Kalkulator, ki računa integrale in odvode?

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Namen imam kupit kalkulator, pa me zanima, koliko je računanje odvodov in integralov s kalkulatorjem sploh praktično? Se splača dajat 20 eur več za kalkulator s tako funkcijo? Če ima kdo izkušnje, naj prosim pove. Študiram namreč tehniko, pa bi mi včasih mogoče prišlo prav, ko ti že zmanjkuje časa.

(Glede foruma pa res ne vem, če je pravi.)

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Poglej v oddelek Šola je nora, kjer sem spraševal nekaj glede kalkulatorja, ki ga imam. Ima integrale, odvodov pa nisem uspel najti oz. je neka fukncija z diferencialom, samo je ne znam uporabit..

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Zanimivo, točno tak kalkulator sem gledal, kot ga imaš ti. Koliko si dal zanj? V BB je 32 eur.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Priporočam ti Texasa TI-84. Kalkulator je zelo uporaben saj ga uporabljaš za računanje vseh integralov, odvodov, matrik, diferencialnih enačb... Če ne drugo za preverjanje če si izračunal prav.

Je pa seveda zakaj in kolikokrat ga boš potreboval. Kaj študiraš?

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Študiram strojništvo uni.

Texas neki model ima kolega, pa mi ne odgovarja. Preveč zapleten sistem računanja. Sej verjetno se navadiš, ampak meni ni bil všeč.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Bivših 9000 tolarjev. Ni mi žal
smile-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Moja generacija je pri tvojih problemih uporabljala HP48G.
cheer.gif

Integrale in odvode se je bilo kljub kalkulatorju potrebno naučiti razumeti, da si študij lahko dokončal.
wink-1.gif

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
Jest sm tudi na FE pa pri matematiki sploh ne smemo imet nobenega kalkulatorja pri ostalih predmetih imaš pa lahko matematični priročnik tko da ne vem koliko bi to kaj pomagalo. Pa sej jih je dobr znat tako malo tudi za razumevanje ostale snovi kot je že rekel gs1422.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Saj moj namen sploh ni bil, da bi cel faks računal integrale s kalkulatorjem
hysterical-1.gif

Bolj me zanima zaradi same uporabnosti te funkcije, ker načeloma, (ugibam), ti lahko prihrani nekaj časa, namesto da določeni integral računaš na tisoč in en način, vržeš podatke v kakulator in voila, imaš 5 minut prihranjenega časa na izpitu.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Citat:
Integrale in odvode se je bilo kljub kalkulatorju potrebno naučiti razumeti, da si študij lahko dokončal.

Pri nas pa je bilo tako, da si z znanjem teh zadev lahko šele začel resno študirati.
tongue-1.gif

majana

Pripravnik
25. maj 2008
162
0
16
blah, kalkulatorji so za take zadeve bolj slabi, vsaj moj casio (570) racuna najbolj navaden integral par minut in z slabo natancnostjo. kako so boljsi, ne vem, veliko je odvisno od hitrosti procesorja, predlagam pa, da pred nakupom sprobas pri kaksnem kolegu.
ce ze rabis, priporocam tisto za pocketpc zgoraj.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Problem teh običajnih kalkulatorjev je, da odvodov in integralov ne računajo simbolično, ampak numerično. Numerične metode so pa vedno samo približki. Zato je pa pocket pc varianta res uporabna.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pri integralih je še numerična metoda dokaj dober približek, tako da mogoče stvar niti ni tako neuporabna. Obratno pa je pri odvodu, ki je numerično zelo občutljiv in se zna kalkulator zelo zmotiti.

Ni ga pa čez analitično reševanje
grin1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Seveda je odvajanje občutljivo, ker je operacija odvajanja neomejena.
grin1.gif
Problem pri integriranju je uporaba Simpsonove metode, če delitev integracijskega intervala ni dovolj fina. Takrat lahko začnejo prihajat ven zelo čudni rezultati.

Podobne teme