Kakšen računalnik imate?

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Naj vsak napiše kakšen računalnik ima in kakšen operacijski sistem uporablja?

Monitor: Samsung UHD 28" U590D
Konfiguracija:
Procesor: i7 4820 3,7 ghz Overclockan na stabilnih 4,5 ghz
Hladilnik procesorja: Corsair H50i
Os. Plošča: Asus SABERTOOTH X79
Ram: 32Gb Rama 1666 mhz
Grafična: nVidia GT770 4 gb
Diski: 4x SSD 128 gb Samsung EVO ( 2x2 Raid 0 - 2 diska po 256 gb) Na enem teče win 8.1 na enem pa MacOX 10.9.4
+ 1x 3tb WD Red
Napajalnik Corsair 750 CS
Ohišje: Cheaftech
Miška: Logitech m705
Tipkovnica: Logitech ???

Ko sem kupoval sem se zgledoval po tem videu:
https://www.youtube.com/watch?v=K9CNsBCmrNg&index=2&list=PLBsP89CPrMeOwWHwmD6FzkKIca-GjAD_f

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Faili v tvoji konfiguraciji: SSDji v RAID0 in WD Red v ne-RAID konfiguraciji. Oboje ni priporočljivo, in sicer iz enakega razloga - izgube podatkov.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Me pa res zanima za kaj uporabljaš tak sistem ? Za domačo ali poslovno rabo ?

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Jaz mam nov računalnik ... no zdej bo že dve leti kmalu star, sam je še vedno "nov"
smile-1.gif

Win 8.1 ..najbolj vesel sem bil SSD diska
smile-1.gif

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Faili v tvoji konfiguraciji: SSDji v RAID0 in WD Red v ne-RAID konfiguraciji. Oboje ni priporočljivo, in sicer iz enakega razloga - izgube podatkov.
Najprej napiši kakšen računalnik imaš, potem pa obrazloži zakaj ni možno imeti 2 ssd diska v raid 0 na katerem imaš win 8.1 potem imaš še 2 diska ssd isto v raid 0 na katerem imaš MacOS 10.9.4, potem imaš pa še posebej en disk samostojen brez raida samo za shranjevanje podatkov. NPR: Sistem im procesija mi teče na disku (Adobe primere, fotoshop 4k editor...) vse mape kot so namizje, priljubljene, slike, videi, dokumenti so pa shranjene na WD disku ki je samostojen. (tudi če bi se raid sesul - se mi še v 7 letih ni nikoli) bi imel vse na varnem + še redno delam backup na time capusle). Obrazloži kako to ni mogoče in zakaj, če to delam in je to največ kar lahko stisnem iz sistema?

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Me pa res zanima za kaj uporabljaš tak sistem ? Za domačo ali poslovno rabo ?
za Facebook, pesjanso, mine, winamp, mogoče kak film pogledam na YouTube.
evil.gif

Ampak še vedno nisi napisal konfiguracijo svojega, samo neumestne komentarje daješ, torej?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Ne vem zakaj se razburjaš. Nisem napisal da je nemogoče, ampak da ni priporočljivo. Delaj pa seveda kar ti paše, saj je tvoj računalnik. Jaz in pa verjetno še marsikdo drug ne bi imel takšne konfiguracije - sploh tisto glede SSD in RAID0. O tem je že bila debata v eni drugi temi, zato bodi to dovolj.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Ok, predem dam komentar na zgornji sistem, napišem mojega:

Cooler Master CM690 ohišje z 5x140mm in 3x120mm ventilatorji nastavljenimi na minimalno hitrost
i5 Ivy Bridge procesor na 3,2ghz (ne vem točno kateri model, ker nisem za tem compom)
8GB Crucial Ballistix rama
AMD Radeon HD5850 1GB
120GB SSD Samsung 840 za sistem
1TB Seagate Baracuda 7200.14 Sata3 za tekoče deloven podatke
2x640GB WD Caviar Blue v Raid 1 za važne podatke
1x640GB WD Caviar Blue za Torrent
Zunanji 3TB USB3 disk za filme in podobno
Zunanji 2TB disk 2,5 za zunanji backup
Monitor LG24" IPS
Tipovnica Logitech MK520
Miška Logitech Performance MX

Sistema že par let nisem nadgrajeval (razen SSD-ja), saj ga ne uporabljam kaj dosti (zdaj večinoma Dell Studio 1555 laptop) ali iPAD-a.

Včasih (pred SSD-ji) sem imel dva WD640 v RAID0 in je bila za tiste čase solidna hitrost, danes pa je SSD že brez raida dovolj hiter za moje potrebe.

V zgornjem (od avtorja teme) sistemu me moti predvsem single disk za podatke. Tudi če 7 let ni odletel, še ne pomeni da ne more jutri (vejremi, sem videl pol leta star disk ki ga je pobralo).

Jaz bi veliko lažje spal če bi dal oba para SSD-jev v Raid 1, 3TB disk pa uporabil za backup in manj važne podatke. Pa še hitreje bi delalo, ker zdaj sistem hitro teče iz SSD-jev, potem pa dostopa do precej počasnejših podaktov na klasičn disku, kar ga precej upočasni.

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
V zgornjem (od avtorja teme) sistemu me moti predvsem single disk za podatke. Tudi če 7 let ni odletel, še ne pomeni da ne more jutri (vejremi, sem videl pol leta star disk ki ga je pobralo).
Lahko odleti čez 5 min, ampak tudi če odleti lahko zgubim max za 4 ure dela in brez izgube podatkov. Ko se projekt konča se prenese na wd disk. tam ni raida niti ni stalega dostopa. samo arhivirani podatki. (jaz sem v službi videl 4 dni star disk ki ga je zašmelcal ssd votex ki so kao "najači")

Citat:
Jaz bi veliko lažje spal če bi dal oba para SSD-jev v Raid 1, 3TB disk pa uporabil za backup in manj važne podatke. Pa še hitreje bi delalo, ker zdaj sistem hitro teče iz SSD-jev, potem pa dostopa do precej počasnejših podaktov na klasičn disku, kar ga precej upočasni.
Tvoj predlog bi mi dal nekje 50% manj prostora proformance naj bi bil isti. No risk no fun
zmaga.gif

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Nimam stacionarca

i5 2430 3ghz
4gb rama
750gb disk
ati radeon hd6730 - ali nekaj podobnega
intel hd3000

Dokler dela ne menjam, ker je konfiguracija čisto spodobna za to kar jaz potrebujem.

Punisher7543

Pripravnik
21. sep 2011
125
0
16
Pa se mojo konfiguracija (stara skoraj 5 let, vendar še zmeraj poganja vse zahtevne programe in špile).
-Intel i7 920 2,8 GHz
-8 GB Crucial rama
-Matična plošča Supermicro X8SAX
-Ati radeon HD 4890 (gre počasi v pokoj, nadomestil jo bom z r9 290 tri-x)
-SSD Samsung 840 EVO 120Gb (sistemski)
-1 TB WD (podatki)
-Windows 8.1 Enterprise
-Miška: Logitech MX Perfomance, Tipkovnica: Logitech K750

Me pa zanima kako je uporabniku ("Vprasaj") uspelo naložiti Mac OSX na običajen PC ? Me že nekaj časa zanima, če bi se dalo naresti, pa ne v virtualni mašini ampak nasplošno namestit na disk in zagnati kot dual boot WIndows 8.1 in Mac OSX.

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
Citat:
Uporabnik Vprasaj pravi:
Naj vsak napiše kakšen računalnik ima in kakšen operacijski sistem uporablja?

Monitor: Samsung UHD 28" U590D
Konfiguracija:
Procesor: i7 4820 3,7 ghz Overclockan na stabilnih 4,5 ghz
Hladilnik procesorja: Corsair H50i
Os. Plošča: Asus SABERTOOTH X79
Ram: 32Gb Rama 1666 mhz
Grafična: nVidia GT770 4 gb
Diski: 4x SSD 128 gb Samsung EVO ( 2x2 Raid 0 - 2 diska po 256 gb) Na enem teče win 8.1 na enem pa MacOX 10.9.4
+ 1x 3tb WD Red
Napajalnik Corsair 750 CS
Ohišje: Cheaftech
Miška: Logitech m705
Tipkovnica: Logitech ???

Ko sem kupoval sem se zgledoval po tem videu:
https://www.youtube.com/watch?v=K9CNsBCmrNg&index=2&list=PLBsP89CPrMeOwWHwmD6FzkKIca-GjAD_f
tak šrot sem jaz že menjal pred 8mimi leti
bonk.gif

Punisher7543

Pripravnik
21. sep 2011
125
0
16
Ok hvala za navodila, mogoče se bom pa res za hec spravil in namestil Mac OSX kot je opisano v navodilih. Enkrat sem že nekaj probal v tej smeri, vendar sem potem mogel za vsak zagon Windows spreminjat AHCI način v biosu. Sem že hotel zdwanlovdat tole verzijo http://iatkos.me/iatkos-releases/ , vendar je treba donirat, da dobiš zadnjo verzijo.

LP

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Ok, predem dam komentar na zgornji sistem, napišem mojega:

Cooler Master CM690 ohišje z 5x140mm in 3x120mm ventilatorji nastavljenimi na minimalno hitrost
i5 Ivy Bridge procesor na 3,2ghz (ne vem točno kateri model, ker nisem za tem compom)
8GB Crucial Ballistix rama
AMD Radeon HD5850 1GB
120GB SSD Samsung 840 za sistem
1TB Seagate Baracuda 7200.14 Sata3 za tekoče deloven podatke
2x640GB WD Caviar Blue v Raid 1 za važne podatke
1x640GB WD Caviar Blue za Torrent
Zunanji 3TB USB3 disk za filme in podobno
Zunanji 2TB disk 2,5 za zunanji backup
Monitor LG24" IPS
Tipovnica Logitech MK520
Miška Logitech Performance MX

Sistema že par let nisem nadgrajeval (razen SSD-ja), saj ga ne uporabljam kaj dosti (zdaj večinoma Dell Studio 1555 laptop) ali iPAD-a.

Včasih (pred SSD-ji) sem imel dva WD640 v RAID0 in je bila za tiste čase solidna hitrost, danes pa je SSD že brez raida dovolj hiter za moje potrebe.

In kako ti je všeč miška? Meni je najboljše kar sem sprobal, edino večkrat jo moram polniti, kar pa itak ni problem, sej ko ugasnem dam na usb polnenje,..

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Glede miške imam deljene občutke. Kupil sem jo zaradi Darkfield tehnologije in to dela res ok, na vsaki površini, precizno in zanesljivo. Fan je tudi Unifying senzor, ker imam za miško in tipkovnico lahko en sam USB sprejemnik.

Moti pa me ergonomija in sicer najbolj dvignjen rob na desni strani. Prej sem imel MX1000 in mi ej dosti lepše pasal v roki. Gum bi lahko bil kakšen več (za tako drago miško) oziroma bolje postavljen (tisti pod palcem ni ravno uporaben). Zdi se mi da je bil tukaj predhodnik boljši. Moti me tudi da ni več prikaza baterije (oziroma je samo na začetku) ter da je treba zadevo bolj pogosto polinit. Saj MX 1000 je bilo treba tudi, a si imel cradle in je bilo skoz napolnjeno, tukaj moraš pa priklapljat kabel.

Žal mi pa, saj dela res dobro.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Ksz

Sam kera tema, tuddi meni je taprve na misel prislo da je to odprl en mamin sincek ki mu je fotr v rit utaknil se eno igracko in zdaj nima nobenega da bi se mu pobahal
smile-1.gif