kakšna barva ozadja?

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
jo!
dosti sem za računalnikom in me zanima, pri kateri barvi ozadja podlage, na katero pišeš, oči najmanj trpijo, oziroma je najbolj zdrava za gledanje (več ur). se mi zdi, da sem prav zaradi zrenja v zaslon dobil tudi očala za na daleč (sicer z majhno dioptrijo), a si ne bi rad še poslabšal vida. kaj svetujete? je boljše, ne vem, črne črke na beli podlagi, ali črne na zeleni, ipd ...?
hvala

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Priporočam, da si zadeve printaš. Meni nobeno ozadje ni pomagalo. V SŠ sem imela dioptrijo 0,5/0,75, štiri leta kasneje mi je zaradi računalnika narasla na 0,75/1, v roku enega leta pa sta obe očesi krepko presegli enko (mislim, da 1,75). Niti eno leto nisem imela novih "stekel", si bom mogla že nove dat narediti. Tolk o računalniku.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Kaj pa vem, če je to od računalnika..., sam imam isto dioptrijo že 15 let, pa sem dnevno za računlnikom zadnjih 5 let, 10+ ur dneveno

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Vedno so nam govorili, da je zelena barva očem najbolj prijazna, da se na njej spočiješ oči.

Vendar pa računalnik naredi svoje in tudi očem oprijazne barve ne bodo kaj dosti koristile za tvoje oči. Najboljše je, da čim manj delaš na računalniku, pa bodo tvoje oči spočite.
smile-1.gif

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
dobra.
zdaj pa mi ti povej, kako naj novinar brez računalnika piše članke. članke za splet, da ne bo pomote.
pač služba, =bi ga.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Ja, potem pa ima ta novinar res veliko dela, da 10 ur na dan piše članke na računalnik.
grin1.gif

Marsikdo material prvo spravi na papir, nato pa s prepisovanjem spravi besedilo v računalnik (medtem, ko prepisuješ na računalnik, začneš besede lepše oblikovati) in naredi čistopis.

Mene so uničile tabele, tabele, tabele. Nič ni pomagalo, da sem celice barvala v zeleno.
grin1.gif
Fora je v teh črtah, ki jih vidiš in spremljaš z očesom - mene oči od tega kar bolijo. Tako kot, če v wordu pregleduješ tekst, ki si ga napisal in to delaš s kurzorjem - samomor za oči.

edit: No, hotela sem samo povedati, da si je potrebno prihraniti čim več, še preden ugotoviš, da vse kar boš ti hranil je keš za nova očala.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Kot prvo, zaslon mora biti LCD, ker pri CRT-jih se pojavlja utirpanje, ki ga oko zaradi vztrajnosti zenice ne zazna, opazi se npr. če s kamero posnameš ekran in potem to predvajaš na crt ali tv. Tam se utripanje ponavadi ne sinhronizira in je zato bolj opazno. Pri LCD utripanja ni, ker se slika tvori na drugačen način (s prižiganjem in ugašanjem pixlov - majhnih pikic, iz katerih je sestavljen zaslon), kot pri crt, ko se slika na ekran izrisuje v obliki črt.
Črne črke - bela podlaga je mislim da še najboljša kombinacija. Potem moraš še povečati kontrast in zmanjšati svetilnost.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-372
113
ja baje je tista zelena, k jo imajo v bolnicah, in kirurgi najbolj sproščujoča... sm mel tud sam neki časa na desktopu tako barvo, pa je bila res mirna...
103567-barve.jpg

Priponke

• 103567-barve.jpg
    103567-barve.jpg
    5,8 KB · Ogledi: 413
Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
ksz

meni tudi zmeraj bolj najedajo monitorji..zdaj se že pol leta solzim kot mlad maček na koncu službe
bonk.gif
pa že od nekdaj uporabljam LCD zaslone..pa spreminjam lego pa kontrast..

sem bil na pregledu za oči pa pravijo da odlično vidim-nimam še očal.
zmaga.gif

zgleda da mi škodi branje drobnega teksta, pa tabele..tako da ob vsaki priliki raje gledam tisto, na čemur se oko najbolj spočije
evil.gif
)

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Takšen odtenek zelene, ki jo uporabljajo v kirurgiji, je med drugim tudi praktičen, ker je v zelo dobrem kontrastu z barvo krvi.
smile-1.gif

Drugače pa kadar moram več časa intenzivno strmet v monitor ponavadi še dodatno znižam kontrast in brightness. Bele načeloma sploh ne uporabljam, veliko raje pišem po bež obarvanem ozadju.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ja baje je tista zelena, k jo imajo v bolnicah, in kirurgi najbolj sproščujoča... sm mel tud sam neki časa na desktopu tako barvo, pa je bila res mirna...

Tako ozadje so imeli win 95.Zdej gre pa itak vse na lepoto.