Kaksne orglice za zacetnika ?

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Torej otroci so dobili igracko ene kitajske orglice za 3 eur, pa se ze par dni jaz igram z njimi.
Na glasbeno teorijo (duri, moli, lestvice kao harmonicna, kromaticna, itd.) se ne spoznam kaj dosti, tako da ne vem, kako so te orglice uglasene. Vem samo, da imajo 16 lukenj v 2 vrstah in da se ob hkratni uporabi spodnje in zgornje luknje slisi dodaten ton (ne vem, ali terza ali oktava ali echo efekt).

Z njimi po notah lahko bolj ali manj zadovoljivo zaigram precej otroskih pesmic, npr. Mali potepuh (Mozart), Oda radosti, itd. Nekatere so (vsaj zame) tezje, predvsem tiste z visanimi in nizanimi notami (npr. kekceva pesem) in jih se ne znam izvajat...

Ker bi si rad nabavil kaksne bolj resne in kvalitetnejse orglice, me zanima, kaj predlagate. Predvsem bi rad igral obicne pesmice, prej klasiko kot se izzivljal s kakim bluesom ali jazz-om...

Na eni strani sem zasledil, da se za zacetek kupi Hohner Blues Harp, uglasene na "C". Glede na to, da so diatonicne me zanima, ce bodo imele enak razpored tonov kot jih imajo te kitajske in ce jih bom lahko na enak nacin uporabljal ali se bom moral zacet ucit znova ...

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Ne spoznam se nekaj na orglice, vem pa (ker je kolegica kupovala za fanta), da nekak najbolj začetnikom predlagajo Blues Harp ali Pro Harp v C-ju, diatonične. Zdej če si igral orginal Odo radosti, ki je v d molu, bi sklepala, da so tvoje orglice molovske. A nimajo nobene oznake?
Verjetno bi ti v glasbenih trgovinah znali svetovati, vzami svoje orglice s sabo in povprašaj.
Ali pa poskusi še tukaj : http://forum.zidaric.net/index.php , verjetno ti bo znal kdo pomagat.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Predlagam kake Lee Oscar ali Hohnerjeve.
Na tukaj.
Sicer pa sem jih sam kupil preko ebaya. Cenejše kot pri nas in tudi več izbire.
Pa ne gledat najcenejših. Pod 20 € po mojem ni smiselno gledat.