bosta še nekaj časa držala povpraševanje.

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Kot zanimivost, primerjam cene zadnjega leta:
Wienerberger modularc se je po ceniku od 06.12.2021 na 1.8.2022 cena dvignila za 25% (iz 59,50€ na 79,90€ (m3))
Tondach Plain 30 strešnik se je po ceniku od 06.12.2021 na 1.8.2022 cena dvignila za 28% (iz 19,48€ na 26,93€ (m2))

Optimizem pa mi vlivajo naslednji grafi (sicer globalni):

Cena železa:
1667242272927.png

Cena lesa:
1667242308597.png

Vir: https://tradingeconomics.com/commodity/steel

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Ted

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
Je pa treba vračunati še specifiko slovenskega prostora - trenutno sta v gradnji dva ogromna gradbena projekta (2 tir + karavanke), ki bosta še nekaj časa držala povpraševanje.

Povprasevanje česa?

Materiala? Tok spet nista velika ta projekta, da bi se to poznalo na dostopnosti materiala v Evropi.

Ali dela? To pa sploh ne, ker firme ki delajo tole, se ne ukvarjajajo z individualno gradnjo in investitorji. Marsikdo niti ne z visoko gradnjo, razen ce sami delajo kako naselje blokov ali his. To so povsem drugi ljudje.

• Všeč mi je
Reactions: tomi in MaverickT

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Kam, pravite, bodo šle cene ciglov, lesa, strešnikov, betona,... v naslednjih nekaj mesecih?
Pa za koliko%?
Jaz mislim (vem ne), da bomo zaplavali v recesijo, ki bo posledično umirila cene, ker bo toliko padla kupna moč (+ posledi ljudje se bojo potegnili nazaj z investicijami), da se bojo cene materiala začele vračati na neke znoznejše ravni.
Ker ob teh cenah energije bojo marsikatera podjetja (sploh energijsko potratna) primorana zaključiti s poslovanjem..kar bo pomenilo več brezposelnih (ničelna kupna moč) in hkrati manjšo porabo energije, kar se bo spet odražali v umiritvi cen tudi na tem področju.
A to se ne bo zgodilo v nekaj mesecih...v roku leta ali dveh pa se zna pokazat.

Na kratek rok mislim da cena materialu več ne bi smela naraščat, ker so že trenutne cene izven vseh normalnih mej.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
Jaz pa povsem resno... Lahko ti obljubim, da ti bo zadeva poglodala veliko zivcev. Ze ce bo slo vse po planu... In bomo razumeli, vsaj tisti, ki smo sli cez to.

Ko bos pop* na vsake toliko, se enkrat preberi... Bomo tboj ventil... :aplauz:

• Všeč mi je
Reactions: 8888

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
AvtoFun, kaj bo šele, ko bom na majstre čakal, pa k bodo kej slabo naredil... Bogi alterjevci :evil:

Tega ti pa niti rečt nisem hotel ker sem prijazen :valjamse: Sprva se še boš sekiral a je dobro narjeno, boš vido proti koncu, samo da pridejo in naredijo :evil: Hvala bogu da sem 98% ven s tega, čakam strokovnjaka že cel mesec da mi pride skupaj sestavit in zalepit en vrtni umivalnik, dobesedno 3/4 ure dela. Če vreme zdrži si ga konec tedna lepim sam.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in MaverickT

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Izvajalci imajo najbrz se dovolj dela in so se vedno vsi na visokih cenah in se bojijo/upajo da bodo cene samo se rastle.
Zima bo dober stres test za evropsko energetsko omrezje.
Ce bomo zimo prezivel brez redukcij potem je nekdo po mizi udaril.
Mogoce ne glej toliko na ceno, kot na to med koliko izvajalci bos lahko izbiral in kdaj ti bodo prisli zadevo izvesti (in kako) .
Trrenutno je marsikje tako, da ima nek dober in ugoden izvajalec dela dovolj za mesece (ali leta) vnaprej.
Je pa zimski cas bo lj primeren za iskanje ponudb kot poletni. Sploh ce je res maksna zima, potem gradbisca "pavzirajo" mogoce in imajo sefi nekaj vec casa za ponudbe.

• Všeč mi je
Reactions: MaverickT

tomi

Guru
1. sep 2007
18.601
9.815
113
40
MB
AvtoFun, kaj bo šele, ko bom na majstre čakal, pa k bodo kej slabo naredil... Bogi alterjevci :evil:
Ko bos cakal pa jih ne bo bos mel cas moderirat :)

sicer pa kot je ze nekdo pisal, ti tamanjsi ze jamrajo na zalogo, koncujejo obstojece projekte, novih ni na vidiku.

zadnjic govoril z znancem, je potnik za znamko barv pri nas, je reko med covidom ste vsi pobarvali kaj ste mislili, zdaj se pa ze kako leto gledajo na firmi, pa nic ne kaze na kako spremembo

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
sedaj gradit je na ravni samomora.
materaial drag oz. cene sibajo gor tedensko. Fabrke stojijo tako da bo problem z dobavami.

Beton in cena...cement žgejo na plin. Tak isto cegle keramiko apno...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
sedaj gradit je na ravni samomora.

To smo tudi poslusali 10 let nazaj. sluzbe so se izgubljale po tekocem traku, krede so bile s pribitkom 3% na pozitivno osnovo, fix 5-6% obresti. V glavnem, moral si biti nor... Danes poslusam, kako sem imela sreco, da smo takrat gradil. Ker za nazaj so vsi pametni.

Ce si delas streho nad glavo, je okno za spekulacije malo manjse in bajta je vedno strosek. In kdo pravi, da ne bo cez 5 let tezje kot danes?

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Pred desetimi leti so bile ponudbe 20% pod prohektantatsko oceno, letos je bila prejeta ena ponudba cetrtino visja od projektantske ocene.
Ali je ta izvajalec vse potencialne izvajalce izrinil pred oddajo ponudbe, ali pa je sedaj se vecja mafija kot pred 15 leti v casu gradbenih baronov..

• Všeč mi je
Reactions: sandra

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
To smo tudi poslusali 10 let nazaj. sluzbe so se izgubljale po tekocem traku, krede so bile s pribitkom 3% na pozitivno osnovo, fix 5-6% obresti. V glavnem, moral si biti nor... Danes poslusam, kako sem imela sreco, da smo takrat gradil. Ker za nazaj so vsi pametni.

Ce si delas streho nad glavo, je okno za spekulacije malo manjse in bajta je vedno strosek. In kdo pravi, da ne bo cez 5 let tezje kot danes?
Takrat niso fabrke ustavljal ker ninoz. je predrag plin. Sej so še tukaj jokal pred parimi meseci kako so dragi žeblji.

Kreda je najmanjsi problem. Ala kot kaj ti nuca denar za nova kola če novomoreijo čakaš leto dni.

Ali za jugonostagike. Evo vam juge.
Cement se je čakal na peronu in to.po vezah 10 vreč ...ali pa nov fičko.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.994
6.606
113
Kreda je najmanjsi problem. Ala kot kaj ti nuca denar za nova kola če novomoreijo čakaš leto dni.

torej danes imamo situacijo, da je denar, ker službe niso problem in OM so nizke in je kredo simpl dobiti in še poceni, material se pa dolgo čaka.

10 let nazaj je bila situacija, ko je material bil, ampak si bil kreditno nesposoben ali pa prevelik riziko, pa vsaj pol vrednosti nepremičnine si moral imeti našparanega in če ni bilo denarja v varžet, ti tudi čakanje ni kaj dosti pomagalo.

Po katerem scenariji je hiška bolj dosegljiva. Eni pa čakajo seveda, Godota, ker nikol ni ta prav cajt za nič.
Je, kot je. In iz tega narediš, kar najbolje lahko, ali pa ostajaš v kotu in jamraš z nič naprej.