Kakšni dobri guide-i za flash fotografijo?

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Jaz mam obe knjigi od mcnally-ja v PDF-ju, tak da če hočeš, daj mail pa ti pošljem. Al pa se pri meni oglasiš na kaki učni uri
smile-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
strobist.com

Preberi si Lighting 101 in 102, pa boš že na dobri poti. Sicer pa boš tako ali tako ugotovil, da gre v večini primerov za trial&error. Predvsem je važno da razpoznaš, kje delaš napake, tako da jih ne ponavljaš. Sam imam trenutno 3 fleše in mi je prav zabavno postavljat kakšen setup, pa magari če gre za fotko kamjona iz lego kock
smile-1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Še en glas za strobistove Lighting 101 in 102. Ko daš vse skozi - ne samo prebereš vse eno za drugim, ampak tudi sam probaš določene stvari, vidiš flash fotografijo v čisto drugačni luči.

Edino to je lahko problem, da strobist redko uporablja en sam eksterni flash
wink-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Ko daš vse skozi - ne samo prebereš vse eno za drugim, ampak tudi sam probaš določene stvari, vidiš flash fotografijo v čisto drugačni luči.

To pa 100%. Najbolje je, da opraviš vse assignmente, tudi na flickru si lahko ogledaš kako so drugi delali.

Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
wink-1.gif

To pa mislim da danes ni več tak problem (imet več flashov). Kot sem že prej napisal, imam 3. Enega sem nabavil original olympus (fl-36), mislim da sem dal okrog 200 eur za rabljenega. Potem sem nabavil wireless triggerje (cca 40 eur prožilec + 2 recieverja, recieverja imata tako hot-shoe kot pc-sync). Potem sem se prijavil na ebay (hehe
grims-1.gif
) in naročil sicer iz anglije, dobil pa iz kitajske dva fleša, ki sta me skupaj s poštnino in DDV-jem stala nekaj manj kot 120 eur. Fleša sta sicer manualna, tudi glava je brez zooma (fiksnih 35mm), vendar se vrti v vse smeri. Imata vgrajen tudi optični slave z možnostjo "preskoka" prvega bliska, tako da niti ni nujno da vedno uporabim wireless prožilec. Normalno se prožita tudi z uporabo vgrajenega fleša na fotoaparatu, ki mu pač do konca zmanjšam moč, če ne želim da vpliva na fotografijo.

To so bile moje dosedanje "investicije" (poleg fotiča in objektivov jasno), nabavil bi si rad še gele in nekaj modifikatorjev, trenutno imam samo belo bounce marelo, želja je še srebrna in zlata ter shoot-through, kakšen odbojnik in stativ ter softbox in mogoče kakšen studijski fleš (kit variante). Ob priliki
smile-1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
wink-1.gif

To pa mislim da danes ni več tak problem (imet več flashov).

Itak. Jaz sem mislil na konkreten primer, kjer je ynos napisal, da je kupil (en) eksterni flash. Dokler situacije ne "popravi", bo precej strobistovih postov lahko le bral
wink-1.gif

Sam imam dva sigmina flasha za canona in dva receiverja in prožilec z ebaya. Za moje potrebe čisto zadostuje.

So pa fotke tudi z le enim off-camera flashem neprimerno bolj zanimive.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
S Canon 7D se da prav zanimivo delati, ker ima transmiter ze v vgrajenem flesu. Lahko se prozi zraven in osvetli, ali pa bliskne samo zaradi signala. Tako da dva zunanja + 7D je zmaga
smile-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Danes sme mel obiske, med drugim 1,5 letno punčko, pa sem malo fotkal. Šele zdaj vidim, kaj sem zamujal brez flasha. Fotke so res kul.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: