Kaksno baterijo uporabit za 12V napajanje

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Torej na motorju imam 12V na akumulatorju, ta se seveda polni redno.

Sedaj pa bom zmontiral alarm in ker nima lastnega napajanja,bi rad nekak to usposobil, torej da v primeru če mi nekdo precvika žico z akumulatorja in potem nagne motor, da se vseeno sprozi alarm.

Kaksno baterijo uporabit?
Namreč vezal bi to tako,da vežem kabel iz nove baterije pa do sedanjega akumulatorja in da se bo istočasno filala tudi nova baterija ( ali se motim? ) , in alarm bo vezan na novo baterijo ali pa vzporedno na obe ( če je to OK ? ).

Hvala za nasvete !

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Vzameš kakšno NI-CD baterijo od baterijske mašince, 12V seveda, vežeš jo pa tako, da se polni preko diode, zato se ne more sprazniti v obratni smeri. Ni to idealno delovanje za tako baterijo, vendar za tvoje potrebe bo sigurno zdržala dolgo.
Če ti je to prevelika/premočna, jo lahko sestaviš iz 10 členov velikosti AA (NiMh ali Ni-CD akumulatorčki).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Mi lahko samo še svetuješ kaj kupit ter kako zvezati? Pa po domače prosim,ker nisem elektronik da bi te zadeve poznal po načrtih.

Če prav razumem,mroa biti vezava sledeča:

Alternator motorja - > originalni akumulator -> dioda (katera?) -> baterije v skupni moči 12V -> alarm motorja ( centrala,sirena,...)

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Zdravo

Jaz to zadevo rabim samo za v primeru ČE mi prekinejo žico z akumulatorja,torej snamejo klemo dol.
Drugače bi jaz to skos na nek način polnil, to dodatno baterijo bi imel za rezervo v primeru da bi sneli klemo mi z akumulatorja mislječ da je alarm ugasnjen, potem pa ko bi nagnili motor,bi mi zadeva vseeno piskala ter me opozorila.

upam da je razumljivo kaj želim narediti.
16V nebo prevec?
Kako vezati to potem?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
V IC so mi svetovali tole, da priklopim DIREKTNO na obstoječi akumulator. Nato pa iz novega akumulatorja vn povlečem kabel do alarma. OK ?
http://www.ic-elect.si/catalogue.aspx/Ostali%20elementi/Akumulatorji/240012121100

827-FG20121.jpg

Samo to je kar velika zadeva
frown-1.gif
, nimam kam spravit tega.

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
635
113
16V pri kondenzatorju je max napetost, ki jo še prenese. Če boš kondenzator vezal vzporedno na akumulator se bo napolnil samo na 13,8V. A imaš mogoče podatke od alarmne naprave, kakšen tok rabi v stanju pripravljenosti in kolikšnega ko piska?
Bi se potem dalo izračunati koliko dolgo bo naprava delovala, če se akumulator odklopi.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
635
113
Sem naredil en izračun na "suho".
Če alarm rabi samo 10mA, bi pri 22000uF kondenzatorju alarmna naprava delovala cca 10sekund. Kasneje pa bi napetost na kondenzatorju že padla pod 9V in alarm verjetno nebi več deloval. (Predpostavljam, da ima vezje noter 7405, ki napetost zniža na 5V). Najboljše bi bilo da probaš, ker 4€ ni nek dnar.

Nazadnje urejeno: