Kakšna vodila.

nnnnn

Zelenc'
2. jun 2014
25
0
1
Imam pet let star računalnik Medion iz hoferja. Zanima me kakšna vodila ima na matični plošči, Sata 1,2 ali tri. Sem malo gledal po podatkih pa nikjer ne piše. Baje da se vidi to na matični plošči, mi lahko gdo pove kak to zgleda in kaka je razlika med temi tremi Sata priključki. Rad bi priklopil SSD disk, pa ne vem če ga lahko gor zmontiram v mojo kišto.

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Daj oznako matične plošče, pa se pogleda kakšne SATA priključke ima.
Če ne znaš prebrati oznake, pa si pomagaj s programom Speccy ali CPU-Z in prilepi sliko prave strani v post.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Sata priključek je za nazaj združljiv, tako da bo ssd delal v vsakem primeru. Samo lahko se zgodi da bo delal počasneje, če gre za starejši sata.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Brez problema lahko kupiš in priklopiš SSD. Glede na starost računalnika bi rekel da imaš SATA 2, ampak vsi trije so med seboj kompatibilni - razlika je le v hitrosti prenosa. SSD bo tudi na SATA 2 precej hitrejši od tega kar imaš sedaj.

nnnnn

Zelenc'
2. jun 2014
25
0
1
Hvala fante, to mi zadostuje. Samo, da bo delalo, ker itak mam namen kišto v bodoče menjat in galahko pol prestavim v novi PC. Tako, da bom kupil malo bolj hiter SSD ki bo kos tudi novemu računalniku. Raskiral bi za samsunga pa nevem še kako velikega. Verjetno tam nekje 250 ali pa 500 giga.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
S Samsungi so bile neke težave, kateri modeli so "prizadeti" pa ne bi vedel na pamet.

Zakaj pa kupuješ 250 ali 500 giga zadevo? To je overkill. Če že imaš not navaden disk, ti naj še naprej služi za shranjevanje podatkov. Za operacijski sistem, programe in "delovne" datoteke pa boš imel verjetno tudi 120GB SSD dovolj (vsaj meni je).

Trenutno je top shit bojda tole: https://www.mimovrste.com/ssd-diski/crucial-ssd-trdi-disk-bx100-250-gb-25-sata3-mlc-7mm?v=740167
(med 120 in 250 verzijo ni veliko razlike v ceni, tako da se ti splača vzeti večjega)

nnnnn

Zelenc'
2. jun 2014
25
0
1
Sem tudi jas slišal, da so bile neke težave pri samsungih. Samsung je malo hitrejši pri zapisovanju, če se ne motim. Pri branju pa sta nekje enaka kar je bol važno ane. Maš prav da 500 giga glih nebi rabil tak da bo res 250 zadosti.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Sicer odvisno kaj boš počel, ampak navadno je bolj važna hitrost branja kot pisanja (pišeš namreč veliko manj kot bereš).

nnnnn

Zelenc'
2. jun 2014
25
0
1
Ja res je večinoma računalnik bere dol z diska. Zapisovanje pa itak rabimo enkrat ko se nalaga OP in tu pa tam za kaki program. Vsaj jas ga za kaj drugega nebi rabil.
Hvala za podano mnenje.

Podobne teme