Kakšen koaksialni kabel?

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
Povezati moram eno kamero na projektor, ki bo prikazoval dogajanje v enem prostoru. Povezavo sem si zamislil preko kompozitnega izhoda/vhoda, ker vse druga mi je načeloma predrago za 1 uro kolikor rabim zadeve. Zadeva je narazen cca. 50m.
Kakšen kabel naj kupim? bo sploh kaj razlike, če vzamem kar navaden činč kabel, ki je zelo tanek ali je bolje vzeti antenski 75 ohmski kabel ali?
A ja zraven bi bilo fino peljati še zvok... Tukaj je verjetno tudi vseeno kaj vzamem?

Kaj pa če vzamem kar recimo ftp mrežni in recimo porabim eno žilo za video, drugo za audio, oplet pa za maso? Pa še ostene mi jih 6 za rezervo
wink-1.gif

da ne bom tople vode odkrival in testiral....

Hvala

Igor

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce kabel pade iz zraka in zanj ni potrebno placati, potem poskusi. Nacelno bi moral videti odboje in motnje na kablu, ki nima ustrezne karakteristicne impedance, sploh ce gre za video visje locljivosti (torej da dolzina kabla mocno presega valovno dolzino signala). Ce bi bilo vseeno, bi v vsakem bloku (visjega od 50 metrov ne najdes pogosto) bila TV speljana kar po sukani parici
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
sej zato pa sprašujem....
smile-1.gif
če vzamem navaden činč kabel je koliko? 50 ohmski? za video pa bi naj bil 75?
Po vseh pravilih bi moral kupiti 2 različna al kako?
Saj najraje bi kak hdmi potegnil, vednar brez pretvornikov ne bo šlo... Še raje pa po zraku
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
sej zato pa sprašujem....
smile-1.gif
če vzamem navaden činč kabel je koliko? 50 ohmski? za video pa bi naj bil 75?

Chinch (RCA konektor) je samo tip konektorja, na katerega lahko obesis kakrsenkoli kabel zelis.

Za zvok je brezpredmetno kaksen kabel vzames kar se tice karakteristicne impedance, ker je dolzina kabla izredno kratka (samo 50 m) in tak kabel torej ni transmisijski vod. Smiselno je, da vzames dvozilni koaksialni kabel (se prodaja ravno za audio) in oklop na eni strani ozemljis, da dobis nekaj zascite pred motnjami, ce te pa to ne gane prevec, pa lahko uporabis katerikoli kabel.

Da, za video je tipicno 75R.

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
no da podatem informacije, kako sem rešil in vsi so bili zadovoljni
smile-1.gif

Dejanska razdalja se je celo povečala na dobrih 80m.

Za prenos slike sem za test uporabil 100m navadnega antenskega koakcialnega kabla 75R za nekih 15 centov po metru. Slika je bila PORAZNA.
Po tem se kupil RG59 kabel (koaksialni kabel, 75R, bakren oplet...) Namenjen je predvsem tem zadevam. Na 100 metrov praktično ni bilo razlike v kvaliteti slike. Cena slabih 40 centov po metru.

Audio pa sem peljal preko najcenejšega koakcialnega kabla (zelo tanek) in je bilo tudi vse OK!

Hvala vsem!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj tisti najcenejsi je tudi "RG59". To, kar zdaj prodajajo pod tem imenom v nasih trgovinah z elektromaterialom, je vse en srot, samo da je cena cimnizja.

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.201
113
Celje
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Saj tisti najcenejsi je tudi "RG59". To, kar zdaj prodajajo pod tem imenom v nasih trgovinah z elektromaterialom, je vse en srot, samo da je cena cimnizja.

Ne vem če.... na najcenejšem antenskem piše RG6

Nisem pa šel gledati specifikacij v čem je razlika....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
RG6 bi moral biti (marginalno) manj slab kot RG59, oba sta pa v istem razredu, kar se tice prodaje v nasih elektrotrgovinah, Merkurjih itd. (= poden od podna). Seveda lahko vsak Kitajec printa na kabel svoje napise kakor mu pase ...