Kakšno varčevanje za ta malega?

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
Novemu članu družine bi naredil nek varčevalni račun ali kaj podobnega,
trenutno gledam rentno varčevanje na DH, 5,2% nominalno letno, pri minimalnem mesečnem pologu 25 € (pri 5-10 let varčevanju)

ve kdo za kaj boljšega,
ali pa obstaja kak paket depozit/obveznice/delnice?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
trenutno gledam rentno varčevanje na DH, 5,2% nominalno letno, pri minimalnem mesečnem pologu 25 € (pri 5-10 let varčevanju)

ve kdo za kaj boljšega,

PRVO pravilo
Račun naredi na svoje ime. Drugače ne boš mogel aktivno upravljat s tem premoženjem. Rabil boš blagoslov CSD, česar si ne želiš.
DRUGO pravilo
Vsaka varianta ima svoje pluse in minuse. Zaradi n faktorjev se lahko v prihodnosti izkaže katerakoli izmed teh za boljšo. Eni stavijo na zlato, drugi na srebro, tretji na depozit, četrti na zavarovalniške produkte z garancijo, peti na dolarje, šesti na forex ali stavnice.
Jaz imam nekaj denarja od sinov (otroški dodatki, denarna darila starih staršev za otroka, itd) na banki (da sem "likviden"), nekaj v srebru in zlatu, nekaj pa v skladih. In ne trdim, da je to OK. Odločit se moraš sam.

Osebno trenutno ne bi podpisoval nobene varčevalne pogodbe, kjer so obresti fiksno določene. EURIBOR gre gor in bo šel gor, obeta se inflacija. Banke z razlogom dajejo kredite vezane na EURIBOR.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ce je OM fiksna se jaz ne bi vezal za 10 let. Poglej se kak Lon, jaz sem lani tam dobil dobro ponudbo depozita. Je pa res da je z depoziti vec dela kot pa s trajnim pologom. Baje pa je neka fora pri skladih in CSD?!

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Chao, daj tole malo razloži glede CSD? Če sem jaz odprl račun za otroka na Volksbank (imam kartico) in sem poleg tega pooblaščen (imam svojo kartico na svoje ime) kako njihovo dovoljenje potrebujem da pač dvignem denar?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Pri depozitih baje ni sitnosti csd, pri vzajemnih skladih, delnicah... Pa baje ja. Vsaj tako je nekoc nekdo tule pisal.
Tudi za depozit bos rabil marsikje otrokov dokument. Za prvo leto bo se ok rojstni list, kasneje pa OS; PL

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Tiste babe se itak vtikajo v vse kar jih nič ne briga. Ne pobrigajo se pa za v nebo vpijoče probleme, tam so kot nemočni...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Moje mnenje. Če želiš varčevati za otroka in če hočeš da na koncu ne boš celo življenje varčeval , otrok pa od tega ne bo imel nič, nalagaj v nepremičnine ali žlahtne kovine. zakaj ?
Ker denar hitreje izgublja vrednost kot rastejo obresti, delnice so nezansljive.
Pred leti sem imel za dober avto denarja in bila je dilema ali avto ali nepremičnina, Danes bi bil avto star osem let in nič vreden, nepremičnina pa je pridobila 2,5 kratnik.
Tako da kratkoročno varčuj, ko so pa razmere ugodne za nakup pa kupi nekaj vrednega.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Kako zaboga naj ljudje varčujejo za otroka v nepremičninah, če želijo polagati recimo 50 EUR mesečno nekam?
Če že ima kdo 50.000 ali 100.000 EUR privarčevanih ob rojstvu otroka in je to namenjeno zanj, bo že vedel kaj s tem storiti pa ali kupi nepremičnino ali vrže v vrečko in predal, nekaj bo sigurno ostalo.
Večino zanima kako šele začeti varčevati ob rojstvu otroka. Kovine so zanimiva opcija, recimo varčuješ nekaj mesec in potem kupiš palico neke kovine v tej vrednosti in tako naprej. Problem je samo, ker so trenutno kovine v padcu in noben ne ve kdaj se bo trend obrnil in koliko časa, če sploh bo trajalo, da prideš nazaj. Poleg tega je to dobro imeti v sefu in plačuješ še to.
Po drugi strani imeti denar na nekem računu pa žalostno gledaš nične obresti in pač veš, da boš na koncu imel sicer manj kot si notri dajal, ampak nekje tam tam pa bo (kar pri kovini ni nujno).

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.942
113
Ljubljana
hmpg.net
http://www.efinancialnews.com/story/2011-02-11/dutch-pension-fund-gold-regulator

Tudi tile verjamejo v zlato
cool-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Kako zaboga naj ljudje varčujejo za otroka v nepremičninah, če želijo polagati recimo 50 EUR mesečno nekam?
Če že ima kdo 50.000 ali 100.000 EUR privarčevanih ob rojstvu otroka in je to namenjeno zanj, bo že vedel kaj s tem storiti pa ali kupi nepremičnino ali vrže v vrečko in predal, nekaj bo sigurno ostalo.
Večino zanima kako šele začeti varčevati ob rojstvu otroka. Kovine so zanimiva opcija, recimo varčuješ nekaj mesec in potem kupiš palico neke kovine v tej vrednosti in tako naprej. Problem je samo, ker so trenutno kovine v padcu in noben ne ve kdaj se bo trend obrnil in koliko časa, če sploh bo trajalo, da prideš nazaj. Poleg tega je to dobro imeti v sefu in plačuješ še to.
Po drugi strani imeti denar na nekem računu pa žalostno gledaš nične obresti in pač veš, da boš na koncu imel sicer manj kot si notri dajal, ampak nekje tam tam pa bo (kar pri kovini ni nujno).
Zlato si lahko vzidaš v stanovanje / hišo kamorkoli, tla , zid, lahko si vzidaš svoj sef, karkoli. Če nalagaš za otroka je naložba dolgoročna in nihanja gor dol te ne prizadanejo.
Kar se pa tiče nepremičnin je pa stvar taka. 50€ na mesec, par let se nabere recmo 3000€ pa mulcu kupiš 10.000 m2 gozda na slabši legi ali pa recimo 300 m2 zelnika,ali 4000 m2 gozda na lepi lokaciji, pa še drva imaš.....

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik dsf pravi:

Kar se pa tiče nepremičnin je pa stvar taka. 50€ na mesec, par let se nabere recmo 3000€ pa mulcu kupiš 10.000 m2 gozda na slabši legi ali pa recimo 300 m2 zelnika,ali 4000 m2 gozda na lepi lokaciji, pa še drva imaš.....

Pa ti si res mal...
bonk.gif

Kot prvo kje je tukaj nepremičnina? Kot drugo, kaj bo mulc pri recimo 18ih z gozdom? Si ga ti hotel met?

Pa niste resni tle gor, res ne. Vse kar vidte so nepremičnine, kot da je to nekaj najboljšega na svetu. Je, ČE imaš denar za kupit, ampak to ni tistih 50€ na mesec, ki ga daješ na stran za otroka....

@all:

Volksbank ima nek TRR za otroke, kjer je letno 2,5% obresti, pa dobiš še bančno kartico za otroka in tudi zase.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.144
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Kot drugo, kaj bo mulc pri recimo 18ih z gozdom?
Nihče pri zdravi pameti ne bo dal 18 letnemu mulcu denar, ki ga je varčeval zadnjih 18 let.
Ker mulc bo
- kupil napimpanga 8 let starega golfa
ali
- s klapo šel 14 dni na morje in bil mrtvo pijan
ali
- če je bolj avanturist, 14 dni kurbanja na Tajskem.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Kot drugo, kaj bo mulc pri recimo 18ih z gozdom?
Nihče pri zdravi pameti ne bo dal 18 letnemu mulcu denar, ki ga je varčeval zadnjih 18 let.
Ker mulc bo
- kupil napimpanga 8 let starega golfa
ali
- s klapo šel 14 dni na morje in bil mrtvo pijan
ali
- če je bolj avanturist, 14 dni kurbanja na Tajskem.
mogoče ga bo porabil za fax?!?
sicer pa kar bo naredil z denarjem je potem njegova odločitev...
potovanje po tujini je lahko tudi velik +...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik mcn pravi:

ve kdo za kaj boljšega,

Kaj pa če bi varčeval zase in pustil otroku da se razvije v normalnega človeka ki pač ne bo imel v glavi da je itak vseeno za njegovo prihodnost ker njegov stari [censored] za njega špara in da mu itak ne more nič biti in da je preskrbljen? Torej varčuj zase morda delo nekaj v depozitu, kupiš kakšno nepremičnino in bo itak enkrat po tebi dedoval če si bo to zaslužil sicer pa prodaš in uživaš starost. Dajte otrokom pustit da se sami razvijajo in poskrbijo za svojo prihodnost in ne kretenov ter narkomanov delat iz njih.
zmaga.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Glede na to, da bodo slej ko prej uvedene šolnine, morda tovrstno varčevanje ni slaba ideja. Mi smo še vsi navajeni, da je šola (skoraj) zastonj.